Rivalens uventede Schumacher-utspill

Jacques Villeneuve hadde mange tøffe dueller mot Michael Schumacher på Formel 1-banen. For mange, mener kanadieren.

VENNER OG FIENDER: Michael Schumacher (til venstre) gratulerer Jacques Villeneuve etter et løp. De to var først og fremst rivaler. Foto: NTB Scanpix
VENNER OG FIENDER: Michael Schumacher (til venstre) gratulerer Jacques Villeneuve etter et løp. De to var først og fremst rivaler. Foto: NTB ScanpixVis mer

Jacques Villeneuve tok VM-tittelen i Formel 1 i 1997, og hadde en rekke tøffe dueller mot Michael Schumacher.

Schumacher hadde vunnet både i 94 og 95 med Benneton, og tok fem strake seire mellom 2000 og 2004 med Ferrari.

Men Villeneuve lot seg ikke imponere over tyskerens kjørestil, og ga rivalen inn ved en rekke anledninger.

- Farlig

Denne helga er Villeneuve i Sverige i forbindelse med Porsche Carrera Cup, og når han får spørsmål om sikkerheten i Formel 1-sirkuset, tar han et nytt oppgjør med tyskeren:

- Lewis Hamilton er veldig god, og så langt har han ikke gjort noe som er over grensa under løpene. Han er en gentleman, sier Villeneuve til Expressen.

Det mener han derimot at Michael Schumacher ikke var. Han var langt over grensa, slår kanadieren fast. Og det har påvirket en rekke andre utøvere til å kjøre over grensa:

- Før var det en total mangel på respekt overfor andre kjørere. Plutselig begynte alle å kjøre over grensa, og det påvirket alle. Se hvordan folk kjører i Formel 2 og Formel 3. Det er merkelig at vi ikke har et par dødsfall i året, sier Villeneuve til den svenske avisa.

Jacques er selv sønn av Gilles Villeneuve, som omkom under en trening til Belgia Grand Prix i 1982. Han mener noe må gjøres. Raskt:

- Ja, nesten alle kjører over grensa. De bytter spor og bremser ned. Du ser episoder du absolutt ikke burde ha sett. Det er merkelig. Det må være en liten risiko, folk elsker boksing og å se alpinistene kjøre ned Kitzbühel, men det må ikke være helt idiotisk, sier han til Expressen.

Mer kritikk

Villeneuves er ikke den første som kritiserer Schumachers stil. I april langet tidligere Formel 1-president, britiske Bernie Ecclestone, ut mot tyskeren.

- Problemet var at han ikke hadde noen grenser, sier han til tyske Bild.

Ecclestone drar fram en episode fra 1997, da Schumacher fikk sterk kritikk fra nevnte Jaques Villeneuve. Han mente at Schumacher drev med «skitne triks» og «løgner», så kritikken kanadieren kommer med i dag har en lang historie bak seg.

Ifølge Villeneuve skal Schumacher ha kjørt sin bil i hans under et prestisjeløp for å sabotere ham.

- Skandaler som dette ga mye oppmerksomhet, men ikke nødvendigvis på den måten han ønsket, sier Ecclestone.

Uvisst framtid

Michael Schumacher pådro seg alvorlige skader under en skiulykke i de franske alper tilbake i 2013.

Fortsatt er det lite vi vet om hans helsetilstand. Etter ulykken har Michael Schumacher levd et tilbaketrukket liv. Det er lite vi vet om helsetilstanden hans, annet enn små drypp som tidvis lekker ut.

2. januar fylte han 50 år. I den anledning sendte familien ut en pressemelding, der de betrygget fansen om at Schumacher blir tatt godt hånd om.

- Dere skal være trygge på at han er i de beste hender og at vi gjør alt som en menneskelig mulig for å hjelpe ham. Helsen hans er et sensitivt tema, og vi håper dere forstår at vi følger hans ønsker når vi holder den privat. Samtidig vil vi takke dere for deres vennlighet og ønske dere et godt nytt år, skrev familien på Facebook.

FAMILIEN: Sønnen Mick sammen med Michaels kone Corinna Schumacher. Foto: NTB Scanpix
FAMILIEN: Sønnen Mick sammen med Michaels kone Corinna Schumacher. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Formel-1-direktør, Ross Brawn, som tidligere var Schumachers sjef i Ferrari, støtter familiens avgjørelse om å ikke fortelle noe om helsetilstanden til tyskeren.

- Jeg er i kontakt med Corinna (Schumachers kone journ.anm.) og jeg er helt enig i avgjørelsen. Michael har alltid vært en svært privat person og det har vært en rettesnor gjennom karrieren og livet hans, sier han ifølge BBC.