SKUFFET: Norge og Martin Sjögren trøbler i EM med to strake tap. Nå ber fotballeksperter om at landslagssjefen justerer formasjonen og måten Norge spiller på. Foto: NTB Scanpix
SKUFFET: Norge og Martin Sjögren trøbler i EM med to strake tap. Nå ber fotballeksperter om at landslagssjefen justerer formasjonen og måten Norge spiller på. Foto: NTB ScanpixVis mer

Fotball-EM for kvinner 2017:

Rister på hodet av Norge: - Har ikke tro på det Sjögren gjør

Solveig Gulbrandsen og Lise Klaveness ber landslagssjefen justere taktikken etter historisk dårlig EM-start. Martin Sjögren står på sitt.

APELDOORN (Dagbladet): En gjeng med skuffede norske EM-jenter gjennomførte i formiddag ei treningsøkt på strøkne gressmatter i solfylte Apeldoorn - snaut halvannen time fra Breda, der det ble en skrekkelige kveld og 0-2-tap mot Belgia.

Lite har stemt for Norge i EMs to første kamper: Null scoringer, null poeng og få målsjanser er skapt.

Det får to av landets mest profilerte eks-spillere til å reagere. Solveig Gulbrandsen (36) og Lise Klaveness (36) krever nye grep fra landslagssjef Martin Sjögren etter to fiasko-kamper og Norges verste start på et mesterskap noensinne.

- Jeg personlig har ikke tro på det Sjögren gjør akkurat nå, sier Gulbrandsen til Dagbladet.

- Jeg er kritisk til valgene som er gjort i EM, sier Lise Klaveness til Dagbladet.

I EM er de eksperter for TV 2 og NRK - og de var begge med å dominere for det norske landslaget i en årrekke. Gulbrandsen fikk 183 landskamper, Klaveness stoppet på 73.

Alt håp er ikke ute for årets utgang, men Gulbrandsen og Klaveness mener justeringer må til for at håpet om avansement skal være realistisk.

NRKs EKSPERT: Lise Klaveness. Foto: Jørn H. Moen / Dagbladet
NRKs EKSPERT: Lise Klaveness. Foto: Jørn H. Moen / Dagbladet Vis mer

Scenarioet som tar Norge til en kvartfinale er følgende: Norge må vinne med tre mot Danmark, og Nederland må slå Belgia.

Mangler trygghet

Gulbrandsen og Klaveness mener Sjögren må gå bort fra hovedfokus og filosofi om stort ballinnehav.

- Jeg har ikke tro på at Norge klarer å spille ut motstanderen. Jeg sliter med å forstå meg på det, og det har jeg sagt i årevis. Suksesskriteriet over tid har vært stram defensiv struktur, kontroll på det defensive og så kjøre kontringer, sier Gulbrandsen.

Hun fortsetter:

TV 2s EKSPERT: Solveig Gulbrandsen. Foto: Berit Roald / NTB scanpix
TV 2s EKSPERT: Solveig Gulbrandsen. Foto: Berit Roald / NTB scanpix Vis mer

- For meg er ideen til Sjögren veldig romantisk; At Norge skal spille ut gode motstandere som de møter i EM. Slik Norge framstår nå er det ingen felles grunnmur når ting ikke fungerer. Det handler om spillestil og kultur. For meg har alltid det viktigste for Norge vært det kollektive - slik virker det ikke å være i landslaget nå, sier Gulbrandsen.

Lise Klaveness er også skeptisk til Sjögrens tilnærming.

- Den defensive tryggheten er fraværende, og langt mer fraværende enn jeg hadde trodd. Usikkerheten defensivt er hovedproblemet og sprer seg i resten av laget, sier Klaveness.

Hun fortsetter:

- Diamantformasjonen offensivt og 4-4-2 defensivt er for krevende for spillerne og vi har lite erfaring med det på landslagsnivå. Det er en formasjon jeg selv elsket å spille, men jeg er kritisk til at Sjögren har holdt seg slavisk til dette i flere kamper. Det er ingen fallitterklæring å gå bort fra noe som åpenbart ikke fungerer slik som ledelsen ønsket, sier Klaveness.

- Endrer ikke

Norges skjebnekamp mot danskene spilles mandag kveld - og landslagssjef Sjögren har ingen store planer om store forandringer i måten laget står fram på.

- Vi har en grunntanke i spillet og en spesiell måte vi spiller på. Vi kommer ikke til å endre arbeidsmåten for spillerne. Vi har brukt seks måneder på dette og har tro på det framover. Vi endrer ikke måten vi spiller på. Det vil være dumdristig å gjøre store endringer, sier Sjögren til Dagbladet.

Han innrømmer likevel at formasjonen (diamant/433 offensivt og 442 defensivt) ikke er låst.

- Formasjonen kan vi kanskje justere litt på, men det må vi se nærmere på inn mot kampstart, sier svensken.

Gruppe A akkurat nå: Nederland 6p. Danmark og Belgia 3p. Norge 0p