Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Rio 2016 går glipp av en attraksjon om ikke Norge kvalifiserer seg til OL

Caroline Graham Hansen er akkurat fyllt 21 år og allerede en av verdens beste fotbalspillere. OL i Rio fortjener en sånn spiller.

ROTTERDAM (Dagbladet): Ved en tidligere anledning skrev jeg at Caroline Graham Hansen kan vinne FIFAs Ballon d'Or i løpet av fem år. Her jeg sitter nå tror jeg det er et beskjedent estimat. For Caro er allerede så god at hun kan bli verdens beste kvinnelige fotballspiller når som helst.

Går Norge til OL sitter jeg med en følelse av at nominasjonen for 2016 vil være bankers.

DET ER MANGE grunner til at Norge var gode mot Nederland. Riktige avstander mellom lagdelene, trygghet med ball, større mot i pasningspillet og en helt nødvendig evne til å true flere rom samtidig. Men alle disse plussfaktorene rundt den norske 4-1 seieren må likevel bukke høflig for den prestasjonen Caroline Graham Hansen leverte.

-Is she really a female, spurte en nederlandsk journalist.

Det forteller alt.

DET KUNNE IKKE ligge mer i potten for de norske denne lørdagskvelden. Nederland-Norge handlet om alt. Og i det perspektivet, fordi jentene reiste seg så mesterlig etter den blodfattige kampen mot Sverige, viste Norge at laget er til å tro på.

Når Caroline Graham Hansen får ballen så ofte som mulig kan du bytte ut tro med klokkertro.

FOR DET ER egentlig ikke verre enn det. I en tabloid versjon. Caroline Graham Hansen har et så stort register at hun styrer alle angrep gitt ballen. Jeg vet det høres enkelt ut, men så enkelt er det også.

Fordi motstanderen ikke har forsvarsevner når Caro har ballen.

MOT SVERIGE SPILTE de sentrale norske midtbanespillerne ballen bakover da Caroline Graham Hansen hadde skaffet seg rom mellom den svenske midtbanen og forsvarsrekka. Mot Nederland gikk den framover. Og ble den ikke spilt ble den drevet forbi et ledd. Der Maren Mjelde var kraften.

MAREN MJELDE HAR også en evne til å starte angrep og lukte så mye blod at hun er i posisjon til å avslutte dem også. Det var det som skjedde da Norges kaptein ga oss 2-0. Først vant hun ballen på egen halvdel, fant Caroline Graham Hansen som spilte Kristin Minde fri på kanten, halset etter for å komme seg i posisjon til å plukke opp en mulig retur. Og det var akkurat det som skjedde da Nederland avverget målsjansen vi alle trodde ville gi Norge 2-0, Maren Mjelde var der.

Og ga Norge 2-0.

Fordi hun er en klok fotballspiller.

ADA HEGERBERG ER en sensasjonell målscorer som har levert 1,7 scoringer i snitt for sin franske arbeidsgiver denne sesongen. Mot Nederland scoret hun to for Norge. Og det skyldes at veldig mye av fokuset hennes - når hun ikke driver ballen fra egen halvdel og serverer målgivende pasning fra motstanderens dødlinje (1-0) - handler om å skyte ballen i mål.

Så lenge det er tid igjen på klokka er det alltid tid for Ada til å score mål.

3-1 OG 4-1 mot Nederland kom i det 85. og 90. minutt. Det er definisjonen på sult. Og en kropp som er godt trent. Og kanskje nettopp det, jentenes solide fysikk, er det som tar oss til OL.

Jeg hører Sverige hang i tauene og var under voldsomt press mot Sveits.

NORGE HAR ET lag for framtida. Det er alltid en trygghet. Men det er den nære framtida som gjelder nå. Og bare den. Og som en nederlandsk journalist sier til en kollega mens jeg skriver dette - for øvrig den samme stemmen som i løpet av kampen uttalte følgende om Caroline Graham Hansen, «is she really a female» - nå sier han "Norge er det beste laget, denne kampen bekreftet det".

Og:

- Derfor håper jeg det er de som går til OL.

- Turneringa i Rio blir fattigere om ikke Norges nr. 10 er en av spillerne.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media