Rivalene reagerer: - Galskap

Jakob Ingebrigtsen tok VM-gull på 5000 meter. Det han gjorde mot slutten av løpet satt rivalene helt ut, og var kanskje det samme som felte ham på 1500 meteren tidligere i VM.

FULL KONTROLL: Jakob Ingebrigtsen parkerte rivalene og tok VM-gull i 5000 meter. Video: NRK. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

EUGENE (Dagbladet): Jakob Ingebrigtsen tok gull på 5000-meterfinalen i VM. Det var nordmannens første VM-gull i historien.

Ingebrigtsen var totalt overlegen på de siste 400 meterne og parkerte rivalene. Vinnertida ble 13.09,24. Jacob Krop fra Kenya tok sølv, mens Oscar Chelimo fra Uganda tok bronsen.

Det norske fenomenet, som var illsint på seg selv etter sølv på 1500 meteren, la seg ned på ryggen og jublet for seg selv i de første sekundene etter gullet.

Så løp han rett bort til forloveden Elisabeth Asserson og fortsatte hedersrunden rundt på Hayward Field.

FORTSATT SKUFFA: Jakob Ingebrigtsen fornøyd etter gullet på 5000 meter, men innrømmer at 1500 meter-sølvet fortsatt er skuffende. Video: Kristoffer Løkås. Vis mer

Tok kommandoen

Etter en ganske godt tempo på de første 1000 meteren fra Joshua Cheptegei, roet utøverne det ned de neste fire-fem rundene.

Ingebrigtsen kunne knapt bedt om større hjelp, og da det var igjen to runder tok nordmannen kommando selv. Han danset elegant opp i feltet før han startet en langspurt de siste 400 meterne.

Det satt rivalene helt ut:

- Jeg visste at han er en sterk. Vi har konkurrert før, og jeg vet at han er sterk. Da han startet spurten skjønte jeg at han kom til å vinne. Da var vi sjanseløse. De siste 3-400 meterne var for raske for oss, rett og slett, sier sølvvinner Jacob Krop til Dagbladet.

SØLV: Jacob Krop tok sølv. Her feirer han sammen med Daniel Simiu Ebenyo. Foto: NTB
SØLV: Jacob Krop tok sølv. Her feirer han sammen med Daniel Simiu Ebenyo. Foto: NTB Vis mer

- Aldri sett liknende

Amerikanske Abdihamid Nur , som ble nummer elleve, fortsetter:

- Det Jakob gjorde i dag var fantastisk. Han er den beste i verden. Avslutningen hans var fantastisk. Jeg har ikke sett noe liknende før. Måten han avslutter på er helt galskap, sier Nur til Dagbladet.

IMPONERT: Joshua Cheptegei. Foto: NTB
IMPONERT: Joshua Cheptegei. Foto: NTB Vis mer

Joshua Cheptegei var pekt ut som favoritt før dagens løp, men mannen som vant 10 000 meteren tidligere i VM fikk det tøft:

- Det var et et annerledes løp for meg. Jeg trodde at jeg skulle vinne gullet i dag også. Jeg vant gull på 10 000, så jeg er ikke skuffet. Jakob var smart i dag. Han la en taktisk plan og slo til på rett tidspunkt. Jeg kan ikke være skuffet når han vant, sier Cheptegei til Dagbladet.

Sterk seier

For Jakob Ingebrigtsen var det ikke bare viktig å vinne i natt, han ville parkerte konkurrentene lenge før spurten.

Etter 1500 meteren meldte bror Henrik Ingebrigtsen at den taktikken kanskje ødela for gullet der, men i natt var 21-åringen akkurat så overlegen som han ønsket.

Overfor Dagbladet bekrefter Ingebrigtsen at det var spesielt viktig for ham.

- Det er det som er så bra. Jeg vinner på ren løpsstyrke. Og det var det jeg ville vise også. Folk kan tro at man må løpe fort (tidlig i løpet) for å slå Jakob, for da kan han ikke slå deg på slutten, men jeg ville vise at jeg ikke trenger å spurte. I dag var jeg best, og det er deilig å vise det. Det er bedre enn å «bare» vinne VM.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer