OL i Tokyo

Rivalen raser: - Urettferdig

At Laurel Hubbard (43), som ble født mann, nå ser ut til å kvalifisere seg til OL som kvinne skaper kraftige reaksjoner.

MØTER MOTSTAND: En av Laurel Hubbards konkurrententer mener at hun ikke skulle fått lov til å delta i OL. Foto: AFP
MØTER MOTSTAND: En av Laurel Hubbards konkurrententer mener at hun ikke skulle fått lov til å delta i OL. Foto: AFP Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Dagbladet har tidligere skrevet om vektløfteren Laurel Hubbards vei mot OL. 43-åringen ble født mann, men gikk gjennom et kjønnsskifte i 30-åra.

Nå er det bare en skade som kan ta fra Hubbard en plass i OL, skriver New Zealand Herald.

Det irriterer vektløftingsrival Anna Van Bellinghen. Hun beskriver det som «en dårlig vits».

- Denne spesielle situasjonen er urettferdig for sporten og for idrettsutøverne, det vet alle som har trent vektløfting på høyt nivå, fortalte Van Bellinghen til OL-nettstedet insidethegames.

Innenfor reglene

I henhold til de nye kvalifiseringsreglene, som trådte i kraft etter at flere konkurranser ble tapt på grunn av COVID-19-pandemien, vil Hubbard garanteres en OL-billett.

Hubbard har også vist testosteronnivåer under det som kreves av den olympiske komité. Dermed er hun berettiget til å stille som kvinne under årets OL.

Hubbard må ha et testosteronnivå som er under 10 nanomol per liter. Det kriteriet innfrir hun.

Mange forskere har riktignok kritisert disse retningslinjene og sagt at de ikke gjør noe for å redusere de biologiske fordelene til de som har gått gjennom puberteten som menn, ifølge Reuters.

At hun dermed får delta i OL har vært et betent tema. Van Bellinghen, som konkurrerer i samme vektklasse som Hubbard, mener at prinsippet om inkludering ikke burde gå på bekostning av andre.

IRRITERT: Anna Van Bellinghen er ikke fornøyd med at en av hennes konkurrenter i OL kommer til å være en transperson. Foto: Anna Van Bellinghen / Instagram
IRRITERT: Anna Van Bellinghen er ikke fornøyd med at en av hennes konkurrenter i OL kommer til å være en transperson. Foto: Anna Van Bellinghen / Instagram Vis mer

- Først vil jeg understreke at jeg fullt ut støtter transpersoner, og at det jeg er i ferd med å si ikke handler om å avvise identiteten til denne atleten, sa Van Bellinghen og fortsatte:

- Jeg forstår at det for idrettsmyndighetene er mange aspekter å vurdere når man ser på et så sjeldent fenomen, men for idrettsutøvere føles det hele som en dårlig vits. Noen idrettsutøvere mister store muligheter til medaljer og OL kvalifikasjoner, og vi er maktesløse.

BESVIMTE: Martin Nguyen ville sette personlig rekord i vektløfting ved å løfte 180 kilo, men holdt stanga feil og besvimte. Heldigvis gikk alt bra med ham, og en uke senere forsøkte han på nytt - og lyktes. Video: YouTube/PTCFrankston Vis mer

Medaljehåp

Selv om Hubbard er den eldste utøveren i sin vektklasse, så er hun uten tvil et medaljehåp. Hun er ranket som nummer fire i vektklassen, ifølge Herald Sun.

Tidligere denne i år gikk den tidligere olympiske vektløfteren Tracey Lambrechs ut og mente at newzealenderen ikke burde få lov til å delta.

- Jeg er veldig skuffet og jeg er skuffet for den kvinnelige utøveren som mister plassen sin i OL. Vi er for likestilling i idretten, men akkurat nå føler jeg den blir tatt fra oss, sier Lambrechs til TVNZ.

Det norske OL-håpet Ine Andersson (31) har fått med seg oppspillet rundt Hubbards potensielle deltakelse.

- Jeg syntes jo at idrett skal være for alle – det er jo en side av saken. Men på den andre siden er det jo noen fordeler når man har hatt en annen kropp, sier vektløfteren til Dagbladet.

31-åringen, som fortsatt venter på svar om OL-deltakelse, forstår at det er noen som reagerer.

- Jeg skjønner at det blir reaksjoner rundt det. Hva som er rett og galt her vet jeg ikke, men jeg skjønner at det blir reaksjoner, sier Andersson og legger til at hun ikke har satt seg godt nok inn i saken.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer