Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

«Ring girls» fjernes under storkamp

Når Joshua og Ruiz skal avgjøre tungvektsduellen i desember, blir det uten kvinner i ringen mellom rundene.

ELSKET OG HATET: Bruken av ringjenter i kampsport er omdiskutert. Nå fjernes dem fra en boksekamp i Saudi-Arabia. Video: NTB Scanpix og Dagbladet TV Vis mer

«Ring girls» (ringjenter) er en tradisjon som både er elsket og hatet. De brukes i kampsporter som boksing, kickboksing og MMA for å vise hva som er neste runde.

Første gang en kvinne skal ha blitt avbildet med et slikt skilt, var helt tilbake i 1965 i Las Vegas. I nyere tid har mange hevdet at det er sexistisk å bruke lettkledde kvinner i en slik sammenheng, hvor tradisjonelt sett de fleste tilskuerne er menn.

TRADISJON: En såkalt ringjente holder opp et skilt for å vise at det er duket for tredje runde. Foto: Joe Scarnici/Getty Images/AFP/NTB Scanpix
TRADISJON: En såkalt ringjente holder opp et skilt for å vise at det er duket for tredje runde. Foto: Joe Scarnici/Getty Images/AFP/NTB Scanpix Vis mer

Andre ser på bruken som en harmløs tradisjon og «en del av showet», særlig innen boksing. Det har også blitt foreslått å bruke herrer i stedet for kvinner når kvinner konkurrerer i kampsport.

- Jeg ønsker en ringgutt. Jeg mener det er rettferdig, og jeg er sikker på at det vil gi publikum litt glede i tillegg, uttalte den profesjonelle bokseren Mikaela Laurén ifølge Sky Sports.

Svensken truet med å avlyse en boksekamp i 2016 dersom hun ikke fikk viljen sin - og ble hørt. Det var likevel et unntak.

Fjernes

Foreløpig er det ikke noe som tyder på at lettkledde damer med skilt over hodet er noe som forsvinner fra bokseringen med det første, men når tungvektsbokserne Anthony Joshua og Andy Ruiz møtes igjen 7. desember, er det uten ringjenter.

Ruiz rystet en hel bokseverden da han beseiret Joshua på teknisk knockout i New York og frarøvet briten fire VM-belter i tungvekt tilbake i juni. Det var Joshuas første tap i karrieren og det ble raskt bestemt at sistnevnte skulle få muligheten til revansj.

Returkampen går i Diriyah i Saudi-Arabia og publikum får ikke se ringjenter mellom rundene. Engelske Independent skriver at det er for å respektere lokale lover i landet.

«Fra det øyeblikket returkampen ble gitt til Saudi-Arabia, ble det bestemt at det ikke skulle være noen ringjenter på plass gjennom arrangementet for å forhindre at kontrovers vil oppstå i landet», står det å lese.

FRONTLINE: Kampsportsenteret på Majorstua produserer massevis av talentfulle utøvere Reporter: Elias Kr. Zahl-Pettersen Vis mer

Strenge regler

De som er motstander av konseptet vil nok juble over avlysningen, men samtidig reiser det spørsmål om hvorfor Saudi-Arabia får lov til å avholde begivenheten i det hele tatt.

Kvinners rettigheter i Saudi-Arabia har vært gjenstand for mye debatt. Inntil 2018 var det forbudt for kvinner å kjøre bil, og fram til 2015 hadde ikke kvinner stemmerett eller rett til å stille til valg, for å nevne noe.

Norsk leksikon skriver:

«Kvinner er underlagt et verge-system, som innebærer at de gjennom hele livet trenger en verge, et mannlig familiemedlems tillatelse til å anskaffe pass, reise utenlands, gifte seg eller slippe ut av fengsel.»

Det er blant annet påbudt med islamsk klesdrakt for kvinner i offentlige rom hvor menn har tilgang.

Det vil ikke være noen kvinnelige boksere på stevnet. Promotøren og Prins Abdulaziz Bin Turki Al Faisal Al Saud har allerede måttet gå ut og forsvare avgjørelsen om å avholde boksestevnet i Saudi-Arabia.

Tidligere har World Wrestling Entertainment (WWE) avholdt kvinnekamper i Saudi-Arabia, hvor utøverne har hatt langt mer tøy på seg enn det som er normalt under slike kamper, for å være innenfor lokale lover.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media