Räikkönen til topps - men bare så vidt

Rekordjevnt drama om tittelen.

Kimi Räikkönen (28) tok søndag sin første VM-tittel i formel 1. Han slo Lewis Hamilton og Fernando Alonso med ett poeng.

Finnen, som kjører for Ferrari, vant søndagens avsluttende runde i Brasil foran stallkamerat Felipe Massa. Fernando Alonso (McLaren-Mercedes) tok tredjeplassen.

Dermed er Räikkonen den første verdensmesteren for Ferrari siden Michael Schumacher la opp, og finnen avsluttet en av de jevneste Formel 1-sesongene noensinne med 110 poeng.

Hamilton og Alonso fikk begge 109 poeng, men Hamilton tok annenplassen ettersom briten har flere annenplasser.

Ledet hele veien

Før den nervepirrende avslutningen på Interlagosbanen i Brasil søndag lå Räikkönen på tredjeplass i sammendraget med 100 poeng. Lewis Hamilton ledet med 107 poeng. Det var fem mer enn lagkameraten Fernando Alonso.

Det ble en meget spennende finale i Brasil. Finnen startet i tredje beste startspor, men en taktisk plassering av Massa førte finnen opp på annenplass. Etter første depotstopp gikk finnen forbi og der ble han resten av løpet.

Räikkonen er den tredje finnen i historien som vinner den gjeve tittelen. I 1982 tok Keke Rosberg mesterskapstittelen hjem til Finland, mens Mika Häkkinen gjorde det to år på rad i årene 1998 og 1999.

HYLLET I SJAMPISSPRUT: Kimi Räikkönen er verdensmester. Foto: AFP
HYLLET I SJAMPISSPRUT: Kimi Räikkönen er verdensmester. Foto: AFP Vis mer

I sine fem sesonger for McLaren-Mercedes var finnen kjent for å bli rammet av tekniske uhell, som også så ut til å forhindre Räikkonen i deler av årets sesong. Men med tre seirer i de siste fire Grand Prix-løpene, kunne mannen, som er kjent som «The Iceman», skli inn seieren.

Problemfylt for Hamilton

For Hamilton var løpet langt mer dramatisk. Briten startet i annet startspor, men ble hindret av Massa i starten og falt ned til fjerdeplass.

Deretter gjorde briten en førerfeil i en sving på første runden og ramlet nedover på listen. Men årets stjerneskudd klatret oppover, og lå etter hvert på en plass som ville holdt til VM-tittel. Likevel, det ville seg ikke for Hamilton da han fikk tekniske problemer og ramlet ned på sisteplass.

Sterk kjøring førte han etter hvert opp på en sjuendeplass, men det holdt ikke til å oppfylle drømmen om å bli den yngste føreren til å vinne verdensmesterskapet i formel 1.

Fernando Alonso på sin side maktet ikke å ta mesterskapet for tredje året på rad.

(NTB)

ENDELIG, KIMI: Finnen kysser pokalen.