OL

Risikerer straff etter dette

Den amerikanske kulestøteren Raven Saunders (25) demonstrerte under en medaljeseremoni i Tokyo søndag. Nå risikerer hun straff.

TRØBBEL: Raven Saunders kan være i trøbbel etter markeringen på pallen i Tokyo søndag. Foto: Hannah Mckay/Reuters
TRØBBEL: Raven Saunders kan være i trøbbel etter markeringen på pallen i Tokyo søndag. Foto: Hannah Mckay/Reuters Vis mer
Publisert
ol-logo

OL Tokyo

2020

Raven Saunders endte på andreplass i kulestøt-konkurransen i Tokyo søndag. Men det er ikke selve sølvmedaljen som har vekket oppmerksomhet i etterkant.

Det har derimot markeringen hun gjorde da hun gikk opp på pallen.

Video not found
JUBEL: Marcell Jacobs løp inn til OL-gull på 100m, og da så det slik ut i den italienske kommentatorbua. Vis mer

Klar tanke bak markeringen

Da Saunders mottok sølvmedaljen løftet hun armene opp og formet dem som et kryss. Ifølge BBC, gjorde hun dette for å representere skjæringspunktet der alle mennesker som har opplevd undertrykkelse møtes.

I etterkant av markeringen har hun fortalt at markeringen var en støtteerklæring til mennesker som på en eller annen måte har opplevd undertrykkelse.

Saunders er selv homofil og har vært ærlig om hennes kamp mot depresjon.

- Jeg har som mål å lyse opp for mennesker over hele verden som kjemper og som ikke har noen plattform til å snakke for seg selv, uttalte hun ifølge BBC.

For i forkant av OL bestemte den internasjonale olympiske komité (IOC) at det er forbudt med politiske markeringer fra deltakerne på arenaene, seierspallen og under offisielle seremonier.

MEDALJE: Raven Saunders tok en sterk sølvmedalje i kulestøt søndag. FOTO: AFP
MEDALJE: Raven Saunders tok en sterk sølvmedalje i kulestøt søndag. FOTO: AFP Vis mer

Åpen om mental helse

Dermed går Saunders nå en usikker tid i møte, ettersom hun har brutt IOCs regelverk. Det er likevel uvisst om hun vil få noen form for straff og hva den eventuelt blir.

Trenger du hjelp?

  • Akutt selvmordsfare: 113
  • Legevakt: 116117
  • Kirkens SOS Telefon: 22 40 00 40 // Nettsted: https://www.kirkens-sos.no/
  • Mental helse Telefon: 116 123 // Nettsted: https://www.sidetmedord.no/
  • Mer informasjon om krisetelefoner og nettsteder finnes på Nasjonalt senter for selvmordsforskning og -forebygging sine informasjonssider: http://nssfinfo.no/

25-åringen debuterte i OL i Rio i 2016, og har tidligere snakket om at hun vurderte å ta sitt eget liv i 2018 fordi hun slet med sin mentale helse. Hun har fortalt at hun ikke taklet presset knyttet til idretten og at hun ikke klarte å rømme fra det.

I etterkant av dette kontaktet hun en terapeut som hjalp henne med å skape et mer balansert forhold til sporten som hun nå har hatt stor suksess med.

- Det er greit å være sterk, men det er greit å ikke være det hele tiden også. Det er lov å kunne trenge folk rundt deg, har Saunders uttalt.

Kinesiske Gong Lijiao tok gullet foran Saunders, mens Valerie Adams kapret bronseplassen i kulestøt søndag.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer