FANT LØSNINGEN: Skader gjorde at Arjen Robben måtte vente lenge på å bli anerkjent som en av verdens beste spillere. Her i aksjon mot Sjaktar Donetsk i Champions League for tre uker siden.  Foto: Tobias Schwarz / AFP/Scanpix
FANT LØSNINGEN: Skader gjorde at Arjen Robben måtte vente lenge på å bli anerkjent som en av verdens beste spillere. Her i aksjon mot Sjaktar Donetsk i Champions League for tre uker siden. Foto: Tobias Schwarz / AFP/ScanpixVis mer

Robben ble hetset og latterliggjort, så fant han løsningen på problemene

- Nå vet jeg at det var noe galt med kroppen min.

(Dagbladet): 20 år gammel ble Arjen Robben (31) hentet fra nederlanske PSV til Chelsea av José Mourinho. Forventningene til det daværende supertalentet var store, men en rekke skader gjorde at oppholdet i England aldri ble som verken Robben eller Mourinho hadde forestilt seg.

- På det tidspunktet kunne man høre folk si at jeg var laget av glass. Jeg var sint for jeg følte jeg alltid måtte forsvare meg, forteller Robben i et intervju med Daily Mail.

- Frustrerende Robben var i Chelsea i en periode hvor innholdet i London-klubbens pokalskap vokste seks ganger på bare tre sesonger.

Bidraget fra den lynraske nederlenderen ble imidlertid ikke vurdert som større enn at Mourinho lot ham gå til Real Madrid i 2007 - uten at Robben klandret portugiseren for det.

I CHELSEA: Robben var under Jose Mourinhos ledelse fra 2004 til 2007. Foto: Dylan Martinez/Reuters/Scanpix
I CHELSEA: Robben var under Jose Mourinhos ledelse fra 2004 til 2007. Foto: Dylan Martinez/Reuters/Scanpix Vis mer

- Mourinho var veldig rettferdig, veldig bra. Det eneste problemet var skadene mine. Han kunne ikke regne med meg. Det var frustrerende for oss begge. Det gjorde det vanskelig.

Løsningen på skademysteriet Heller ikke i Real Madrid klarte Robben å prestere jevnt over tid. Kun periodevis fikk han vist fram det skyhøye maksnivået sitt. Skadene ble igjen for mange og for ødeleggende.

Vendepunktet i Robbens karriere kom imidlertid i hans siste sesong for «Los Galacticos». Ikke banen, men utenfor: Han ble kjent med osteopaten Hub Westhovens, som endelig fant grunnen til de uttallige skadene hans.

- Når en spiller er på banen skal han ikke bruke 25 prosent av tankevirksomheten på å spekulere på om hans leggmuskel holder til det eller det. Det går ikke bare ut over spillet, men også selvtilliten. Den tilliten kan jeg gi ham tilbake. Enhver atlet har en fysisk svakhet. Arjens er at leddene blokkeres, men det er noe jeg kan løse med hendene mine, fortalte Westhoven  i 2010, og la til at Robben har et eget treningsprogram med faste øvelser som han gjør hver morgen og kveld.

- Det er derfor jeg er så fornøyd nå. Nå vet jeg at det var noe galt med kroppen min, sier Robben i dag.

- Jeg har holdt meg til ham siden. Nå har jeg kontroll over kroppen min og vet når jeg kan kjøre på og ikke. Jeg er en veldig eksplosiv spiller, så kroppen min må fungere, forteller Robben.

Verdensklasse Og de siste årene har kroppen virkelig fungert for Robben, i spill for Bayern Munchen. Det har gjort ham til den verdensklassespilleren han hele tiden har hatt potensial til å bli.

I REAL MADRID: Robben var i Real Madrid fra 2007 til 2009. Foto: Juan Medina/REUTERS/Scanpix
I REAL MADRID: Robben var i Real Madrid fra 2007 til 2009. Foto: Juan Medina/REUTERS/Scanpix Vis mer

I 2013 avgjorde han Champions League-finalen mot Borussia Dortmund, for to måneder siden ble han tatt ut på FIFAs lag over verdens beste spillere i 2014 og så langt denne sesongen har han scoret 17 mål på 20 Bundesliga-kamper.

Nå takker han ytterligere to mann for suksessen. Den ene er Louis van Gaal som hentet ham til Tyskland i 2009, mens den andre er nåværende Bayern-sjef Pep Guardiola.

- Jeg har vært privilegert som har fått jobbet med mange store trenere, og Guardiola er definitivt en av dem. Jeg er 31 år, men føler likevel at jeg har tatt steg som spiller de siste 18 månedene, sier Robben.

- Sprø - Guardiola er bare helt sprø når det kommer til fotball. Under den første samtalen jeg hadde med ham sa han: «Nyt fotballen, nyt livet.» Det ga meg selvtillit umiddelbart, forteller kantspilleren.

AVGJORDE CL-FINALEN: Robben har beskrevet målet mot Borussia Dortmund i Champions League-finalen i 2013 som det viktigste i karrieren. Foto: Matt Dunham/AP/Scanpix
AVGJORDE CL-FINALEN: Robben har beskrevet målet mot Borussia Dortmund i Champions League-finalen i 2013 som det viktigste i karrieren. Foto: Matt Dunham/AP/Scanpix Vis mer

Onsdag skal Robben i aksjon på ny. Da entrer han gressteppet på Allianz Arena for møtet med Sjaktar Donetsk. Utgangspunktet for den avgjørede 8-delsfinalen er 0-0 etter oppgjøret i Ukraina for tre uker siden.

Målet for resten av den prestisjefylte turneringen er klart:

- Vi vil vinne Champions League, sier Robben, som har beskrevet målet i 2013-finalen som det viktigste i hans karriere.