KLAR: Calle Halfvarsson blir svenskenes største håp på herresiden i langrennsløypa denne vinteren. Foto: Simon Hastegård/Bildbyrån
KLAR: Calle Halfvarsson blir svenskenes største håp på herresiden i langrennsløypa denne vinteren. Foto: Simon Hastegård/BildbyrånVis mer

Halfvarsson vs. Northug

Rival med stikk til Northug: - Petters karriere er litt på hell

Calle Halfvarsson skal prikke VM-formen for første gang med nytt opplegg. Nå sender svensken et nytt stikk i retning sin rival, Petter Northug.

STOCKHOLM (Dagbladet): En offensiv og selvsikker Calle Halfvarsson står framfor en ny sesong, hvor hans resultater omtrent alene vil være avgjørende for om det har vært en suksessrik sesong for de svenske herrene.

I motsetning til damelaget, har det tatt tid for de svenske herrene å erstatte gullgenerasjonen fra tidligere dette tiåret. Johan Olsson, Marcus Hellner og Emil Jönsson har alle lagt opp, Daniel Rickardsson og Teodor Petersons karrierer er på hell.

- Vi har et ungt lag og de kommer mer og mer, de unge karene som er bak. I år, uten at jeg sier for mye, så synes jeg det har vært mange av de yngre som har vist seg sterke. Det har vært mange treningsøkter hvor jeg har hatt mer enn nok med å ta dem, så jeg tror det kan bli en bra sesong om noen av dem tar steget. De kan nå pallen, mener Halfvarsson.

Mens svenskene venter på at løpere som Oskar Svensson og Viktor Thorn skal ta det siste steget, ligger forventningene på Halfvarsson. OL ble en skuffelse for ham, med niendeplass som best individuelt, og dermed også for de svenske herrene som reiste hjem uten medalje.

Legger om planen rundt Touren

Hittil i karrieren har han slitt med å finne rett punkt for toppformen, og står uten individuelle medaljer fra mesterskap. I fjor var han som best noen uker for tidlig, med pallplass i de to siste verdenscuphelgene før olympiaden i Pyeongchang.

NY SJEF: Mattias Nilsson (t.v) og Calle Halfvarsson har lagt en plan for sesongen. Foto: Simon Hastegård/Bildbyrån
NY SJEF: Mattias Nilsson (t.v) og Calle Halfvarsson har lagt en plan for sesongen. Foto: Simon Hastegård/Bildbyrån Vis mer

Nå har Halfvarsson gjort grep for at han skal treffe med formen til mesterskap.

- Det opplegget jeg og Mattias (Nilsson, journ.anm.) har lagt opp i år, vi har gjort noen forandringer. Forhåpentligvis så skal det bli såpass gode forandringer at jeg holder en bedre form når det blir viktig, og kanskje ikke i november/desember. Toppformen skal komme til VM, sier Halfvarsson.

Halfvarsson har pekt seg ut 15 kilometer klassisk i mesterskapet som hovedmålet for sesongen. Sammen med svenskenes nye herretrener Mattias Nilsson, har 29-åringen gjort litt om på treningen, men også på hvilke renn svensken skal gå. Den største forskjellen kommer etter touren i januar.

Mens ingen av toppnavnene på det svenske kvinnelandslaget planlegger å delta i Tour de Ski, er Halfvarsson av oppfatning at Tour de Ski er viktig for formbygning, men svensken tror han har vært for ivrig i etterkant i tidligere år. Denne sesongen ønsker han å ta en lengre konkurransepause etter rennet for å få tilbake overskuddet.

- Vi har Tour de Ski med i planen, så kommer jeg til å ta pause på i hvert fall to helger etter touren, kanskje tre. Jeg vil gå touren, men da må man inngå et kompromiss. Tidligere år har jeg bare tatt en frihelg etter. Jeg tror det kan være bra nå at vi reiser opp i fjellene, at jeg får trent for meg selv i en lengre periode og ladet batteriene før VM, sier Halfvarsson.

Liten tro på Northug

Om alt går etter planen for Petter Northug, vil begge være på startstreken når touren starter i Toblach rett før nyttår. De to har aldri vært redd for å sende stikk i retning av hverandre, og det har fortsatt ikke endret seg. Halfvarsson sier han har ikke tatt seg tid til å lese boka til sin norske konkurrent.

- Det har jeg ikke gjort, faktisk. Jeg har bare hørt litt om den.

- Kommer du til å lese boka hans?

- Jeg leser veldig sjelden bøker, så jeg tror ikke det. Petter får heller fortelle meg hva han har skrevet, sier Halfvarsson og ler.

DUELLANTER. Petter Northug spurter fra Calle Halfvarsson på stafetten i VM i Falun i 2015. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
DUELLANTER. Petter Northug spurter fra Calle Halfvarsson på stafetten i VM i Falun i 2015. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Halfvarsson forteller Dagbladet at han mener Northugs bokutgivelse er et tegn på at Northug selv ikke lenger regner med å konkurrere med de ypperste i langrennssporet.

- Ja, dessverre tror jeg vel at Petters karriere er litt på hell, og det er jeg vel kanskje ikke alene om. Jeg håper at han kommer til å gjøre en helt ok vinter likevel, så han er med der og man får kjempe mot ham, men setter man seg ned og skriver bøker da tror jeg man ikke er 100 prosent lenger, sier Halfvarsson kontant.

Halfvarsson har ikke fått med seg at også Johannes Høsflot Klæbo også hadde gitt ut bok, men sier spøkefullt at han håper fjorårets suverene ener har tenkt for lite på treningen med bokskriving.

- Ja, der ser du. Vi får se nå da om han også taper seg når man sitter og skriver bøker hele dagen i stedet for å trene, sier Halfvarsson om den triple olympiske mesteren.

USIKKER: Petter Northug har vært mye syk i høst og dro hjem fra høydesamling i Val Senales i Italia nylig. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
USIKKER: Petter Northug har vært mye syk i høst og dro hjem fra høydesamling i Val Senales i Italia nylig. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Selv har han ingen planer om å skrive ei bok.

- Nei, det har jeg ikke, jeg vet ikke hva jeg skal skrive om, sier en munter Halfvarsson.