Jakob Ingebrigtsen og Timothy Cheruiyot 1500 meter

Rivalens rørende farvel

Jakobs hardeste motstander viste klasse da OL-drømmen brast.

STOPP FOR VERDENS BESTE: En skadet hofte stoppet Timothy Cheruiyot i den kenyanske OL-kvalifiseringen. Det betyr at han ikke får dra til Tokyo. I stedet sendte verdens beste 1500 meter-løper en rørende melding til kompisene som hadde slått ham FOTO: KARIM JAAFAR / AFP.
STOPP FOR VERDENS BESTE: En skadet hofte stoppet Timothy Cheruiyot i den kenyanske OL-kvalifiseringen. Det betyr at han ikke får dra til Tokyo. I stedet sendte verdens beste 1500 meter-løper en rørende melding til kompisene som hadde slått ham FOTO: KARIM JAAFAR / AFP. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

DET er bare halvannen uke siden Jakob Ingebrigtsen for første gang i karrieren slo alle de afrikanske stjernene. Det skjedde på 5000 meter under Diamond League-stevnet i Firenze. Der smadret han Europarekorden og løp inn til glitrende12.48,45.

I OL-sesongen er 20-åringen sterkere enn noensinne. Men han er også modig. For rett etter dette imponerende løpet fortalte han at det neppe var aktuelt å løpe 5000 meter i Tokyo:

  • Jakob droppet altså sin tilsynelatende største vinnersjanse for endelig å ta den kenyanske rivalen Timothy Cheruiyot på 1500 meter.

Det olympiske programmet er satt slik at det er vrient å få med seg begge de distansene der Jakob slo igjennom internasjonalt som 17-åring med to suverene EM-gull foran et fullsatt og begeistret Olympiastadion i Berlin:

- Det ser ut til at det bare blir 1500 meter i OL, sa han den flotte kvelden i Firenze, vel vitende om at dette var den vanskeligste veien til det gullet han drømmer om.

For på den distansen måtte Jakob egentlig løpe fra den fem år eldre Timothy som har slått ham i 11 av 11 konkurranser.

Sånn blir det likevel ikke. Der stiller Kenya i utgangspunktet uten sin beste 1500 meter-løper.

SMADRET ALLE: Jakob Ingebrigtsen løp inn til ny europarekord på 5000-meter i Firenze. Video: NRK / Dagbladet TV Vis mer

KENYA er tradisjonelt verdens klart beste mellom -og langdistansenasjon i friidrett. Så dominerende har dette østafrikanske landet vært de siste tiåra, at OL-uttaket er såkalt «amerikansk»; altså at alt avgjøres gjennom resultatet i ett utvalgt stevne.

Sist helg var det OL-uttak på Moi International Sporting Stadion i Kasarani noen kilometer nord for hovedstaden Nairobi. Dette er det nasjonale sportssenteret i Kenya, og uttaket var preget av det alvoret som en slik utslagskonkurranse setter. Ikke minst på en stadion oppkalt etter en så autoritær statsleder som Daniel arap Moi.

Selv for regjerende verdensmester Timothy Cheruiyot som har dominert 1500 meter de siste sesongene og helt inn til Diamond League sist måned, var det ingen nåde.

TIMOTHY kom med en skadet lårmuskel til stevnet, og var plutselig et mulig bytte for en flokk av sterke kenyanske løpere. Helt ukjente Charles Simowoto vant en sensasjonell seier på 3.32,76 i denne gjengen av glitrende utøvere.

Den nye vinneren kom rett fra militiærtjeneste og representerte Kenya Defense Forces. Resultatet gjorde ham blyg, og Charles syntes han måtte forklare den:

- Da jeg skjønte at Timothy Cheruiyot slet med skade, bestemte jeg meg for å slåss for en seier, fortalte han om det overraskende som skjedde på de siste femti meterne der han kom bakfra og spurtet ned tetgruppa.

For Cheruiyot var for første gang sjanseløs. Han ble halsende etter før sisterunden, og dro på skadde beinet da han haltende forlot stadion.

I FORM: Trener og far Gjert Ingebrigtsen er tydelig når han skal beskrive formen Jakob Ingebrigtsen har vist på trening den siste tida. Vis mer

EN slik avgjørende skade er tøff for en OL-favoritt som har vunnet alt de siste sesongene, og allerede har verdens beste tid på 1500 meter i år. De fleste ville ha klaget, og bedt den nasjonale olympiske komiteen om en mer rettferdig behandling.

Timothy Cheruiyot kom ikke med en eneste unnskyldning og ba ikke om noen ting. Derimot sendte han dagen etter uttaket en rørende tvit om sitt eget knusende nederlag:

- Mange takk for alle hilsenene og gratulasjonene til de andre kenyanske løperne etter deres prestasjoner i går, skrev Cheruiyot, og fortsatte:

- Jeg er bare menneskelig, og dette var ikke min dag. I ukene framover skal jeg fokusere på min egen trening, og gjøre meg klar for de konkurransene som kommer.

Det var en sportslig melding av høy klasse fra en klasseløper.

Ikke rart at Timothy Cheruiyot gjennom disse sesongene er blitt godt likt av Ingebrigtsen-gutta.

DET som derimot er uvant for oss, er mangelen på diskusjon rundt dette uttaket i hjemlandet Kenya. I de mange kenyanske nettavisene dominerte nyhetene om OL-uttaket etter dette stevnet, og Cheruiyots fjerdeplass på 1500 meter var den desidert største overraskelsen.

Men der stoppet det. Mens internasjonale sportsaviser lurer på årsaken til at Timothy Cheruiyot ikke ble tatt ut på skjønn, har ingen kenyanske medier ennå stilt et eneste spørsmålstegn ved hvorfor Kenya er villig til å droppe en av sine absolutt største stjerner. I dag samles hele OL-troppen til felles treningsleir i Kasarani før avreise til Japan tidlig i juli, men altså uten Cheruiyot.

FORKLARINGEN er dels den ekstreme dominansen på løping i OL -og VM. Kenyanernes nivå fra 800 meter og oppover minner om Norges nåværende dominanse i langrenn, men forskjellen er at dette har vart mye lenger.

En av de store nyhetssakene etter OL-uttaket gikk på de tre nye løperne som er tatt ut til 3000 meter hinder etter at den regjerende olympiamesteren Conseslus Kipruto ga seg allerede etter to runder tydelig plaget av alt det vonde utenfor banen. Kipruto som også har de to siste VM-gullene på distansen, er ute med kausjon mens han venter på dom i en voldtektssak.

3000 meter hinder har Kenya hatt OL-gullet nesten sammenhengende siden 1968. Bare svenske Anders Gärderuds seier og verdensrekord i Montreal 1976, ødelegger den statistikken:

  • Og er det virkelig mulig å forsvare en slik dominanse uten å ha med seg Kipruto til Tokyo?

Det er de tre utvalgte ikke i tvil om:

- Ingen grunn til alarm. Vi kommer til å levere, sa Abraham Kibiwott som såvidt ble slått av Leonard Bett på to svært moderate tider nesten ett minutt etter verdensrekorden på distansen.

Det ligger mye selvtillit i 30 OL-gull på mellom -og langdistanse etter at Kenya begynte å vinne internasjonalt i 1968.

Norge har i samme periode tatt ett med Vebjørn Rodal sitt OL-gull på 800 meter i 1996.

Men nå har vi Jakob Ingebrigtsen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer