Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Robert Enke ba kona om tilgivelse i avskjedsbrevet

Lurte alle til å tro at han følte seg bedre.

GRAVLEGGES: Hannover-målvakt Robert Enke blir stedt til hvile nær hjemstedet søndag. Først skal det være nok en minnestund på stadion i Hannover.Foto: SCANPIX/REUTERS/Christian Charisius
GRAVLEGGES: Hannover-målvakt Robert Enke blir stedt til hvile nær hjemstedet søndag. Først skal det være nok en minnestund på stadion i Hannover.Foto: SCANPIX/REUTERS/Christian Charisius Vis mer

||| (Dagbladet): Ifølge psykologen til avdøde Robert Enke etterlot Hannover-målvakten seg et avskjedsbrev, der han beklager at han skjulte problemene sine for familien og de som behandlet ham for depresjonene.

Psykolog Valentin Markser forteller at Enke skal bedt om tilgivelse for å ha forledet sine nærmeste til å tro at han følte seg bedre, noe som var «nødvendig for å gjennomføre selvmordsplanene».

- Robert spilte den perfekte rolle, han overbeviste oss. Og ved å gjøre det, tok han fra oss muligheten til å hjelpe, sier Hannover-manager Jörg Schmadtke til nyhetsbyrået AP.

Redd for å miste datteren
Enkes kone Teresa fortalte på en pressekonferanse i går at ektemannen hadde slitt med depresjoner i seks år, uten å ville fortelle noen om det. Hun fortalte at mannen hennes var livredd for at det skulle komme ut.

MINNET I GÅR KVELD: Tusenvis av supportere og medfølende samlet seg i går for å hedre Robert Enkes minne.Foto: SCANPIX/REUTERS/Christian Charisius
MINNET I GÅR KVELD: Tusenvis av supportere og medfølende samlet seg i går for å hedre Robert Enkes minne.Foto: SCANPIX/REUTERS/Christian Charisius Vis mer

- Jeg var med ham på trening. Jeg ville hjelpe ham med å holde det ut. Men han ville ikke ha mer hjelp. Han ønsket det ikke av frykt for at det skulle bli kjent. Av frykt for at vi skulle miste Leila, fortalte kona.

Paret adopterte en to måneder gammel jente i mai. For tre år siden mistet de den to år gamle datteren Lara, som hadde medfødt hjertefeil.

- Han var redd for hva folk ville tenke om at man har et barn mens faren er depressiv. Jeg fortalte ham hele tida at det ikke var noe problem. Robert tok seg kjærlig av Leila - helt til siste slutt, sier Teresa Enke.

Hannover har nå bedt andre storklubber tenke gjennom hvordan de behandler eventuelle problemer blant fortballstjerner, og oppfordrer til åpenhet.

PERFEKT MASKE: Enke i samtale med landslagstrener Joachim Löw. Ifølge Enkes psykolog skal målvakten ha bedt kona og sine nærmeste om tilgivelse for at han skjulte at han fortsatt hadde det vondt. Foto: SCANPIX/AP/Michael Probst
PERFEKT MASKE: Enke i samtale med landslagstrener Joachim Löw. Ifølge Enkes psykolog skal målvakten ha bedt kona og sine nærmeste om tilgivelse for at han skjulte at han fortsatt hadde det vondt. Foto: SCANPIX/AP/Michael Probst Vis mer

- Det var fru Enkes avgjørelse (å stå fram, journ.anm.). Jeg tror hun ønsket å gjøre folk oppmerksomme på dette problemet. Vi må lære å åpne oss for hverandre, sier Hannover-president Martin Kind.

Minnestund
Robert Enke vil bli gravlagt førstkommende søndag i en enkel seremoni nær hjemstedet. Før begravelsen vil det bli holdt en minnestund på Enkes hjemmebane Hannover stadion, der hele det tyske landslaget vil delta.

Tysklands landskamp mot Chile ble avlyst etter at det ble kjent at Robert Enke hadde tatt livet sitt tirsdag da han ble påkjørt av et tog nær hjemmet.

I går kveld var Enkes lagkamerater i Hannover, tyske landslagskolleger, fans og innbyggere samlet til en minnestund i byens kirke. Flere hundre mennesker strømmet til Marktkirche, langt flere enn den hadde plass til.

Senere gikk de sørgende i et tog mot hjemmestadionen til Hannover der mange tusener av mennesker har strømmet til siden tirsdag for å legge ned blomster og lys.

STO FRAM: Teresa Enke fortalte om mannens depresjoner på en pressekonferanse i går. Michael Ballack var blant spillerne som møtte opp på minnestunden senere på kvelden. Foto: SCANPIX/AP/Christian Charisius
STO FRAM: Teresa Enke fortalte om mannens depresjoner på en pressekonferanse i går. Michael Ballack var blant spillerne som møtte opp på minnestunden senere på kvelden. Foto: SCANPIX/AP/Christian Charisius Vis mer

- Denne idrettsmannens død viser oss at fotball er ikke alt i vårt liv. Bak popularitet og suksess kan det ligge dyp ensomhet og desperasjon, sa biskop Margot Kaessmann, som ledet gudstjenesten.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media