Räikönnen debuterte for Ferrari med seier

Lewis Hamilton nummer tre i formel 1-debuten.

Kimi Räikönnen debuterte for Ferrari og viste at han er mannen som kan overta Michael Schumachers suverene rolle i formel 1-sirkuset, for finnen gikk likegodt til topps i Australian Grand Prix.

Räikönnen har allerede slått Schumachers startrekord i Ferrari, for mens tyskeren måtte vente til sitt sjuende løp for den italienske bilfabrikken før han fikk en seier, klarte finnen det i sitt første forsøk for sin nye arbeidsgiver.

Han sto i beste startspor og ledet så å si hele løpet. Det ble en solid seier med Fernando Alonso på annenplass og overraskelsesmannen fra McLaren, briten Lewis Hamilton på tredje. Det var Räikönnens tiende triumf i formel 1, men altså hans første for Ferrari som han ble knyttet til etter fjorårssesongen.

Felipe Massa, Räikönnens lagkamerat i Ferrari, måtte starte sist av alle bilene i feltet i natt, men han kjørte glimrende og endte på sjetteplassen til slutt, så det ble en god dag for Ferrari-laget. Sesongen fikk en knallåpning, rett og slett.

Forrige gang finnen gikk til topps i en VM-runde i formel 1 var i oktober i fjor, men da kjørte han for McLaren. I år har Fernando Alonso overtatt Räikönnens plass i det laget.

Lykkelig

- Det er spesielt å debutere for et nytt lag, alt er forskjellig fra det jeg har vært vant med tidligere, men det fungerte glimrende både for meg og for laget, så jeg er veldig lykkelig over at det gikk så bra her. Dette var en perfekt start, sa Räikönnen etter løpet.

Han var 7,2 sekunder foran Alonso etter de 58 rundene på banen i Melbourne. Formel 1-debutanten Hamilton var vel 18 sekunder bak den suverene finnen som hadde full kontroll. Han var egentlig ikke truet i det hele tatt, ikke på noe tidspunkt av løpet.

SUVEREN: Kimi Räikönen hadde tid til å feire med en knyttneve i været i det han krysset målstreken. Foto: AP/Scanpix
SUVEREN: Kimi Räikönen hadde tid til å feire med en knyttneve i været i det han krysset målstreken. Foto: AP/Scanpix Vis mer

Lewis Hamilton ble den første debutanten som klarte å sikre seg en plass på seierspallen siden Jacques Villeneuve klarte det i 1996, så det er ikke dagligdags at debutantene overbeviser på den måten briten Hamilton gjorde søndag.

At den unge briten til og med var i ledelsen i løpet i fire runder gjorde ikke prestasjonen hans mindre. Han kjørte rett og slett uredd og med stor selvtillit.

Fantastisk

- Jeg må bare innrømme at jeg hadde en fantastisk følelse da jeg ledet. At det skjedde i mitt aller første offisielle løp i formel 1 er bare fantastisk, slo Lewis Hamilton fast etter løpet.

Han la ikke skjul på at han hadde en ekstatisk følelse da han kjørte, og han holdt fast på den følelsen også lenge etter at seiersseremonien var over.

Men mest av alt imponerte Räikönnen som kjørte hele løpet uten å ha radiokontakt med lagledelsen sin i Ferrari.

-Like før start mistet jeg radiokontakten. Men vi hadde en klar plan, så alle visste hva vi skulle gjøre når løpet var i gang, sa finnen.

Räikönnen viste sin styrke vel halvveis ut i løpet, da han slo til med den raskeste runden. Han trykket gassen inn og økte avstanden til alle konkurrentene. Ti runder før mål hadde han 14 sekunders ledelse på Alonso, men han slappet av litt mot slutten og vant med vel sju sekunder.

Og allerede før han passerte målstreken, startet han feiringen av sin aller første seier i sitt aller første løp med Ferrari.

Neste løp i formel 1-VM går i Malaysia 8. april.

(NTB)

DEBUTERTE PÅ PODIET: McLaren-fører Lewis Hamilton debuterte i formel 1-sirkuset med en tredjeplass.