Ring Tom Lund, Åge!

Steget. Rytmen. Fintene. Kontrollen. Det var Tom Lund på landslaget. Bare spør Phil «Gris» Neal.

Tom Lund er og blir kongen av Lillestrøm. Han kunne også ha blitt kongen av Europa og reservekongen til Olav V.

Men Tommy valgte å bli hjemme. Resten er nær fotballhistorie. Unge Lund debuterte på A-landslaget i 1971. Mot hvem? Island, selvsagt.

Han scoret ikke i Bergen foran 9500 bergensere som så at Norge vant 3-1. Lunds første landslagsmål kom året etter, mot nettopp Island. Ring ham, Åge!

Tommy var deretter fast inventar da Norge i rødt, hvitt og blått spilte mot utlandet. Det var en helt annen fotballtid. Færre kamper og vi møtte alltid (kanskje ikke alltid, men det virket slik) Ungarn, Jugoslavia og Sovjetunionen pluss Island og Finland. Vi var en lilleputtnasjon med en storhet på laget.

«Liket»

Norsk landslagsfotball var ikke akkurat en merkevare som solgte seg sjøl på regntunge matter etter et par pilsnerøl på «Liket» (kafeen ved Ullevaal), men det var en spiller som kunne trekke 11 231 (den siste var meg) til den nasjonale landslagsarena: Tom Lund.

Selvsagt var ikke Lund like briljant hver eneste gang, men han var den ene spilleren som hadde DET (steget, fintene, rytmen og kontrollen), den ene som da han fikk ballen ute på vingen fikk trauste nordmenn til å utstøte et kollektivt forventningsstønn.

I noen magiske øyeblikk glemte vi nederlagene og skippertakene. Vi hadde jo Tom Lund.

NESTEN USTOPPELIG: Tom Lund på Ullevaal i 1981. Norge slo fotballkjempen England 2-1. Foto: Scanpix
NESTEN USTOPPELIG: Tom Lund på Ullevaal i 1981. Norge slo fotballkjempen England 2-1. Foto: Scanpix Vis mer

King Tommy

1981 og seieren mot England. Vel, det er vel nesten ikke mer å si om den kampen enn Bjørge Lillelien. Vi slo England. Tom Lund var tidvis genial. Vi satt i kveldssola og var en stakket stund best i verden.

Alle nordmenn på tribunen, unntatt min kompis som holdt med England, hadde hendene over hodet, mens de stygge skoene trampet takten til «Seier’n er vår». Tom Lund scoret. Det bekreftet Roger Albertsen rett før han døde (fred over lærballminnet).

Liverpools Phil Neal tok hovedfag i grisespill denne kvelden. Tilnavnet Phil «Gris» Neal var en korrekt dåp av biskop Lillelien.

Norge kom aldri til et VM eller EM-sluttspill mens Tom Lund herjet. Han står bokført med 47 kamper og 12 mål.

NB: Tommy runder 58 år neste onsdag. Den dagen er det lov å finte ut den du eventuelt bor sammen med.

Ring Tom Lund, Åge!