Roars hopprewolusjon

Med to suverene VM-gull er Roar Ljøkelsøy (27) den nye kongen i skiflyging. Han har utviklet V-stilen ytterligere, og revolusjonerer hoppsporten med en helt ny hoppstil: W-stilen.

KRANJSKA GORA (Dagbladet): Fram til nå har hopperne stort sett flydd med skiene i en spiss V. Den nye stilen til Ljøkelsøy har to skibredders mellomrom bak, og 30 graders vinkel på V-en.

- Det er landslagstrener Mika Kojonkoski som har lært meg å hoppe på denne måten. Det gir større bæreflate, og dermed lenger hopp. Foruten to skibredders avstand bak og 30 graders vinkel mellom skia, skal de også kante litt i lufta. Men det må ikke være for mye. For at bæreflaten skal bli maksimal, prøver jeg å få så flate ski som mulig, sier den dobbelte skiflygingsverdensmesteren til Dagbladet.

Utnytter kreftene

Forskningssjef for hopplandslaget, Steinar Bråten, bekrefter at Ljøkelsøy utnytter luftkreftene optimalt slik han nå hopper.

- Totalt får han større bæreflate, og flyr lenger enn konkurrentene. Kantingen av skiene må ikke være for stor, bare mellom 10 og 15 grader. I stedet for spiss V, er to skibredder mellom skia bak det mest gunstige, sier Steinar Bråten.

Enorm forbedring

Mika Kojonkoski vil gjerne ha hemmelighetene sine for seg sjøl, men bekrefter at storhopperen fra Orkdal er blitt verdens beste flyger takket være forandringene som er gjort.

- For bare ett år siden trodde jeg ikke Roar skulle bli noen stor skiflyger. Nå har han lært seg måten å hoppe på og er best i verden til å fly. Hastigheten hans i lufta er blitt større og hjelper ham nedover i bakken. Han er som en flyvinge og har ei rett linje fra hodet til rompa, sier Mika Kojonkoski.

Bak suksessen ligger det nitid trening. Daglig jobber Ljøkelsøy med de små, viktige detaljene.

- Problemet mitt i lufta er at jeg har en tendens til å bli litt bred med beina. Da kanter jeg skia litt for mye. For å komme lengst mulig ned i bakken gjelder det å flyte på hele skia. Før hadde jeg hæla mer sammen og hoppet med større V. Nå får jeg det mye bedre til. Uten hjelpen fra Mika er det ikke sikkert jeg hadde stått her i dag, sier Roar Ljøkelsøy etter premieutdelingen i Planica. Framgangen hans skyldes også andre faktorer enn selve luftferden.

- Det er på hoppet han legger grunnlaget. Roar utnytter horisontal- og vertikalkreftene best, er blitt mye sterkere enn før og har fått en ny og effektiv flyteknikk. Hele det tekniske mønsteret hans er bedre enn konkurrentenes, sier Steinar Bråten.

Dessuten har han etter hvert fått en fart i tilløpet på høyde med de aller beste.

Ljøkelsøy vant gull også individuelt, men det var mest gøy i går.

- Vi trener og reiser sammen hele året. Da er det også moro at vi vinner sammen, sier han.

W-STIL: Hvis du myser litt, ser du at Roar Ljøkelsøy svever i w-formasjon.
V-STIL: Her er Sigurd Pettersen i klassisk v-stil.