SUPERDUELLEN: Nederland og Argentina stoler på henholdsvis Arjen Robben og Lionel Messi i VMs semifinale. Foto: AFP
SUPERDUELLEN: Nederland og Argentina stoler på henholdsvis Arjen Robben og Lionel Messi i VMs semifinale. Foto: AFPVis mer

Robben-tallene som knuser Messi fullstendig

Under enormt press før kveldens superduell.

(Dagbladet): To nasjoner. To lag. To helt unike spillere. Når Argentina og Nederland løper ut på spektakulære Arena de Sao Paulo i kveld, vil blitzregnet falle tyngst over skikkelsene til Lionel Messi (27) og Arjen Robben (30).

Den siste semifinalen, i det som omtales som et av VM-historiens beste mesterskap, er her. Bare én billett er igjen til den største fotballbegivenheten på kloden - finalen på ærverdige Maracanã førstkommende søndag.

Klar trend Likhetstrekkene mellom de to lagene er mange: Begge har framstått ekstremt disiplinerte. Begge har hatt defensiv trygghet som førsteprioritet. Og begge har stolt på at lagets ledestjerner kommer opp med de magiske øyeblikkene som vil avgjøre kampene.

- Jeg synes det er en gjennomgående trend for de to lagene. Det har handlet veldig mye om én person. For Argentina er det Messi. For Nederland er det Robben, sier fotballekspert Petter Veland til Dagbladet.

- Det er nøkkelprofiler på hvert sitt lag, sier FC København-trener Ståle Solbakken.

Dagblad-kommentator Morten Pedersen er heller ikke er i tvil:

- Begge kan avgjøre semifinalen på egenhånd.

- I sitt livs form Det er også derfor presset på de to offensive essene er så enormt. Messi forventes å skyte Argentina til landets første VM-tittel siden 1986, mens Nederland fremdeles mangler det gjeveste troféet i sitt pokalskap. Et trofé «Oranje» håper Robben allerede på søndag kan løfte.

Håpet var derimot på langt nær like stort før mesterskapet. Robbens fantastiske spill har likevel vært med på å gjøre det mulig.

- Robben er i sitt livs form. Han er Nederlands drivkraft. Jeg har aldri sett han med en så enorm fysisk kapasitet som nå, skryter Solbakken overfor Dagbladet.

Løpt lengst Den lynhurtige 30-åringen har scoret tre mål fra kant- og spissposisjon. Samtidig viser tall fra FIFA at Solbakkens observasjoner stemmer godt overens med den tilgjengelige statistikken.

Etter fem spilte kamper, knuser nemlig Robben sitt offensive motstykke i kveldens kamp når det gjelder antall tilbakelagte meter. Nederlenderen har løpt 55,4 kilometer - nesten halvannen mil mer enn Messi.

Det er likevel ingenting med Messis prestasjoner som overrasker La Liga-kjenneren Veland.

- Jeg vil si Messi har vært som forventet. Han er ikke helt på topp. Det er liksom noe som ikke er 100 prosent med ham. Det har det vært lenge nå.

- Han er ikke den foregangsfiguren i det defensive presset som han var under Pep Guardiolas tid i Barcelona. Om det er et bevisst valg eller om det er den fysiske formen som ikke er helt på topp, er vanskelig å si. Messi har ikke vært interessert i å snakke om det, sier Veland.

- Messi er best I likhet med Pedersen, holder likevel de to Messi som en totalt sett bedre spiller enn Robben.

- Sammen med James Rodriguez, synes jeg ikke det er noen som har vært bedre enn Robben i dette mesterskapet. Men når Messi har brydd seg, har han vist at han har det aller høyeste toppnivået. Potensialet hans er skyhøyt, sier Veland.

I kveld er den kompentente trioen alle spente på hvordan trenerne Alejandro Sabella (59) og Louis van Gaal (62) legger opp taktikken for å stoppe henholdsvis Robben og Messi.

- Begge trenerne vet at det er så lite som skal til. Ti sekunder Messi- eller Robben-magi er nok. Et øyeblikk kan åpne opp kampen, så jeg tror de vil ha en forsiktig tilnærming, sier Pedersen.

- Avgjøres nå Noe Solbakken også tror - og frykter.

- Taktisk blir det en veldig interessant kamp. Underholdningsmessig er jeg mer i tvil. Jeg håper jeg tar feil, men det lagene har levert tidligere i mesterskapet tyder på lite scoringer og få sjanser. Det første målet kan bli avgjørende.

- Det står så mye på spill. Det handler om en finale i VM. Vi kan ikke forvente en ellevill kamp, mener Pedersen.

Det er likevel grunn til å glede seg.

- For nå skal det avgjøres hvem som skal spille den viktigste kampen på mange år - VM-finalen. Vi må bare sette oss ned og nyte det, sier Veland.