Ring Drillo - hvis dere tør

- Rosenborg-bunnen ble nådd i går. Dypere er det vanskelig å komme, skriver Dagbladets kommentator.

ROSENBORG TRENGER hjelp. Sportslig og mentalt. Etter elleve bortetap på rad i Champions League har Rosenborg fått et kompleks så stort og skremmende at klubben ikke virker i stand til å kvitte seg med det på egen hånd.

Det gjør ikke situasjonen enklere at det bare er to bortekamper igjen av Nils Arne Eggens trenerkarriere, og bare et par dager siden Åge Hareide varslet at han skulle prioritere det defensive arbeidet i Rosenborg.

Her er det mange hensyn å ta. Mange føtter som skal vernes og ord som skal forbli usagt.

DEN NÆRLIGGENDE tanken om at Åge Hareide allerede nå bør inn og overta Rosenborg, er likevel dårlig. Vi skal ikke innbille oss at Hareide er en slags defensiv frelser, selv om han har gitt uttrykk for at han vil prioritere det defensive i sterkere grad enn Eggen har gjort.

Hareide er i høyeste grad det offensive fotballspillets mann. Det er derfor han skal overta jobben etter Eggen. Men kanskje er han litt mer kynisk i bestemte situasjoner.

DESSUTEN ligger det en mellommenneskelig dimensjon i alt dette: Selvsagt tar man ikke fra tidenes viktigste norske fotballpersonlighet ansvaret for to bortekamper før han går av med pensjon. Det ønsker naturligvis heller ikke Rosenborg eller Hareide.

Men kanskje kunne Rosenborg ringe den nest største norske fotballpersonligheten - og skapt tidenes trenerduo noen uker?

FOR LEGGER vi alle personlige hensyn til side et øyeblikk, og innbiller oss at Rosenborg er enda litt mer ydmyke enn de liker å gi uttrykk for, så kan Rune Bratseth bare ringe et Oslo-nummer og bestille noen dagers opphold i Trondheim på Drillo.

For noen treninger og noen taktikktimers skyld. Ingen kan defensiv organisering bedre, og han er en ypperlig pedagog i sammenhenger som dette. Naturligvis er det uaktuelt. Selv om Fanden hadde den samme holdningen til fluer før nøden ble som størst.

ROSENBORG MÅ uansett starte med å få orden på det defensive. I går gjorde laget elementære feil. Lagdelene opptrådte ustrukturert både internt og i forhold til hverandre, og spillerne manglet all den aggressiviteten og entusiasmen de hadde for ei uke siden.

Plutselig var Hoftun like treig igjen, Skammelsrud like tannløs, Olsen like ubehjelpelig og Brattbakk like anonym. For å nevne et tilfeldig utvalg. Til og med Ørjan Berg var dårlig. Tidligere har han i dårligste fall vært god i sammenhenger som dette.

Og hvis vi slår oss til ro med at Drillo er en uaktuell hjelper, så finnes Bjørn Hansen godt forankret både i Rosenborg-systemet og i en litt mer defensivt bevisst fotballkultur enn Nils Arne Eggen. Hansen kan hjelpe laget en del på vei foran de to resterende bortekampene.

DET ER SLETT ingen sportslig katastrofe å tape borte for Lyon. De fleste lag gjør det faktisk.

Men:

  • Det er en sportslig katastrofe å ikke skape én eneste reell målsjanse. For ei uke siden skapte Rosenborg 17 mot Inter.
  • Og mest alvorlig: Det er en sportslig katastrofe at et lag ramler så til de grader sammen i løpet av bare noen dager.

For ei uke siden pratet vi om den beste prestasjonen i Rosenborgs åtte år gamle Champions League-histore. I dag snakker vi om den dårligste. Begge deler stemmer antakelig.

KAMPEN VISTE også hvor meningsløst det er å lansere Rosenborg som landslag. Dagbladet gjorde dette for fire år siden, etter at Norge spilte 2-2 mot Albania på Ullevaal. Den gangen var Rosenborg i ferd med å opparbeide seg defensiv kompetanse på internasjonalt nivå.

Året etter kom lagets beste bortesesong, med 3- 0-seirer over både Borussia Dortmund og Boavista.

Men så har bedrøvelighetene spredd seg gradvis. Og endt opp i en diger byll av elendighet. Trolig ble bunnen nådd i går. Dypere er det vanskelig å komme.

- Rosenborg-bunnen ble nådd i går. Dypere er det vanskelig å komme, skriver Dagbladets kommentator.