Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Robbie tilbake til start

Søndag kan Robbie Fowler debutere mot Fulham. Det har han gjort med hell tidligere. Les historien om ukas mest omtalte mann i engelsk fotball.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Robbie Fowler debuterte for Liverpool i september 1993. Anledningen var ligacupens andre runde, motstander var Fulham på Craven Cottage. Liverpool vant 3-1, målscorere var Ian Rush, Nigel Clough og matchvinner Robbie Fowler i det 83 minutt.

- I returoppgjøret vant vi 5-0 på Anfield, og jeg scoret alle fem, forteller Fowler på sin hjemmeside på icons.com.

Ikke rart Liverpools tilhengere omfavnet gutten som vokste opp i den fattige Toxteth-området i havnebyen nordvest i England. De visste sikkert ikke at han var vokst opp som Everton-supporter. Og om de visste det, satt tilgivelsen garantert løst.

Denne uka har han rørt ved hjertene deres igjen. Det har falt mange tårer i Liverpool etter at overgangen til Leeds ble kjent. For Robbie Fowler har vært den store helten på The Kop, til tross for skandaler og sportslige nedturer.

Robbie har vært folkets mann.

Enbeint stjerne

Tre år gammel begynte han å leke med lærkula. Pappa Robbie senior tok ham med til en lokal bane, der han forsøkte å lære lille-Robbie å bruke begge bein.

- Undervisningen hans har fortsatt ikke virket, sier Fowler, som fortsatt stoler mest på venstreslegga.

11 år gammel spilte Robbie for skolelaget i Liverpool, og ble snart lagt merke til. Liverpools talentspeider Jim Aspinall inviterte ham til å trene noen kvelder i uka hos Liverpool Football Club.

Etter hvert ble det snakk om å skrive kontrakt. Som 14-åring hadde Fowler spilt noen kamper for Evertons U17-lag, men til tross for at de blå på Goodison Park var favorittlaget, følte han seg allerede mer hjemme hos Liverpool.

- Jeg hadde tilbragt mer tid hos Liverpool. Og sjøl om jeg aldri ville innrømt det, visste jeg alltid at Liverpool var det beste laget. Jeg fortalte alltid folk at Everton var verdens beste lag, men hva jeg sa var ikke alltid hva jeg følte, forteller Fowler i sin «selvbiografi» på icons.com.

Satt på med Dalglish

Når Robbie trente med Liverpool som skolegutt, var det Kenny Dalglish som var manager i Liverpool. Det hendte Dalglish kjørte lille Robbie hjem etter trening.

- Jeg kunne nesten ikke vente til neste dag på skolen for å fortelle alle hva som hadde skjedd!

Dalglish er en av mange Liverpool-supportere som har uttrykt sorg over at Fowler nå forlater klubben. Og han var sjokkert over at det var Leeds som fikk ham. I øyeblikket er det Fowlers nye klubb som er den fremste trusselen mot Liverpools ligaledelse.

- Jeg kan vinne ligaen på Elland Road denne sesongen, sier hovedpersonen sjøl.

Sjøltilliten kom fort da det ble klart at de fem målene mot Fulham ikke var et blaff. I sin første a-lagssesong i 1993/94 scoret Robbie Fowler 18 mål på 34 kamper. De neste to sesongene scoret han 31 og 35 mål.

«Vandaliserte» Ruddocks sko

Samtidig har skandalene kommet som perler på en snor. La oss oppsummere så kort som mulig:

Desember 1994: Leicester-fansen klager til politiet etter at Fowler dro opp shortsen under Liverpools 2-1-seier over Leicester 2. juledag. Resultatet ble en bot på 1000 pund.

September 1995: Skader nesa i en krangel med Neil Ruddock, som hevder at de dyre skoene hans er vandalisert, under en flytur hjem fra en UEFA-cupkamp i Russland.

Mars 1997: Robbie får god omtale verden over for å ha utvist god sportsånd da han forsøkte å overbevise dommer Gerald Ashby om at han ikke skulle ha straffe i en duell med Arsenal-keeper David Seaman.

Dagen etter får 900 pund i bot fra UEFA. Grunnen er at han viste fram en t-skjorte med støtte til 329 oppsagte havnearbeidere i Liverpool under cupvinnercup-kampen mot Brann like før.

Homohets og narkorykter

Februar 1999: Fowler får en - etter manges mening - velfortjent albue av Graeme Le Saux, etter at Robbie bedrev homohets mot Chelsea-backen gjennom en hel kamp. Måneden etter blir begge anklaget av FA for å bringe fotballen i vanry. Paret gjør opp i et privat møte med Kevin Keegan i oppkjøringen til EM-kvalifiseringskampen mot Polen.

