Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Sjakk-VM: Stusser over Magnus Carlsens forberedelser

Rivalene stusser over Carlsen-forberedelser: - Et mysterium

NRK-ekspert Torstein Bae mener imidlertid Sergej Karjakins analyse er å sette det litt for mye på spissen.

DET HARDNER TIL: Åtte partier er spilt så langt i årets sjakk-VM, og samtlige har endt med remis.  Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
DET HARDNER TIL: Åtte partier er spilt så langt i årets sjakk-VM, og samtlige har endt med remis. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er spilt åtte partier i årets sjakk-VM, og samtlige har endt med remis. Per tirsdagens hviledag er stillingen mellom Magnus Carlsen (27) og Fabiano Caruana (26) 4-4.

Carlsen har hatt et par gode muligheter til å avgjøre, men har fortsatt ikke klart å overmanne sin amerikanske motstander. Nå retter to av verdens aller beste sjakkspillere og Carlsen-rivaler kritikk mot nordmannen.

- Helt ærlig, det er et mysterium for meg hva Magnus' sekundanter driver med. Arbeidet deres er i praksis usynlig, sier Sergej Karjakin til nettstedet ruchess.ru, først omtalt av Aftenposten.

Også amerikanske Hikaru Nakamura, som ikke er for beskjeden til å melde litt, har uttrykt at han er forbauset over at Carlsen ikke har klart å skape mer med hvit.

Ikke god nok i åpningen

Tidligere har Magnus Carlsen spilt best med hvite brikker. Da han fikk spørsmål rundt teamet og om han er fornøyd med sekundantenes jobb etter partiet mandag, svarte han at han er veldig fornøyd.

NRK-ekspert Torstein Bae synes også Karjakin setter ting på spissen med sin uttalelse.

SJAKKEKSPERT: Torstein Bae.
Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
SJAKKEKSPERT: Torstein Bae. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix Vis mer

- Og Magnus har jo vært god med svart. Jevnt over har spillet med svarte brikker vært en suksess. Men det er klart man skjønner problemstillingen. Hovedkritikken mot Magnus de siste 15 åra har vært at han ikke er god nok i åpningen. Vi ser at han er uhyre sterk i andre faser, men mange mener at han ikke legger nok i åpningen, sier Bae.

Bae legger til at Carlsen «leder» teamet med sekundanter, og hvis han selv ikke har fokus på dette, kan ikke teamet mate ham med varianter ved vang.

- Det er sterk etterpåklokskap, denne kritikken. Caruana har for eksempel prøvd sitt russiske forsvar, og Magnus kan da svare med noe helt originalt som han har tenkt ut på forhånd. Og da får han ros. Men Caruana er utrolig forberedt han også. Han framstår hakket sterkere i åpningsfasen enn hva vi hadde regnet med, sier Bae.

Må ri av stormen

Etter åtte partier er altså stillingen 4-4. Hvert parti har endt med remis. Likevel er matchene på ingen måte kjedelige; Det er to veldig dyktige sjakkspillere som møter hverandre.

- Jeg synes vi har sett en svingning i matchen. Magnus var sterkest innledningsvis, men så synes jeg det har svingt mot Caruana. Det siste partiet var en sterk indikasjon på det. Magnus er under et betydelig press, sier Bae.

RISTER PÅ HODET: Magnus Carlsen mottok sølvmedaljen etter VM i lynsjakk, men her forlater han premieseremonien - tydelig misfornøyd. Video: NRK Vis mer

Han mener at Carlsens hovedfokus bør være å unngå tap i de siste fire partiene. Ender det uavgjort, går kampen til omspill med først lynsjakk, så hurtigsjakk. Er stillingen lik her, går det til såkalt «armageddon».

- Jeg tror han har en bedre og større sjanse med kortere tenketid. Jeg tror tiden er moden for å ikke lenger tenke at han skal få Caruana i bakken i langsjakken, men han må unngå tap.

Han mener at Caruana er en så god motstander at Carlsen må vise seg fra sin aller beste side.

- Vi får tro Magnus rir av stormen, sier Bae.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!