Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Nye dopinganklager i Kenya

Rivalene i dopdrama

Rett før Ingebrigtsen-brødrene skal løpe 1 500 -og 5 000 meter i VM, risikerer Kenya å bli diskvalifisert fra mesterskapet.

ALLTID BAK: Filip og Jakob Ingebrigtsen har alltid løpt bak sterke Timothy Cheruiyot. Etter ZDFs dopreportasje fra Kenya spørs det om kenyaneren får lov til å være med i VM. Selv om han er uskyldig, kan Kenya bli utestengt. FOTO:AP Photo/Francisco Seco.
ALLTID BAK: Filip og Jakob Ingebrigtsen har alltid løpt bak sterke Timothy Cheruiyot. Etter ZDFs dopreportasje fra Kenya spørs det om kenyaneren får lov til å være med i VM. Selv om han er uskyldig, kan Kenya bli utestengt. FOTO:AP Photo/Francisco Seco. Vis mer

SIST uke ble den kenyanske VM-troppen i friidrett sendt avgårde til Doha med flaggoverrekkelse og militært orkester fra det nasjonale treningssenteret i Kasarani. Men denne pomp og prakt rundt verdens sterkeste løpernasjon står ikke i forhold til de stygge TV-bildene som i dag er publisert av den tyske TV-stasjonen ZDF:

  • Der er to kenyanske VM-løpere avslørt med hemmelig kamera mens de får injisert blod rett før avreisen.

Det kan få dramatiske følger for de hardeste konkurrentene til Filip -og Jakob Ingebrigtsen.

I verste fall blir den store 1500 meter-favoritten Timothy Cheruiyot nektet VM-deltakelse sammen med resten av den kenyanske troppen.

I UTGANGSPUNKTET er det ingen ting som personlig knytter Cheruiyot til dopingbruk. Han har et godt forhold til Ingebrigtsen-brødrene, og anser dem for sine venner.

Kenyanerens eneste problem i denne saken er egentlig at han kommer fra Kenya. Det statsborgerskapet er til gjengjeld i ferd med å bli svært vrient om du ønsker å hente internasjonale medaljer i friidrett. For nå er Kenya plassert på friidrettens svarteliste, og blir behandlet deretter.

Bakgrunnen for denne spesialbehandlingen er år med svindel. Bare sist sesong er 41 kenyanske friidrettsutøvere blitt tatt for doping. Det har ført til en strengere internasjonal kontroll, men muligens bare flyttet mye av problemet over grensa:

  • De siste sesongene har nabolandet Etiopia med enda svakere nasjonal dopingkontroll, blitt like dominerende på de lange distansene.

Før VM i Doha er det foruten Cheruiyot to kenyanere til blant verdens ti beste på 1 500 meter. Når Filip og Jakob får med seg Henrik til start på 5 000 meter, er imidlertid fire av de fem høyeste rangerte løperne i startfeltet fra Etiopia. Brødrene vil likevel få tøff konkurranse av den 20-årige kenyaneren Michael Kibet som vant det nasjonale uttaksstevnet for halvannen uke siden.

Om Kibet får lov til å starte.

NETTOPP erkjennelsen av at kenyanerne ikke er alene om å utnytte stor lokal korrupsjon og dårlig infrastruktur til å bruke EPO i treningsarbeidet, gjør at det internasjonal friidrettforbundet (IAAF) ikke helt har visst hvordan de skal angripe dette problemet.

Det siste året har det ikke manglet på advarsler, men derimot på handling. Kollektiv utestengelse er et så tungt virkemiddel at selv prinsippfaste IAAF har nølt med å bruke det i forhold til østafrikanerne.

Nå spørs det om man kommer utenom.

FOR denne ZDF-avsløringen går rett inn i VM-troppen. I innslaget er både legene og utøverne dekket over, men dokumentasjonen fra tyskernes skjulte kamera er til å bruke usladdet.

I programmet blir det dessuten hevdet at hele 8 kenyanske VM-deltakere er blitt behandlet med EPO under forberedelsene til mesterskapet. Det er slike opplysninger som får de internasjonale dopingjegerne til å snakke om utestengelse:

- De har veldig strenge regler å forholde seg til. Gjør de ikke det, kan forbundet bestemme at de utestenges, uttaler friidrettens dopingsjef Brett Clothier til ZDF. Clothier leder det uavhengige byrået Athletics Integrity Unit (AIU) som de siste årene har hatt ansvaret for alt rundt friidrettens dopingkamp. Rent formelt blir det likevel IAAF-styret som eventuelt må utestenge Kenya akkurat slik de nå holder Russland borte fra idretten.

RENT praktisk kan det bety at noen kenyanere likevel får lov til å delta i VM som uavhengige utøvere. Denne sesongen har hele 128 russere blitt klarert av AIU til å delta i internasjonale konkurranser.

IAAF-ledelsen satt i dag i styremøte, og fikk nyheten om denne nye ZDF-dokumentaren direkte kommunisert rett inn på møtet. Først mot kvelden ble spørsmålet om utestengelse av ulike nasjoner tatt opp. Når det gjelder Kenya, var opplysningene for ferske til at friidrettslederne kunne ta noen beslutning. I stedet ble det bestemt at AIU skulle følge opp saken videre inn mot VM. Utestengelsen av Russland ble enstemmig opprettholdt.

I løpet av de nærmeste dagene blir det uansett klart om Ingebrigtsen-brødrene mister noen av de sterkeste konkurrentene sine fordi Kenya som nasjon ikke har klart å løse det store dopingproblemet sitt.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling