Vurdering av OL og Paralympics:

Rio-OL vurdert: 67 prosent av de norske utøverne mener de ikke har god nok økonomi til å trene tilstrekkelig

Mener de ikke får nok trening til å kjempe om medaljer.

<strong>62 PROSENT:</strong> To tredjedeler av de norske utøverne fra Rio-OL 2016 mener de ikke har god nok økonomi til å være med og kjempe om medaljer. Her er Tonje Angelsen i aksjon. Foto: REUTERS / Fabrizio Bensch / NTB Scanpix
62 PROSENT: To tredjedeler av de norske utøverne fra Rio-OL 2016 mener de ikke har god nok økonomi til å være med og kjempe om medaljer. Her er Tonje Angelsen i aksjon. Foto: REUTERS / Fabrizio Bensch / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

OLYMPIATOPPEN (Dagbladet): I dag la Olympiatoppen fram sin vurdering av fjorårets OL og Paralympics i Rio. Det er ikke bare prestasjonene i en helhet som har blitt vurdert, altså den labre medaljesankingen av Norge som førte til det verste sommer-OL for oss her i det langstrakte land på mange, mange år.

De 62 utøverne som deltok i OL har i forbindelse med vurderingen blitt spurt av Olympiatoppen om de føler de har god nok økonomi til å trene tilstrekkelig - altså trene nok til å henge med blant de beste i verden og kjempe om OL-medaljer.

Av disse svarte hele to tredjedeler nei, at de ikke har råd til å trene nok.

- Dette er veldig dystre tall, og vi må gjøre noe med det, sier Marit Breivik til Dagbladet.

Ifølge sjefen for sommeridretten har Olympiatoppen laget en formel, som viser at man trenger tre medaljekandidater i en gren for å skaffe én OL-medalje.

Olympiatoppen har satt et mål på åtte medaljer i Tokyo 2020. Det betyr at Norge må stille med 24 medaljekandidater i følge regnestykket

- En annen situasjon i Europa

Nå håper toppidrettssjef Tore Øvrebø at politikerne kommer på banen. Han mener de må vise vilje, slik at utøverne får muligheten til å trene godt nok.

- Noe som er helt klart, er at en utøver må trene nok for å bli god. Og en utøver må også ha tid til restitusjon og ikke måtte gå på jobb etter en trening. Det viser seg å være svært viktig. Da må vi finne modeller som passer, sier Øvrebø.

Ifølge toppidrettsjefen er det en helt annen situasjon nå enn da det ble arrangert OL i London og Beijing.

- Situasjonen i Europa er snudd på hodet. Der satser politikerne for at utøverne skal ta medaljer. De satser på en helt annen måte, sier toppidrettssjefen.

Han spør om norske politikere er villige til det samme.

- De liker jo at norske utøvere gjør det bra og tar medaljer.

Han opplyser at departementet har gitt 145 millioner i tilskudd til Olympiatoppen i 2017 mot 135 millioner i fjor.

Øvrebø varsler også en stram prioritering.

- Utøverne må bli strengt behovsprøvd.

Vinteridretten står i en helt annen økonomisk stilling i OL-vinterlandet Norge.

Øvrebø har tidligere uttalt at ser man bort fra fotball og håndball er den rikeste sommeridretten fattigere enn den fattigste vinteridretten.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer