Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Risikerer sanksjoner

Rosenborg og Sarpsborg 08 er frikjent i denne omgang, men NFF varsler mulige sanksjoner fra og med neste runde.

BRUDD: Underveis i kampen mellom Rosenborg og Kristiansund på Lerkendal tirsdag var det flere tilskuere som satt for tett på hverandre i forhold til NFFs smittevernsprotokoll. Foto: Ole Martin Wold / NTB scanpix
BRUDD: Underveis i kampen mellom Rosenborg og Kristiansund på Lerkendal tirsdag var det flere tilskuere som satt for tett på hverandre i forhold til NFFs smittevernsprotokoll. Foto: Ole Martin Wold / NTB scanpix Vis mer

Bildene av supportere på Lerkendal og Sarpsborg Stadion som sitter for nærme hverandre har ført til reaksjoner etter at de første kampene av årets eliteserie ble spilt tirsdag kveld.

I Norges Fotballforbunds (NFF) smittevernprotokoll heter det at det skal opprettholdes minimum én meter avstand mellom alle supportere alle veier på tribunene.

Underveis i tirsdagens runde tok NFF kontakt med både Rosenborg og Sarpsborg og ba klubbene om å spre supporterne mer, ifølge VG.

NFF har varslet et evalueringsmøte av den første runden torsdag, etterfulgt av et møte med alle klubbene fredag. Ovenfor Dagbladet bekrefter konkurransedirektør i NFF, Nils Fisketjønn, at det kan bli aktuelt med sanksjoner i fremtiden.

- Vi vil rettlede, veilede og presisere først og når det forekommer brudd har vi muligheten til å sanksjonere, forteller Fisketjønn til Dagbladet.

Det er midlertidig ikke aktuelt å sanksjonere klubbene i denne omgang.

- Vi kommer til å kjøre en hjemmekamp hos alle først. Da vil alle få den rettledningen og veiledningen som er nødvendig. Hvis det blir brudd i fremtiden, noe jeg ikke tror det blir, har vi muligheten til å sanksjonere, sier konkurransedirektøren, som leder arbeidet med kamparrangement i NFF.

BRUDD: Også på Sarpsborg Stadion sto supporterne bak det ene målet for tett under seriepremieren mot Vålerenga tirsdag kveld. Foto: Christoffer Andersen / NTB scanpix
BRUDD: Også på Sarpsborg Stadion sto supporterne bak det ene målet for tett under seriepremieren mot Vålerenga tirsdag kveld. Foto: Christoffer Andersen / NTB scanpix Vis mer

- Trenger litt tid

Fisketjønn forteller at mulige reaksjoner vil pålegges etter NFFs lov om sanksjoner. Under §11-5, punkt fire i forbundets lovverk heter det:

«En klubb kan ilegges sanksjoner for overtredelser begått av sine tilhengere i tilknytning til kamp klubben deltar i. Arrangørklubb kan ilegges sanksjoner for manglende orden og sikkerhet på og utenfor stadion både før, under og etter kamp. »

Sanksjonene som kan ilegges varierer fra irettesettelse, bot på 500 000 kroner, tap av resultat, tap av rett til å avholde arrangement, poengtrekk og pålegg om å spille hjemmekamper uten tilskuere.

Alle sanksjonsmulighetene kan du lese om nederst i saken.

- Det er fair at alle får prøve og feile litt først, før vi griper inn med sanksjoner. Denne protokollen er helt ny for klubbene og for oss, så det er rimelig at man trenger litt tid nå i begynnelsen for å finne ut av saker og ting, sier Fisketjønn og legger til:

- Det er viktig at vi følger smittevernsreglene og tar de hensynene vi må ta. Det må klubbene etterleve og det tror jeg vi kommer til å se fremover.

RUNDE 1: Melina Pambou Sundfør og Henrik Ljosland fra Rødt Kort oppsummerer den første runden i Eliteserien. Vis mer

- Satt av for lite felt

Reaksjonene var mange på sosiale medier og i pressen etter bildene av supportere som tilsynelatende satt altfor tett på Lerkendal.

Dagen derpå har arrangementsansvarlig i Rosenborg, Bjørn Skjæran, gjort seg opp noen tanker og lover at hendelsen ikke skal gjenta seg.

- Utfordringen var at vi satt av et for lite felt, vi burde tatt i bruk en større del av tribunen, men det så trangere ut enn det var, forteller Skjæran til Dagbladet.

Klubben tok grep allerede i pausen og når andre omgang startet var tilskuerne mer spredt. Det vil de fortsette med i de neste rundene.

- Vi tar grep og skal spre folk mye mer ut over tribunen slik at det ser bedre ut og vi er helt sikre på at på neste hjemmekamp vil alt være i orden. Vi skal ha mer enn én meter mellom hver tilskuer fremover, lover RBK-mannen.

Også på Sarpsborg Stadion sto en gjeng supportere tett sammen på den ene kortsiden. Speakeren ba supporterne gjentatte ganger om å spre seg, og også i den gamle Østfold-byen hadde tilskuerne mer avstand etter pause.

- Vi er egentlig fornøyde med gjennomføringen av arrangementet, men tidvis kom noen supportere for nærme hverandre. De hoppet og bevegde på seg og da kom man litt for nære, sier arrangementsansvarlig i 08, Tone M. Karlsen, til Dagbladet.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!