HENTET HJEMME: Brasiliansk politi hentet Rios OL-sjef Carlos Nuzman (nummer to til venstre) ut av hans eget hus tirsdag. Huset ble ransaket på jakt etter bevis for at Rio-OL var kjøpt. FOTO: REUTERS/Ricardo Moraes.
HENTET HJEMME: Brasiliansk politi hentet Rios OL-sjef Carlos Nuzman (nummer to til venstre) ut av hans eget hus tirsdag. Huset ble ransaket på jakt etter bevis for at Rio-OL var kjøpt. FOTO: REUTERS/Ricardo Moraes.Vis mer

Rios OL-sjef arrestert

Rio-skandalen vokser: Nå råtner OL på rot

Korrupsjonsskandalen i Rio truer lekenes framtid.

I ET Brasil som forsøker å reformere sitt korrupte samfunn, begynner det å bli vanlig å se politiet hente ut eldre, mektige menn fra hjemmene sine. I så måte representerte ikke pågripelsen av Rios OL-sjef Carlos Nuzman sist tirsdag noe nytt. Han var bare enda en av samfunnets støtter som er anklaget for å bruke fellesskapets tillit til å fylle opp egen lomme.

I hjemlandet blir han nå etterforsket for å være den som fikset forbindelsen mellom grådige utbyggere og de medlemmene av den internasjonale olympiske komite (IOC) som sørget for at Rio i 2009 fikk tildelt sommerlekene. I mens har politiet inndratt passet hans og leter etter et angivelig russisk pass som Nuzman visstnok fikk i bytte for at han selv stemte på at Sotsji skulle få vinterlekene.

RÅTNER: På under ett år er OL-bassenget i Rio blitt en slum. Pengene mangler til etterbruk og OL-sjefene taues inn av politiet for å svare for anklager om korrupsjon. FOTO: REUTERS/Pilar Olivares
RÅTNER: På under ett år er OL-bassenget i Rio blitt en slum. Pengene mangler til etterbruk og OL-sjefene taues inn av politiet for å svare for anklager om korrupsjon. FOTO: REUTERS/Pilar Olivares Vis mer

Alt dette kunne vært enda en trist historie om en brasiliansk samfunnselite uten ryggrad, men denne gangen er det også litt til.

For den internasjonale olympiske bevegelsen tåler ikke så mange flere slike historier.

er OL i ferd med å rotne på rot. Røttene fra Carlos Nuzmans angivelige private butikk strekker seg rett inn i den innerste olympiske familien. Der var den tidligere nasjonale volleyballsjefen og mangeårige president for Brasils OL-komite lenge et respektert medlem før han måtte gå av på grunn av den nye innførte aldersgrensen.

Den avgangen i seg selv viser nytten av slike aldersgrenser, men også begrensningen. For årene i IOC ga etter påtalemyndighetenes mening Nuzman den tilgangen han trengte for å opprette forbindelse med likesinnede; altså idrettens mange demokratiske valgte ledere som misbruker tilliten:

- Han var broen som bandt svindelen sammen, uttalte den brasilianske anklageren Fabiana Scheider etter avhørene av Nuzman denne uka.

For nettopp svindel binder de falne olympiske lederne sammen på tvers av landegrensene.

DA Rio på IOC-kongressen i København høsten 2009 vant retten til sommer-OL 2016, var det en populær seier for et kolossalt stort U-land som på rekordtid tilsynelatende var i ferd med å omdannes til en supermakt. Denne første søramerikanske OL-triumfen ble ikke vurdert som en fikset handel.

Internasjonal etterforskning viser noe annet. Idet fransk politi gikk inn i korrupsjonssaken mot eks-president Lamine Diack i det internasjonale friidrettsforbundet (IAAF), fant de mer bedrag enn at regimet hans hadde tatt seg grådig betalt for å dekke over russisk dop. De var også sentrale i tildelingen av OL til Rio.

FRANSK HJELP: De franske etterforskerne Jean-Yves Lourgouilloux og Renaud von Ruymbeke er sentrale i opprullingen av korrupsjon i internasjonal idrett. Deres materiale blir nå brukt mot Rios OL-sjef Carlos Nuzman. FOTO: AP/Leo Correa.
FRANSK HJELP: De franske etterforskerne Jean-Yves Lourgouilloux og Renaud von Ruymbeke er sentrale i opprullingen av korrupsjon i internasjonal idrett. Deres materiale blir nå brukt mot Rios OL-sjef Carlos Nuzman. FOTO: AP/Leo Correa. Vis mer

Diacks sønn, Papa Massata Diack, daværende en svært privatpraktiserende markedskonsulent for IAAF, er anklaget for å ha tatt imot 16 millioner to dager før avstemningen i København. Det var ment som betaling for et ukjent antall afrikanske IOC-stemmer til Rio.