April 1999: En drøy måned etter Le Saux-episoden tipper det over for Robbie Fowler igjen. Etter å ha scoret mot Everton på Anfield, legger han seg ned og sniffer dødlinja som om den var en gedigen stripe kokain. Dette som en protest mot Everton-supporternes påstander om at Fowler brukte narkotika. «Smackhead» - sniffehue, ropte de blå supporterne.

Episoden skaper enormt rabalder, men også komikk, som i denne Pacman-parodien ved navnet «Smackman».

Til slutt får Robbie en rekordstor bot av FA på 32 000 pund, samme beløp som Liverpool trekker av lønna hans. Pluss seks kampers utestengelse - to for Le Saux-affæren, og fire for krittstreken.

April 1999: Ja, vi er fortsatt i samme måned - og Robbie brekker nesa etter at han blir angrepet av en 41 år gammel mann på Moat House Hotel i Liverpool. To menn blir arrestert etter oppstyret, men Fowler er ikke en av dem.

Januar 2001: Fowler angripes igjen under en kveld på by'n i Liverpool.

August 2001: Krangler med assistentmanager Phil Thompson og får ikke spille Charity Shield, og må unnskylde seg før han slipper til på a-laget igjen.

Skadeproblemer

Det finnes perioder i denne oversikten der det er langt mellom skandalene. Det faller gjerne sammen med skadeoppholdene. 1998 ble et vondt år for Fowler. Fram til da var det bare oppturer på banen. Men i februar VM-året kolliderte han med Thomas Myhre i nok et Merseyside-derby. Fowler skadet kneet, og mistet muligheten til å spille for England i Frankrike-VM.

- Det var en stor nedtur for meg, skriver Fowler på hjemmesiden sin.

1999/2000-sesongen ble også ødelagt av skader, da Fowler trengte to operasjoner for å fjerne et ankelproblem som holdt ham ute for det meste av sesongen.

Inntil da var ligacupseieren i 1995 Robbie Fowlers eneste tittel. Slik sett ble våren i år en stor opptur, da han fikk bidra i Liverpools fantastiske sesongavslutning. Han scoret i UEFA-cupfinalen, var kaptein da Liverpool slo Arsenal i FA-cupfinalen og scoret to mål i siste serierunde mot Charlton, seieren som sikret Liverpool tredjeplassen i Premier League og en plass i Champions League.

Ingen garantier i Leeds

Kanskje ikke så rart om denne høsten har vært tung for ham. Selv i Michael Owens skadefravær var det ingen selvfølge at erstatteren het Robbie Fowler.

Han verken bekrefter eller avkrefter at en krangel med Gerard Houllier og Phil Thompson ligger bak klubbskiftet.

- Det overrasker meg ikke at fok tror dette, for det er er så mange som liker å vaske skittentøyet mitt offentlig. Alt som har med Liverpool å gjøre er nå historie, og jeg må se mot framtida, skriver han på hjemmesiden sin.

Noen garanti om fast plass har han heller ikke fått av David O'Leary:

- I Alan Smith, Robbie Keane og Mark Viduka har klubben allerede tre toppspisser, og det vil være respektløst overfor dem å forvente løfter om førstelagsfotball, sier Fowler.

Men sjøltilliten er garantert tilbake. Og søndag kan Robbie Fowler starte med blanke ark og scoring på Craven Cottage. Som han gjorde det for åtte år siden.

- Det ville vært passende, skriver Robbie Fowler.

(Dagbladet.no)

Kilder: Icons.com, SportingLife.com, NTB arkiv

ROBBIE FIKK JA: Robbie fikk ja fra sin Kerrie Ann Hannon 9. juni i år.Foto: SCANPIX / EPA
KRITT: Robbie Fowler svarer på Everton-fansens narkomobbing ved å sniffe i seg dødlinja på Anfield.Foto: SCANPIX / EPA
RØD LYKKE: Robbie Fowler og Sami Hyypiä i løfter UEFA-pokalen etter finaleseieren mot Alaves 16. mai i år.Foto: SCANPIX / Reuters
GULLJENTA: Robbie Fowler storkoser seg sammen med datteren Maddison og FA cup-pokalen 20. mai i år. Foto: SCANPIX / Reuters
ROBBIE SA JA: I dag ble Robbie Fowler vist fram til verdenspressen etter den 140 millioner dyre overgangen fra Liverpool til Leeds. Her sammen med den nye sjefen, Leeds-manager David O'Leary. Fowler skal spille i nummer 27, som er identisk med alderen hans. Dessuten er to pluss sju lik 9, som var draktnummeret hans i Liverpool.Foto: SCANPIX / Reuters
Hele Norges coronakart