Örlund reddet Rosenborg

Målløst på Viking stadion.

STAVANGER (Dagbladet): Det endte målløst i en fantastisk fotballkamp mellom to meget angrepsvillige lag på Viking stadion i kveld. Det har Rosenborg størst grunn til å være fornøyde med, ettersom andreomgangen utviklet seg til en ren sjansekanonade mot Daniel Örlund bakerst hos trønderne. 

Høyt tempo Rosenborg kom til Stavanger fulle av selvtillit etter forrige serierundes sterke trepoenger mot serieleder Strømsgodset. Vissheten om fire seirer og tre uavgjortresultat på de siste syv bortemøtene med Viking, bidro til at trønderne umiddelbart tilrev seg initiativet i kveldens toppkamp.

De første ti minuttene ble preget av sorte og hvite angrepsbølger mot Rune Almenning Jarstein i Viking-buret. Utallige innlegg og dødballer rundt hjemmelagets 16-meter resulterte imidlertid ikke i tellende resultat i målprotokollen. Derimot var det Viking som var nære ved å ta ledelsen, mot spillets gang, etter kvarteret spilt. 

Jonas Svensson mistet fotfestet sentralt i banen, og det førte til en gedigen overgangsmulighet for Viking, orkestrert av ungguttene Christian Landu Landu og Yann-Erik de Lanlay.

Etter et par fine kombinasjoner, fant sistnevnte til slutt Landu Landu med en markkryper på hjørnet av femmeteren. Vinkelen ble imidlertid for spiss, og avslutningen traff nettveggen på utsiden av målet til Daniel Örlund. 

God Landu Landu Etter den gode muligheten, endret banespillet sakte, men sikkert karakter. Hardtarbeidene spillere hos begge lag sørget for at kampen bølget frem og tilbake. 

Da klokka nærmet seg 20 minutter, viste en svært spillesugen Landu Landu frem sine skumle hensikter foran mål nok en gang. Et presist innlegg fra høyreback Håkon Skogseid ble ekspedert videre fra 20-åringen på hel volley - men Örlund avverget mesterlig.

Viking klarte ikke utnytte det påfølgende hjørnesparket, men sto frem som banens dominerende aktør i omgangens siste halvdel.

De Lanlay holdt også på å omsette overtaket da han råfrekt stjal ballen fra en overmodig Tore Reginiussen på høyresiden.

Den lynraske vingen avanserte inn i 16-meteren før han avsluttet med venstrefoten - men til hele Stavanger-publikummets fortvilelse, fikk Stefan Strandberg kastet seg inn i ballbanen og avverget faren for trønderne. 

Praktfullt oppgjør Sjansen satte imidlertid fullstendig fyr på en allerede strålende fotballkamp. Begge lagene kastet menn i angrep, noe som etterlot store rom sentralt i banen.

En hurtig Rosenborg-overgang endte med en gigantisk mulighet for den danske spydspissen Nicki Bille Nielsen. Spissen gikk for en blanding av kraft og presisjon da han avsluttet fra 10 meter, men hansken til landslagskeeper Jarstein i samspill med stolpen hindret Nielsens syvende Tippeliga-scoring for sesongen.

Det var nå kun sekunder igjen på dommer Brage Sandemoens klokke, men likevel tid nok til enda en stor målsjanse.

Den falt til hjemmelagets svenske angriper Patrick Ingelsten, som på briljant vis ble satt opp av de Lanlay. Örlund ville derimot ikke være noe dårligere enn sin norske kollega på motsatt banehalvdel, og slo ballen via tverrliggeren og ut.

Det satte punktum for et fyrverkeri av en førsteomgang, hvor ingen av lagene kunne være særlig fornøyde med uttellingen.

Pangåpning Andreomgang startet som den første avsluttet: I et ellevilt tempo. Best var Viking, som før fem minutter var passert, allerede hadde brakt frem to praktredninger av Rosenborgs eminente sisteskanse. 

Spesielt Örlunds enhåndsredning på Trond Olsens rappe skudd i langhjørnet, var hentet fra øverste hylle. 

NEKTET SCORING: Trond Olsen hadde flere gode avslutningsforsøk, men alle ble stoppet av en mesterlig Daniel Örlund i RBK-buret. Foto: Tommy EllingsenFoto: Tommy Ellingsen / NTB scanpix
NEKTET SCORING: Trond Olsen hadde flere gode avslutningsforsøk, men alle ble stoppet av en mesterlig Daniel Örlund i RBK-buret. Foto: Tommy Ellingsen Foto: Tommy Ellingsen / NTB scanpix Vis mer

Nå var Viking-dominansen total, og selv om Rosenborg var på sporadiske visitter på banens siste tredjedel, var det Kjell Jonevrets mørkeblå gutter som fortsatte å produsere den ene store målsjansen etter den andre. 

Ikke lenge etter Olsen ble nektet scoring, åpnet det seg et svært hull i Rosenborg forsvaret som Landu Landu og Ingelsten nesten utnyttet til det fulle. Svensken fosset mot landsmannen i Rosenborg-målet, med en jagende Christian Gamboa like bak. Ingelsten holdt unna, og fikk avsluttet, men Örlund fikk kroppen på ballen, og forsvaret fikk klarert den løse returen i neste sekvens. 

Mesterlige Örlund Som tilskuer er man av og til vitne til noe så sjeldent som gode 0-0-kamper. Kveldens oppgjør befant seg utvilsomt i den kategorien. 

Kampen hadde alt - utenom scoringer. Intensitet. Angrepsvilje. Målsjanser. Og ikke minst enkeltmannsprestasjoner som du bare finner i Tippeligaen når to av seriens beste lag møtes til dyst. 

Aller best, blant veldig mange gode, var hjemmelagets Christian Landu Landu og de tilreisendes Daniel Örlund. Førstnevnte løp, taklet og distribuerte baller på Vikings sentrale midtbane som ingen har gjort før ham i årets sesong. 

Stort målvaktsspill
Bakerst hos Roseborg sto deres svenske sisteskanse som en levende vegg, hvor han hentet frem den ene nærmest uforklarlige redningen etter den andre. 

Nevnte Ingelsten, Olsen og Landu Landu - i tillegg til Indridi Sigurdsson, ble alle stående igjen som spørsmålstegn etter avslutninger som vanligvis ender opp i nettmaskene. 

Da Rosenborg, på sin side, falmet etter hvert som oppgjøret skred frem, og ikke maktet å sette Jarstein på noen store prøver de siste 45 minuttene, endte oppgjøret målløst. 

Det skal Rosenborg være soleklart mest fornøyde med, mens Viking nok tar med seg de mange gode prestasjonene inn mot neste helgs tøffe oppgjør i hovedstaden mot fremadstormende Vålerenga.