Rikfolk på banen

BERGEN (Dagbladet): Flere av Bergens rikeste menn skal være villige til å spytte friske penger inn i Brann. Betingelsen er at klubbens bankforbindelse sletter hele eller store deler av gjelden.

I dag er det skjebnedag for Brann, både sportslig og økonomisk.

  • På banen møter dumpekandidat Brann dumpekandidat Start.
  • På kontoret møter Brann-ledelsen sin hovedkreditor - Handelsbanken.

Tema på kontoret er Branns uhåndterlige gjeld på 70 millioner kroner. Branns ønske er klart: Gjelden må saneres kraftig - aller helst slettes helt.

Friske penger

Dagbladet er kjent med at en rekke av dagens aksjonærer skal ha sagt seg villige til å spytte friske penger inn i klubben. Men pengefolkets budskap er klart: Gjelden til Handelsbanken må slettes, eller i det minste reduseres kraftig.

Investorene er ikke interesserte i å pøse penger inn i et gjeldsmareritt som betyr at deres penger slukes av banken uten at Brann får midler til sportslig satsing.

Blant selskapene som skal ha stilt seg positive til å vurdere å skyte inn mer penger, er Inventor AS. Selskapet styres av Bjarne Rieber som styrer konsernet med samme navn. Riber-familien er god for flere milliarder - blant annet takket være suksess med suppeposene fra Toro.

- Brann skal eies og drives av bergensere, sa Rieber da det i fjor vår ble kjent at Erik Solér ville kjøpe opp Brann.

Rieber var i går ikke tilgjengelig for kommentar, og ingen i Inventor ville i går kommentere selskapets forhold til Brann.

Johan Fredrik Odfjell er kjent fra styrene i blant annet Kværner, Nycomed, Umoe, Bergesen d.y. og Det Norske Veritas. Odfjell er aksjonær i Brann gjennom selskapet Space AS. Han ville i går ikke kommentere sitt forhold til Brann.

- Tåler ikke gjeld

- Klart jeg har tanker om Branns gjeldssituasjon, men jeg ønsker ikke å dele dem med offentligheten nå, sier Odfjell.

En annen velkjent rederfamilie i Bergen er Westfahl-Larsen, som sitter på nesten fem prosent av aksjene i Brann ASA. Flere andre aksjonærer skal også ha stilt seg positive til å bruke mer penger på Brann under samme forutsetning - nemlig at ikke alt går i sluket til den største kreditoren. Det er uklart hvor mye penger investorene eventuelt er villige til å spytte inn i Bergens-klubben.

- Men det er klart at hvis det skal bli snakk om mer penger, må all gjeld slettes. Klubben tåler ikke gjeld, det er bare tull å tro noe annet, sier en aksjonærkilde til Dagbladet.

Etter det Dagbladet kjenner til, skal Handelsbanken også ha gitt positive signaler til Brann. Forrige uke var representanter for banken til stede på Brann Stadion. Bankfolkene ville med egne øyne kikke på stadionanlegget med tanke på en eventuell overtakelse av bygningene. Skulle banken overta anlegget, må Brann eventuelt leie lokalene på Brann Stadion fra banken.

Administrerende direktør Dag Tjernmso i Handelsbanken bekrefter at det skal være et møte med Brann-ledelsen i dag - uten å si hva tema for møtet skal være.

Han bekrefter også overfor Dagbladet at gjeldssanering kan være aktuelt, men det er ikke det som står høyest på dagsordenen.

Brann skal også ha diskutert hvorvidt klubben kan stille sponsorplass til rådighet for Handelsbanken som en del av en eventuell gjeldssanering.

- Jeg vil ikke kommentere vår økonomiske situasjon. Nå konsentrerer vi oss fullt om en viktig kamp vi skal spille, sier Brann-direktør Bjørn Dahl.