BEKYMRET: Rios borgermester Eduardo Paes slår alarm før OL i Rio. Video: CNN Vis mer

Rios borgermester slår OL-alarm: - Staten gjør en forferdelig jobb

Eduardo Paes mener frykten for zikaviruset er overdrevet. Nå slår han alarm om OL-byens største problem. 

(Dagbladet): Det nærmer seg stadig. Årets største idrettsfest. De 31. olympiske sommerlekene. OL i Rio de Janeiro arrangeres fra 5. til 21. august. Storbyen kommer til å bli invadert av utøvere og supportere fra hele verden.

Mange drømmer om å komme til Rio. Drømmen kan bli et mareritt. Det frykter Rios borgermester Eduardo Paes. Nå slår han alarm, ikke om zikaviruset, men om voldskriminaliteten i sommerens OL-by.

- Jeg synes frykten for zikaviruset er overdrevet. Det er verre med voldskriminaliteten. Mangelen på sikkerheten er det største problemet. Staten gjør en forferdelig og horribel jobb, sier Eduardo Paes til amerikanske Cable News Network (CNN).

- Politiet mislykkes totalt i å beskytte folket. De gjør ikke jobben sin godt nok. Det er et stor problem, sier borgermesteren.

Rivaldos advarsel

Militærpolitiet i Rio de Janeiro har alene vært ansvarlig for mer enn 1500 dødsfall de siste fem årene, ifølge Amnesty International. Landet hadde ifølge Brasils forum for offentlig sikkerhet 53 646 voldelige dødsfall i 2013.

I likhet med Paes har den brasilianske fotballegenden Rivaldo tidligere uttrykt stor bekymring for voldskriminaliteten i Rio. 44-åringen med 75 landskamper for Brasil og 35 mål kom med følgende advarsel i mai:

ADVARER: Rivaldo anbefaler folk om å holde seg hjemme og ikke ta turen til Rio.  REUTERS/Paulo Whitaker
ADVARER: Rivaldo anbefaler folk om å holde seg hjemme og ikke ta turen til Rio.  REUTERS/Paulo Whitaker Vis mer

- Jeg råder alle de som planlegger å komme til OL i Rio til å bli hjemme i stedet. For her vil du være i livsfare, skrev Rivaldo på sin Instagram-konto.

- Det er flere grunner til å ikke dra til Rio. Sykehusene fungerer dårlig, og den brasilianske politikken er preget av rot. Bare Gud kan endre situasjonen i landet vårt, skrev mannen som ble kåret til verdens beste fotballspiller i 1999.

- Flere tilfeller av zikaviruset i Florida enn i Rio

Mest omtale har likevel zikaviruset fått, noe som har skapt stor bekymring og medført en rekke stjerneforfall, ikke minst blant golfeliten.

Paes mener det er feil fokus.

- Frykten for zikaviruset er oververudert. Det er flere tilfeller av zikavirus i Florida nå enn vi har i Rio, hevder borgemesteren.

Golfstjerna Rory McIlroy tør likevel ikke å delta i OL i Rio. For to uker siden begrunnet han forfallet sitt slik:

- Min og familiens helse kommer først. Selv om risikoen for infeksjon fra zikaviruset ikke er stor, er jeg ikke ville til å ta sjansen, uttalte Mcllroy i en pressemelding.

Den store frykten

For en knapp måned siden kom 150 professorer, forskere og eksperter fra flere land i et nytt brev til Verdens helseorganisasjon WHO med følgende oppfordring:

- Utsett OL i Rio de Janeiro eller flytt lekene!

Årsaken var et funn rundt viruset som angivelig gjør det uetisk og helsefarlig å arrangere lekene i perioden 5. til 21. august.

- Vi har funnet ut at Zika ikke bare fører til fosterskader. Men det kan også ha nevrologisk innvirkning på barn. Det er mer alvorlig enn først antatt, sa professoer Arthur Caplan til Sky News.

- Vi vet ikke hvor lenge viruset sitter i den enkelte person. Men i de verste tilfellene kan det føre til lammelser.

Olympiatoppens anbefaling

Zikaviruset har vært et tema før sommerens OL i Rio de Janeiro. Noen norske og flere internasjonale idrettsutøvere har uttrykt frykt.

Toppidrettssjef Tore Øvrebø sa til Dagbladet i april at Olympiatoppen har klare anbefalinger til de norske utøverne som får klarsignal til å reise:

- Vi har ekstra oppmerksomhet rundt zikaviruset. Selvsagt er sannsynligheten liten, men vi ser at trusselen er til stede. Derfor har vi noen anbefalinger til utøverne som reiser, sa Øvrebø til Dagbladet.

- Det går på bruk av lange ermer, bruk av myggmiddel, lukke vinduer og bruk av myggnetting. Alle de tiltakene setter vi i gang. Det gjør vi også i forhold til denguefeber, sier Øvrebø.