Skaden som sjokkerer NFL:

Ristet på bakken etter kraftig takling. Sendt på banen igjen etter fem minutter

- De burde sparkes.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): Nok en gang sjokkerer en alvorlig hodeskade, og den manglende behandlingen av den, amerikansk fotball.

Det var i søndagens kamp mellom Houston Texans og San Francisco 49ers at førstnevntes quarterback, Tom Savage, ble kraftig taklet.

27-åringen smalt i bakken, og scenene som fulgte har skremt mange.

Savage lå og ristet på bakken, i det som så ut som et anfall, mens dommeren gikk bort for å høre om alt sto bra til. Få minutter seinere var quarterbacken tilbake på banen.

Det har fått mange til å reagere:

Granskes

En av dem som har fått gjennomgå etter hendelsen, er Texans-trener, Bill O'Brien. I samråd med legeapparatet som undersøkte spilleren, sendte de Savage ut på banen igjen kort tid etter taklingen.

O'Brien sier at han aldri så hvor alvorlig skaden var.

- Jeg hadde ingen anelse. Jeg skjønte at han ble taklet, men fra der jeg sto var det vanskelig å se noe. Hvis jeg hadde sett videoen, hadde jeg aldri sluppet ham ut på banen igjen. Det tror jeg ikke sjeflegen vår, Geoff Kaplan, hadde gjort heller.

Savage ble tatt med inn i et legetelt etter hendelsen. Der var han i et par minutter, før han ble gitt grønt lys til å spille igjen. I etterkant har det kommet fram at Savage ikke hadde et anfall, men det som antakeligvis er en kraftig hjernerystelse.

- Ingenting er viktigere for meg enn helsa til spillerne mine. Jeg elsker dem og bryr meg om dem, og takler ikke når de blir skadet, forteller O'Brien.

NFLs spillerforening har åpnet en granskning av hendelsen. NFLs sjeflege ser også på saken.

99 prosent har hjerneskade

Tidligere i år ble det publisert en sjokkerende studie om hjerneskader i NFL.

Journal of the American Medical Association hadde studert hjernen til 202 avdøde tidligere spillere i amerikansk fotball.

Sykdommen kronisk traumatisk encefalopati ble funnet hos 87 prosent av dem - og hos 110 av de 111 deltakerne som tidligere hadde spilt i National Football League (NFL). Det utgjør 99 prosent.

Legen Ann McKee ledet studien. Hun advarer mot å dra noen konklusjoner, da studien er gjort på hjerner som er donert av familier som mistenkte at personen led av kronisk traumatisk encefalopati.

- Men det er ingen tvil om at det er et problem i amerikansk fotball. De som spiller er i faresonen for denne sykdommen, sier hun, ifølge BBC.

- Ikke verdt det

Det har vært en økende bevissthet rundt hodeskader i NFL de siste årene.

To dager etter at den nevnte studien ble publisert la Baltimore Ravens' linjespiller John Urschel (26) opp.

I 2015 mente heller ikke Chris Borland at det var verdt risikoen. I en alder av 24 år ble han den første som la opp med faren for hjerneskader som grunn.

- Etter det jeg og andre har erfart, og etter det studiene viser, er det ikke verdt risikoen å spille i NFL. Jeg føler meg bra. Jeg er i den formen jeg alltid har vært i. For meg handler dette om å være proaktiv. Man må slutte mens leken er god, sa Borland den gangen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer