Britisk skjold etter kritikken mot Jakob Ingebrigtsen

Rivalen tar Jakob i forsvar

Jakob Ingebrigtsen (21) forsvares av Jake Heyward, som kapret EM-sølvet bak Jakob - med sykdom i kroppen. Briten synes ikke nordmannen fortjener kritikken for sin mediehåndtering - og setter videre pris på medfølelsen som 21-åringen fra Sandnes viste etter finalen.

FORSVARES AV RIVAL: Jakob Ingebrigtsen roses og forsvares av sølvvinner Jake Heyward (t.h.) Foto: INA FASSBENDER / AFP
FORSVARES AV RIVAL: Jakob Ingebrigtsen roses og forsvares av sølvvinner Jake Heyward (t.h.) Foto: INA FASSBENDER / AFP Vis mer
Publisert

MÜNCHEN (Dagbladet): Det var aldri noen tvil.

Spesielt ikke fra hovedpersonen selv.

Kong Jakob Ingebrigtsen.

21-åringen har blitt en seiersmaskin og løp inn til enda et mesterskapsgull da han lekte seg til EM-triumf på 1500 meter på Olympiastadion i München torsdag kveld.

Jakobs seiersmargin på 1,68 sekunder er tidenes største i et EM - og det med god margin. Løpsfenomenet slo også Fermin Cachos mesterskapsrekord fra 1994.

- Jeg følte at jeg hadde et godt løp. Jeg følte meg bra før start, sier gullvinneren til Dagbladet.

SUPERSTJERNE: Jakob Ingebrigtsen bader i lovord etter en knusende seier på 1500 meteren i München, Amalie Iuel må øve mer på spurten og publikum sperret opp øynene da den finske sprinteren Samuel Purola entret tartandekket. Video: Løkås/Godø. Klipp: NRK Vis mer

Sølvvinnerens sykdomsdrama

Britiske Jake Heyward tok sølvet, men var aldri i nærheten av å gjøre sin norske overmann nervøs.

- Jeg var sjanseløs på å slå Jakob denne gang. Han løp virkelig bra. Jeg skulle gjerne vært nærmere, men det klarte jeg ikke, sier Heyward til Dagbladet.

Så forteller den britiske sølvvinneren at sykdom har preget oppladningen til finalen på 1500 meter.

- Jeg har slitt med sykdom de siste dagene. På mandag hadde jeg feber. Dessverre kan jeg ikke styre når jeg er syk. Jeg har vært usikker på hvordan kroppen ville respondere, så med det utgangspunktet er jeg fornøyd med sølv, selv om jeg var et stykke bak Jakob.

Mens Jake Heyward tok seg tid til å gjøre intervjuer med Dagbladet etter 1500 meter-semifinalen mandag kveld, selv med tiltakende feber i kroppen, valgte Jakob Ingebrigtsen å passere alle mediene i mixed zone - foruten liveintervjuet med NRK - både etter mandagens 1500 meter-semifinale og tirsdagens 5000 meter-finale.

POPULÆR: Når man er den største stjern må man tåle uønsket oppmerksomhet. Video: Løkås/Godø. Klipp:NRK Vis mer

Tar Jakob i forsvar

Da mottok 21-åringen fra Sandnes kritikk fra flere leirer for sin mediehåndtering, nærmere bestemt valget om å ikke stoppe hos pressen de nevnte dagene.

Nå tar Heyward sin norske overmann i forsvar, selv om briten på sin side valgte en annen mediestrategi og stoppet hos de som ønsket det.

- Jakob har rett til å gjøre hva han vil og snakke med hvem ham vil, sier Jake Heyward til Dagbladet og påpeker at han ikke synes sin norske rival bør klandres for dette valget.

GULLVINNER: Jakob Ingebrigtsen lekte med konkurrentene på 5000 meteren, nektet å snakke med media og stormet gjennom pressesonen. Amalie Iuel avslører hemmeligheten bak Karsten Warholms suksess på sosiale medier. Video: Løkås/Godø. Klipp: NRK Vis mer

Han roser dessuten Ingebrigtsen for empatien han viste etter EM-finalen på 1500 meter torsdag kveld.

- Jakob visste at jeg slet med sykdom. Han spurte meg etter målgang om hvordan det gikk, om jeg følte meg bedre etter sykdommen, og han gratulerte meg med sølvet. Det var veldig hyggelig, sier briten.

Jakobs respons

Når Dagbladet overbringer rivalens uttalelser til Jakob Ingebrigtsen, som etter 1500 meter-finalen tok seg god tid med norske medier, sier 21-åringen med to EM-gull på to forsøk i München:

- Jeg har ikke vært klar over at det har vært noen kritikk, sier Jakob Ingebrigtsen til Dagbladet og gir Heyward følgende skussmål tilbake:

- Jeg synes det er gøy å konkurrere mot gode folk som forbereder seg godt. Jeg har stor respekt for de som prøver alt de kan for å bli i gode noe. Det er det enkelte av mine konkurrenter som gjør.

Henrik Ingebrigtsen er enig med Hewards budskap.

- Jakob har integritet, selvrespekt og holder seg selv til så sinnssykt høye standarder, sier han til Dagbladet.

RØRENDE GEST: Jakob Ingebrigtsen ville ikke snakke med noen etter semi-finalen på 1500 meter i EM, men plutselig stoppet han. Video: Løkås/Godø. Klipp NRK Vis mer

Jakobs gullgrep

Dagbladets utsendte reportere i München har flere ganger møtt Jakob Ingebrigtsen løpende i området rundt Olympiaparken i München de siste dagene.

Det er langt unna utøverhotellet der resten av den norske troppen bor. Jakob valgte å bo nærmere stadion, for å ha kortest mulig reisevei, forklarer han i korthet.

21-åringen løp blant i området rundt Olympiaparken i gjenkjennelig driv tirsdag formiddag, samme dag som han vant EM-gull i 5000 meter-finalen.

NRK-BLEMME: Det er ikke alltid det går som det skal for TV-kommentatorene, Jakob Ingebrigtsen er stor stjerne i Ukraina og Team Ingebrigtsen lekte med Petter Northug på oppløpet. Video: Løkås/Godø. Klipp: NRK Vis mer

På spørsmål om hvordan han forbereder seg og trener på konkurransedager, sier Jakob:

- På konkurransedager strekker jeg litt lett på beina, med litt tøyning og noen drag - og så prøver jeg å hvile resten, sier Jakob Ingebrigtsen til Dagbladet.

Oppskriften ga nok en gang suksess og gull i München.

TV-BLEMME: De svenske friidrettsekspertene har ikke alltid kontroll på hvordan den norske stjerna Karsten Warholm ser ut. VIdeo: Løkås/Godø Vis mer

Dermed kopierte friidrettsfenomenet fra Sandnes bragden fra EM i Berlin i 2018, da han ble europamester som 17-åring på sensasjonelt vis, på både 5000 meter og 1500 meter.

Den gang var han prinsen.

Nå er 21-åringen den ubestridte kongen, noe han passende har markert med å tatovere inn teksten «REX» på det venstre låret. Rex er det latinske ordet for konge.

Og kongetittelen kan Jakob Ingebrigtsen bære med den største stolthet.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer