Lars Lagerbäck forlenger neppe

- Ring Åge, Norge

Dagbladets kommentator: - Vil være en tjenesteforsømmelse ikke å sjekke muligheten for en Åge Hareide-retur.

LANSERER KANDIDAT: Lars Lagerbäcks kontrakt med Norges Fotballforbund varer ut et eventuelt EM-sluttspill neste sommer. Landslagssjefen har hatt ansvaret for Norge siden 2017, og tidligere trent andre nasjoner som Island, Nigeria og Sverige. Kommentator: Morten P. Video: Tore Ulrik Bratland / Dagbladet Vis mer
  • Færøyene - Norge, kl. 20.45 mandag

TORSHAVN (Dagbladet): Lars Lagerbäck (70) sier han vil bli «oerhörd forvånad» hvis han fortsetter som norsk landslagstrener etter at den nåværende kontrakten går ut.

Det betyr at det kan være over i mars neste år i forbindelse med EM-playoffen i Nations League. Hvis Norge kommer til EM-sluttspillet neste sommer, vil svensken fullføre denne. Så er det trolig over.

Lagerbäck slapp nyheten på dagens pressekonferanse i Torshavn, der Norge møter Færøyene mandag. Til stede på pressekonferansen var Dagbladets kommentator, Morten P. Han reagerer slik på Lagerbäcks uttalelse:

- Hver gang Lars Lagerbäck sier at han vil bli «veldig overrasket» over noe, så skjer det. Han bruker det uttrykket hver gang når det gjelder det norske forsvarsspillet. Men denne gangen tror jeg han har rett. Jeg vil også bli veldig overrasket hvis Lars Lagerbäck forlenger med Norge.

- Hvem er din kandidat til å overta?

- Hadde jeg vært NFF (Norges Fotballforbund), ville jeg ringt Åge Hareide. På denne tida i fjor var jeg i København og snakket med Åge. Da åpnet han døra på gløtt for at en retur til Norge kunne være mulig. Det ble det mye rabalder ut av. Naturlig nok, det var bare et par uker før VM. Danskene likte det ikke.

Åge Hareide har vært dansk landslagstrener siden 2015 - med suksess. Han trente Norge fra 2003 til 2008. Morten P. mener det kan være duket for en sensasjonell retur.

Han sier:

- Åge skal fortsette som trener, uavhengig av om han får tilbud om forlengelse i Danmark eller ikke. Da synes jeg det vil være en tjenesteforsømmelse av NFF ikke å sjekke muligheten for om Åge kan gjøre en retur. Sist han var i Norge, gjorde han en bra jobb - bortsett fra det siste året - der det meste gikk i vasken. Det er ikke Åge Hareides skyld at Norge ikke kom til EM i Østerrike og Sveits i 2008. Det var ikke hans skyld at vi spilte to kamper med åpent mål. Jeg føler også at han kan ha noe uoppgjort med Norge.

- Er det andre kandidater?

- De fleste gode kandidater som vi har er opptatt. Ståle Solbakken har nylig sagt at det er helt uaktuelt. Ole Gunnar Solskjær er i Manchester United. Henning Berg - som ville vært en kandidat etter min begreper - har akkurat signert med en ny klubb i Nikosia (Omonia Nikosia). Kjetil Rekdal … vel, han gjør det ikke lettere for seg selv. Så det er ikke så lett å se den soleklare kandidaten (utover Hareide). Dag-Eilev Fagermo kunne vært et navn. Det er ikke mange år siden han ble tilbudt U21-laget. Men da blir det plutselig et mye større felt.

Lars Lagerbäck har gjort det klart at EM-sluttspill har vært et uttalt mål med Norge. Men etter to kollapser mot Sverige og Romania - som begge endte uavgjort - har Norge gjort det verre for seg selv. De to beste lagene i gruppa går til EM-sluttspillet.

Bare seier over Færøyene og Malta i de to neste kampene - pluss seks poeng borte mot Sverige og Romania - vil sende Norge inn i kampen igjen. Går ikke dette, vil Lagerbäck ikke ha lyktes med sitt oppdrag i Norge.

Kampen mot Færøyene starter klokka 20.45 mandag.

EM-KVALIK
Spania33008-29
Sverige32108-47
Romania31117-54
Malta31022-63
Norge30216-72
Færøyene30033-100