ENDELIG FRISKMELDT: Roar Strand sier han til tider har vært langt nede etter problemene med hjertet i november. Nå er han heldigvis 100 prosent friskmeldt. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
ENDELIG FRISKMELDT: Roar Strand sier han til tider har vært langt nede etter problemene med hjertet i november. Nå er han heldigvis 100 prosent friskmeldt. Foto: Lars Eivind Bones / DagbladetVis mer

Roar Strand om tida etter hjerteoperasjonen

- Jeg var fysisk og psykisk nedbrutt.

HEVIZ (Dagbladet): - Jeg var nedbrutt både psykisk og fysisk etter at jeg fikk problemer med hjertet. Jeg har brukt lang tid på å komme tilbake, og det har kostet litt. Men nå er jeg endelig trygg på at alt er bra, ellers hadde jeg ikke vært her, sier Roar Strand (41) til Dagbladet.

Norges mestvinnende fotballspiller gjennom tidene sitter ved svømmebassenget i seinsommervarme Ungarn. I badebyen Heviz ved den idylliske Balatonsjøen kjemper han for tida om seieren i «Mesternes mester», Norges mest sette realityserie, som kommer på NRK til vinteren.

Men de siste ti månedene har Strand kjempet en mye viktigere kamp på hjemmebane. I november ble han i all hast innlagt på sykehus og hjerteoperert.

I dårligere form av trening Sjarmøretappen i Rosenborg ble ikke helt som fotballegenden hadde håpet på. Store deler av den siste sesongen sliter den løpssterke spilleren med pusten.

- Jeg trente og trente, men ble bare i dårligere form, sier Strand.

Ingen kan svare ham på hva som er galt. Til slutt gir han Rosenborg beskjed om at han ikke orker tanken på å spille mer.

I ei uke etterpå kjenner Strand at det presser mot brystet. En kveld blir smertene så store at ambulanse må tilkalles. På St. Olavs hospital blir det konstatert at en hjertearie er innsnevret.

- Den viktigste muskelen jeg har var blitt skadet, sier Strand.

Glad i livet På sykehuset går legene inn gjennom håndleddet og blokkerer ut åren.

- Allerede på overvåkningen etterpå kjenner jeg at jeg får fullt med luft. Det var en magisk følelse, sier Strand.

- Har opplevelsen med hjertet gjort noe med hvordan du ser på livet?

- Både og. Jeg har alltid vært veldig glad i livet, og mener at det ikke må tas som en selvfølge. Det er viktig å være takknemlig for å få være med videre, for alt kan skje.

Takker kona for støtten Takknemlig er han også for støtten han har fått fra familien og samboeren, tidligere fysisk trener for Rosenborg og nå ansatt i TV2 Sporty, Siri Marte Hollekim (36). For Strand legger ikke skjul på at veien tilbake til hverdagen etter hjerteoperasjonen ofte har vært tung.

- Familien har vært helt fantastiske. Samboeren min har vært helt utrolig, og som fysioterapeut er hun både interessert i, og kan en del om, den opplevelsen jeg hadde. Hun har inntatt en veldig støttende posisjon. Når jeg har hatt nedturer, er det hun som har fått med opp igjen, sier Strand.

Hollekim og Strand har fra nåværende og tidligere forhold til sammen fire barn i alderen to til 19 år, og det var eldstejenta på 14 i huset som ringte ambulansen. Strand tror det er av betydning at de hele tida har vært åpne overfor barna om opplevelsen han var utsatt for.

I KJENT STIL: Roar Strand (t.v.) var kjent som en av våre aller mest løpssterke spillere. Her er han og Per Ciljan Skjelbred i aksjon mot Bayer Leverkusen, en kamp Rosenborg vant 4 - 0, drøye to måneder før Strand ble innlagt på sykehus og hjerteoperert. Foto : Bjørn Langsem
I KJENT STIL: Roar Strand (t.v.) var kjent som en av våre aller mest løpssterke spillere. Her er han og Per Ciljan Skjelbred i aksjon mot Bayer Leverkusen, en kamp Rosenborg vant 4 - 0, drøye to måneder før Strand ble innlagt på sykehus og hjerteoperert. Foto : Bjørn Langsem Vis mer

- Jeg tror det er viktig. Jeg syntes jeg måtte fortelle dem hva dette var, og at det ikke var farlig, sier han.

Ble testet før «Mesternes mester» Hvorfor en topptrent idrettsutøver av beskjeden alder plutselig får problemer med hjertet, har ikke Strand noe godt svar på.

- Det kan være genetisk eller en skade i årene. Jeg har levd normalt hele livet, og trent litt mer enn andre, sier han.

I dag jobber Strand i Kattem fotball, drømmer om jobb som idrettslærer og prøver å trene fire ganger i uka. Strand sier han har lite kontakt med dagens Rosenborg-spillere.

Selv om han i dag er helt frisk, er det først de siste par månedene han har turt virkelig å kjenne på den følelsen.

- Jeg har hyperventilert i perioder, og kjent at det har presset mot brystet. Men nå har jeg fått forklart hva det er, og er trygg på at alt er bra, sier han.

I august, kort tid før han dro til Ungarn på «Mesternes mester»-innspilling, tok han en siste, planlagt test. Den ga svaret som gir Strand grunn til å smile bredt.

- Nå har jeg papirer på at alt er bra, sier Roar Strand.

- UVURDERLIG STØTTE: Roar Strand møtte samboeren Siri Marte Hollekim da hun var fysisk trener for Rosenborg. Strand sier hun har vært en uvurderlig støtte i tida etter operasjonen. Foto: Gorm Kallestad / SCANPIX
- UVURDERLIG STØTTE: Roar Strand møtte samboeren Siri Marte Hollekim da hun var fysisk trener for Rosenborg. Strand sier hun har vært en uvurderlig støtte i tida etter operasjonen. Foto: Gorm Kallestad / SCANPIX Vis mer