Denne svindelen skal ha inkludert den gamle namibiske sprinteren Frankie Fredericks som i mars trakk seg som sjef for IOC sin søkerkomite. At bedrageriet kan ha gått rett inn til de som skal avgjøre framtidas OL-byer, er et tungt slag for en bevegelse som lenge har ment at den har hatt kontroll over selve søkerprosessen.

GLADERE DAGER: Den tidligere sprintstjernen Frankie Fredricks har trukket seg som IOC-leder etter anklager om bestikkelser for å hjelpe Rio med å få OL. Her på Bislett med Linford Christie. FOTO: NTB/Helge Hansen
GLADERE DAGER: Den tidligere sprintstjernen Frankie Fredricks har trukket seg som IOC-leder etter anklager om bestikkelser for å hjelpe Rio med å få OL. Her på Bislett med Linford Christie. FOTO: NTB/Helge Hansen Vis mer

ETTERFORSKNINGEN av Nuzman forteller noe annet. Den tegner et bilde av brasilianske entreprenører som brukte lederen for Rios OL-søknad som mellomledd for å få betalt afrikanske IOC-medlemmer nok til å sikre at Brasil fikk lekene og de selv fikk utbygningsprosjektene

Det har skjedd bak en vennlig fasade. Innad i den olympiske familien var Carlos Nuzman regnet som ren av de som de siste årene har forsøkt å reformere bevegelsen:

- Jeg trodde vi var kommet lenger, men vi kan visst aldri bli helt rene. Så naiv er det ingen grunn til å være, sier Gerhard Heiberg; nordmannen som har vært sentralt plassert i IOC-ledelsen gjennom hele reformperioden:

- Når vi i IOC har påtatt oss et ansvar for å ha en verdibasert idrett, må vi ha null toleranse mot egen svindel, legger han til. Heiberg har tidligere jobbet nær Nuzman i IOC, og så seinere med å skaffe sponsorer til Rio. Om anklagene stemmer, blir han dypt skuffet.

SANNSYNLIGVIS hadde brasilianerne selv ikke like store forventninger til sine OL-sjefer. Rett før lekene begynte viste en meningsmåling at hele 60 prosent av innbyggerne regnet med at Rio-lekene ville skade landet.

Hva disse lekene til slutt har kostet, vet ennå ikke arrangørene. Mer enn ett år etter avslutningsseremonien mangler sluttsummen. Nylig ble den løst beregnet av sportsmyndighetene til ca. 100 milliarder kroner, men der er halvparten av utgiftene knyttet til infrastruktur, byfornyelse og opprensking av Guanabarabukta utenfor Rio.

SLUTT: Rios OL-sjef Carlos Nuzman på podiet med IOC-president Thomas Bach under avslutningsseremonien i Rio. Underveis ble disse lekene betraktet som en suksess. Nå er bildet både bekmørkt både for Rio og IOC. FOTO: REUTERS/Vasily Fedosenko
SLUTT: Rios OL-sjef Carlos Nuzman på podiet med IOC-president Thomas Bach under avslutningsseremonien i Rio. Underveis ble disse lekene betraktet som en suksess. Nå er bildet både bekmørkt både for Rio og IOC. FOTO: REUTERS/Vasily Fedosenko Vis mer

Samtidig har landets økonomiske krise satt hele etterbruken av OL-anleggene på vent. Noen arenaer er forfalt, og salget av OL-leiligheter har stoppet opp.

DETTE skjer mens påtalemakten nå internasjonalt etterlyser den USA-baserte utbyggeren Arhur Cesar Filho, blant pengesterke venner kjent som «Kong Arthur». Han er anklaget for å ha bestukket de regionale myndighetene for å få rettigheter. Mottakeren har dels vært Rios tidligere guvernør Sergio Cabral som alene skal ha fått 800 millioner kroner. Cabral ble i sommer dømt til 14 års fengsel for dette bedrageriet.

Det har gitt en olympisk krise i Rio, og det kommer mer andre steder. Også søkerprosessen som ga Tokyo sommer-OL 2020, er inne i den pågående internasjonale etterforskningen av svindel i IOC selv om japanerne allerede har frikjent seg selv .

Stemmer også disse anklagene, er det snart OL som råtner på rot.