Roar hadde høydeskrekk

I gutteåra hadde Roar Ljøkelsøy (29) høydeskrekk. Han krabbet opp stillaset. I kveld er han gullfavoritt i den store OL-bakken.

PRAGELTAO (Dagbladet): -  Som 11-åring torde han ikke å hoppe i 60-metersbakken hjemme i Kniken, hvor kompisene hans trente. Roar hadde litt høydeskrekk og holdt seg i 38-metersbakken, sier pappa Erik Ljøkelsøy.

To skihoppere

Hele klassen hans på Grøtte skole i Orkdal gikk langrenn. Roar Ljøkelsøy og Terje Nyhus var de eneste skihopperne.

-  Mens kompisene landet på kulen i 60-metersbakken, landet Roar nede i unnarennet i 38-meteren. Sånn sett var det nok en fordel at han ikke hoppet i den største bakken. Som 12-åring overvant han høydeskrekken. Da hadde han også økt rekorden sin fra rundt 35 til 60 meter, sier pappa Erik. Roar sier han var 10 år første gang han var på toppen av 60-metersbakken i Kniken.

-  Da krabbet jeg opp det 18 meter høye stillaset, kastet ned en snøball fra toppen, og krabbet ned igjen. To år seinere hoppet jeg der for første gang. Siste rest av høydeskrekken forsvant ikke før jeg hang i Trollveggen i 1994, sier Roar Ljøkelsøy. Mens forrige søndags bronsevinner har flydd 230,5 meter, har Erik Ljøkelsøy rekord på 25 meter.

Hopprenn hver helg

-  Jeg hadde et par hoppski som jeg brukte litt når vi leika oss i småbakkene like ved. Alt i sjuårsalderen hoppet Roar fra meg, på langrennsski. Hver helg dro vi på hopprenn. Ikke bare i distriktet, men også i Namsos, Gausdal, Lillehammer, Kongsberg og Oslo. Roar har vel ikke stått over et renn siden niårsalderen, sier Erik. På turene sørover passerte de alltid Kløvsteinbakken i Meldal.

-  En gang vi kjørte forbi bakken, husker jeg Roar sa: «Der kommer jeg aldri til å tørre å hoppe!» sier Erik. I det aller første hopprennet ble Roar Ljøkelsøy nummer 11 av 23 deltakere.

-  Den første seieren kom i 12-årsalderen. Gjennombruddet kom da han var 13, sier Erik.

-  Nok med å se på

Mamma Inger Ljøkelsøy har aldri hoppet på ski, og er alltid spent når sønnen setter utfor.

-  Jeg har nok med å se på, sier hun til Dagbladet. Hun husker godt den spede starten hjemme i Kniken, som Orkdal IL driver.

-  Roar var ni år den gang. Han begynte i bakevja, men gikk gradene. Hvor han har motet fra, tør jeg ikke si, sier Inger Ljøkelsøy.

Norge stiller med Roar Ljøkelsøy, Lars Bystøl, Bjørn Einar Romøren og Sigurd Pettersen i storbakkerennet i dag. Pettersen er for øvrig en annen av de norske hopperne som innrømmer at høydeskrekken fortsatt sitter i.

FOBI: Roar Ljøkelsøy hopper for gull i kveld, men det var det få som trodde da han som guttunge startet i hoppbakken. Han hadde nemlig høydeskrekk.
FAVORITT: Roar tok bronse i normalbakken søndag. Klatrer han i dag?