VANSKELIG Å SAMARBEIDE: Paul Scholes sier klubblojaliteten gjør det vanskelig for Englands landslag å lykkes. Her får den tidligere United-spilleren kjeft av Liverpool-spiller Steven Gerrard etter et baklengsmål mot Serbia og Montenegro'i 2003. Foto: Rui Vieira, EPA/PA/Scanpix
VANSKELIG Å SAMARBEIDE: Paul Scholes sier klubblojaliteten gjør det vanskelig for Englands landslag å lykkes. Her får den tidligere United-spilleren kjeft av Liverpool-spiller Steven Gerrard etter et baklengsmål mot Serbia og Montenegro'i 2003. Foto: Rui Vieira, EPA/PA/ScanpixVis mer

- Rivaliseringen mellom Liverpool og United ødela

Scholes med ny teori om Englands problemer.

(Dagbladet): Paul Scholes ga seg som landslagsspiller for England i 2004. I år har den vanligvis så mediesky Scholes begynt å gi intervjuer der han forsøker å forklare hvorfor England ikke lykkes som landslag.

Den tidligere United-spilleren fortalte i sommer at han gikk lei av spillere som brukte landslaget til å framheve seg selv.

I dagens Sunday Mirror sier han at klubbrivaliseringen mellom landslagsspillerne ødela for lagånden da han spilte for England. Og spesielt trekker han fram sin egen og United-kameratenes rivalisering med Liverpool-spillerne.

- Vi var ikke bare fotballspillere, vi elsket faktisk klubbene vi spilte for, og rivaliseringen var alltid der. Som «Mancs» og «Scousers» (folk fra Manchester og Liverpool - journ. anm.) var vi alltid litt mistenksomme overfor hverandre, og du kan ikke ha det sånn om du ønsker å lykkes som et lag på internasjonalt nivå, sier Scholes.

- Kan ikke bygge lag Han sier at de ikke klarte å legge rivaliseringen til side av hensyn til landslaget.

- Du kan ikke bygge et lag eller lagånd når den rivaliseringen hele tiden lurer under overflaten. Den var alltid for for sterk til å overvinnes.

Han sier det samme gjaldt landslagkamerater fra Arsenal eller Chelsea i de sesongene de var hovedrivalene.

- Vi kjempet mot hverandre om titlene det meste av sesongen, og når det kom til England kom vi ikke overens slik vi burde ha gjort, sier Scholes.

- Kanskje bedre nå Han sier alle landslagssjefene han spilte under forsøkte å binde sammen laget - uten at det lyktes på grunn av klubbrivaliseringen. Imidlertid tror Scholes at situasjonen kan være enklere nå, hvor spillerne flytter mer rundt i landet uten den samme lokale tilknytningen. Han bruker tre tidligere United-kolleger som eksempel.

- Sett utenfra ser det ut som gutta nå går bedre sammen enn vi pleide, men stammekulturen i Engelsk fotball er alltid der. Det er kanskje annerledes nå. Rio Ferdinand er fra London, Wayne Rooney er Everton-supporter og Michael Carrick er en geordie (fra Newcastle-distriktet).

Scholes mener det er feil når folk sier England-spillerne mangler ferdigheter til å kjempe med land som Brasil og Spania om VM-titlene. Det er andre ting som er problemet.

- Jeg bare lurer på om spillerne vi har ønsker å spille sammen for England slik de gjør i andre land, sier Scholes.

For to dager siden var Scholes ute med støtte til tidligere lagkamerat Carlos Tevez i kjølvannen av at City-spissen nektet å bli byttet inn mot Bayern München tidligere i uka.

Scholes er ekstra snakkesalig i disse dager i forbindelse med at han ga ut memoarboka «Scholes - My Story» denne uka.