Rasisme Strømsgodset

Riktig å sparke treneren

Strømsgodset er en så flott klubb at denne konflikten bare hadde en mulig løsning.

MISFORNØYDE: Spillergruppa i Strømsgodset er ikke fornøyd med saksbehandlingen etteer varsling om rasisme. I kveld er det krisemøte i SIF—styret. Video: Hans Arne Vedlog. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

UANSETT hva galt som er blitt sagt i Strømsgodset, har både trener Henrik Pedersen og klubbledelsen håndtert denne saken dårlig:

- Slik denne saken nå har kommet ut av kontroll, og spesielt av hensyn til de som elsker Strømsgodset, hadde jeg ikke noe valg, forklarer eks-treneren selv den situasjonen Godset var kommet i.

Det er en presis forklaring.

STRØMSGODSET fra Drammen har i over femti år vært en svært populær klubb i hele fotball-Norge. Det startet med den raske veien fra 4.divisjon til nasjonal elite på 1960-tallet, og fortsatte med den glade angrepsfotballen de gjerne spilte.

Det er ingen selvfølge at en lokal oppkomling over tid beholder glansen i hele landet, men Godset har klart det. Seinest da klubben tok seriegull i 2013 var det med en leken tilnærming til spillet som det var gøy for alle å se på. Med mindre du kom fra elvenaboen Mjøndalen.

I denne lange storhetstida har fotballen skiftet fra kameratsport til underholdningsindustri. Da er det en prestasjon i seg selv å stå igjen med det samme gode ryktet som en real, folkelig fotballklubb.

MEN denne gangen var ryktet på spill. Det skjønte til slutt både klubbledelsen og trener Henrik Pedersen.

Da var den eneste løsningen å avbryte samarbeidet, samtidig som treneren kom med en unnskyldning.

Det gjorde Henrik Pedersen på en ryddig måte i dag:

- At jeg i løsrevne situasjoner, tilbake i tid, har brukt ord som har blitt oppfattet på en annen måte enn jeg har ment, beklager jeg på det sterkeste, sier han nå.

Det er greit, men ikke greit nok til å fortsette som trener.

OM dette bråket var treneren eller klubbledelsens skyld, får vi neppe svar på. Foreløpig har vi utenfor bare lest gjengivelsen av et par grove enkeltuttalelser fra trener Henrik Pedersen, en første pressemelding fra ledelsen som frikjente ham for å ha uttrykt rasistiske holdninger og så dagens nye felles pressemelding

Dette er ikke nok til å ha noen mening om uttalelsene er så ille at treneren bør gå, men akkurat det var ikke poenget mer:

  • Det viktigste var at en tilsynelatende samlet spillergruppe ikke var fornøyd med hvordan Strømsgodet har behandlet varslingen om trenerens angivelige rasistiske ytringer.

Det viste at klubbledelsen mandag var for rask til å frikjenne, og treneren selv for kjapp til å juble over støtten fra styret.

SPRÅK blir forstått forskjellig. Du kan slippe unna med mange dumheter, om de som hører tolker deg på vennligst mulig måte. Og du kan ha ment dumhetene helt annerledes.

Sånn var det ikke språket i seg selv som nødvendigvis felte Henrik Pedersen. Kanskje ble han her tatt på uttalelser andre spillere og spillergrupper hadde latt passere.

Men Strømsgodset som klubb kunne ikke la det passere at det satt en fortvilet varsler igjen, og at store deler av spillergruppa forble splittet over det som hadde skjedd.

Det hadde klistret et spørsmålstegn ved kulturen i Godset før 2021-sesongen. Og det spørsmålstegnet ville sittet så fast at det ikke hadde hjulpet med enda en pressemelding som forsikret at det var «nulltoleranse mot rasistiske holdninger i klubben».

For store deler av garderoben på Marienlyst hadde jo opplevd noe annet.

DET er gått en mannsalder siden rivalen litt lenger opp i Drammenselva måtte beskytte den første svarte spilleren i norsk toppfotball. Mjøndalen tok vare på Saihou Sarr midt i dumskapen andre steder i Norge på en måte som gjorde at gambieren som aldrende mann flyttet tilbake til Arbeidergata og det stolte postnummer 3050.

Lagkameratene hans i brunt visste intuitivt hva de måtte gjøre midt på 1970-tallet. Fotballspillere gjør det. En lagkamerat har en konstant egenverdi uansett hvem som måtte være i drakta.

Akkurat den forståelsen har gjort fotballen og andre lagspill så effektive i kamp mot rasisme verden rundt. Det ser vi nå tydligere enn noen gang med politiseringen av toppidretten i USA og andre vestlige land.

har debatten om rasisme felt den første treneren i norsk toppfotball. Det har vært vondt for de dette bråket gjelder, men samtidig gir utfallet en tydelig beskjed om hvor grensen går i norsk idrett.

Godset måtte som klubb beskytte de verdiene som har gjort den rufsete kameratgjengen fra Rødskog skole til et lag for hele fotball-Norge, og til en troverdig underholdningsbedrift i Drammen.

Om det så kostet å sparke en faglig flink og entusiastisk trener.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer