Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

NM i terrengløp 2019

Rival raser etter Johaug-gullet

NM i terrengløp ble flyttet to timer. - Ganske bortkasta, sier motbakkeløper Eli Anne Dvergsdal.

LØPER: Eli Anne Dvergsdal trener hardt for å stadig bli bedre både på motbakkeløp, 5000-meter, 10.000-meter og fjellmaraton. I juni i år vant hun sitt første fjellmaraton, også det første hun noensinne har deltatt i. Her fra 10.000 meter under NM på Hamar. Foto: Vidar Ruud / NTB Scanpix
LØPER: Eli Anne Dvergsdal trener hardt for å stadig bli bedre både på motbakkeløp, 5000-meter, 10.000-meter og fjellmaraton. I juni i år vant hun sitt første fjellmaraton, også det første hun noensinne har deltatt i. Her fra 10.000 meter under NM på Hamar. Foto: Vidar Ruud / NTB Scanpix Vis mer

Da påmeldingsfristen til NM i terrengløp i Frognerparken gikk ut torsdag, sto det at kvinnene skulle løpe 11.45, og mennene 12.30. Fredag formiddag, to dager før, besluttet NM-arrangørene i SK Vidar å flytte løpet to timer tilbake i tid.

NRK skrev det var fordi Henrik Ingebrigtsen var i Wien for å delta på maratonforsøket til Eliud Kipchoge lørdag, men også hadde store ønsker om å delta på NM-løpet i Oslo søndag. Det gikk med et nødskrik.

Ingebrigtsen rakk starten og deltok, men motbakkeløper Eli Anne Dvergsdal (27), med NM-gull på 3000 meter og i motbakkeløp, måtte stå over.

GULL: Therese Johaug (31) tok NM-gull i terrengløp i Frognerparken søndag 13. oktober. Video: Marie Røssland / Foto: Bjørn Langsem Vis mer

I bagasjekø

Faktisk så tilbrakte løperen, som nylig vant sitt første EM-gull i fjellmaratonløp i Zegama-Aizkorri i Nord-Spania, tiden sin i bagasjekø på Gardermoen, istedenfor å stå klar til start i Frognerparken.

- Det var ganske kjedelig. Ikke bare gikk jeg glipp av løpet, kjempe om medalje og kvalifisering til nordisk mesterskap i november, så ble det et bortkasta fly til Oslo lørdag, hotell til søndag, for å så sitte på flyplassen da NM-starten gikk, sier Dvergsdal til Dagbladet og påpeker:

- Ganske bortkasta.

Dermed røk første forsøk for å kvalifisere seg til mesterskapet i november. Dvergsdal hadde planen klar, men måtte stå over på grunn av flyavgangen videre til neste løp.

- Medalje, eller i topp fire, var realistisk for meg, sier hun om sekskilometeren som Therese Johaug vant med tiden 19.43.

Artikkelen fortsetter etter videoen:

EN MELLOMLANDING: Henrik Ingebrigtsen stakk av med gull i NM i terrengløp søndag 13. oktober - men det var så vidt at han rakk det. Video: Marie Røssland / Foto: Bjørn Langsem Vis mer

«Diverse omstendigheter»

Da Dagbladet er i kontakt med Dvergsdal mandag formiddag, sitter hun på flyplassen i Doha og venter på avgang til Katmandu i Nepal.

Der skal motbakkeløperen delta i sitt andre fjellmaraton, et løp som topp ti-utøverne i Golden Trail Series får delta på.

Hun er tydelig irritert på arrangørene som endret starten på så kort varsel. Likevel har hun fått en form for beklagelse, og et tilbud om en hjelpende hånd.

Ifølge Dvergsdal var svaret fra arrangørene dette:

«Diverse omstendigheter gjorde at det måtte flyttes.»

- De tilbød å kjøre meg til flyplassen. Det var snilt, men jeg måtte være der når starten gikk, så det hjalp dessverre lite, sier Dvergsdal.

- Beklagelig

SK Vidar var arrangørene av årets NM. Atle Guttormsen, nestleder i klubben, bekrefter at en løpende vurdering for arrangementet sin del og oppmerksomheten rundt, gjorde til at herreklassens starttid ble flyttet, slik at eldste Ingebrigtsen kunne delta.

- Det ble justeringer på grunn av Henrik, men akkurat hva som skjedde med dameklassen, vet jeg ikke. Det var viktig for oss at tiden mellom dameklassen og herreklassen ikke ble for lang, sier Guttormsen til Dagbladet.

Han forstår derimot ulempen dette ga for Dvergsdal, men understreker at arrangementet ikke fikk noen flere klager eller frafall på grunn av endringen.

- Det er beklagelig, men samtidig noe vi ikke kunne gjøre noe med. Vi ga beskjed tidlig om at tidsskjemaet kunne endres underveis, sier Guttormsen.

Oppleve Nepal

Motbakkeløperen, som til daglig trener i Bergen, har etablert seg blant verdenseliten på fjellmaraton. Da hun tidligere i år knuste alle konkurrentene i spanske Zegama, hele elleve minutter ned til andreplass, fikk hun seg for alvor et navn. Sjokket var stort, både for seg selv som håpet å ende opp blant topp 20 i forkant, og for tilhengerne som så en fersk fjellmaratonløper vinne over internasjonale løpere.

Nå er hun på vei til Nepal, som hun selv sier er «premien» for de som endte topp 10 i Golden trail series i år. Der skal hun løpe maraton, tilbringe tid i høyfjellet i Himalaya og besøke diverse skoler i området.

- Dette er mer en slags avslutning på sesongen enn en konkurranse, avslutter Dvergsdal.

SER DU DET?: Therese Johaug kaller det hele for et langrennsfenomen. Video: Marie Røssland / Foto: Bjørn Langsem Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media