TOMMEL OPP: Daniel André Tande var tydelig misfornøyd med juryen som ga ham grønt lys. FOTO: Skjermdump NRK
TOMMEL OPP: Daniel André Tande var tydelig misfornøyd med juryen som ga ham grønt lys. FOTO: Skjermdump NRKVis mer

Raw Air:

Robert Johansson best i kvaliken da Tande forsvant i sinne

Misfornøyd med forholdene.

(Dagbladet): Med en tent OL-fakkel i bunnen av bakken, hoppet i dag sju norske utøvere ned Lysgårdsbakken på Lillehammer for å kvalifisere seg til morgendagens hopprenn.

Samtlige sju kvalifiserte seg til tirsdagens renn, og aller best av de norske var Robert Johansson.

Før de ti beste hopperne satte utfor, altså de allerede kvalifiserte, hadde Norge fire utøvere blant de seks beste, etter svært solid hopping.

- Solid skihopp

Robert Johansson lå som nummer to med 151,3 poeng, Andreas Stjernen som nummer tre med 149,1 poeng og Anders Fannemel var nummer fire med 148,9 poeng. På sjetteplass var Johann Andre Forfang med 146 poeng.

Norge lå altså svært godt an til å ta storeslem i kvalifiseringen før de ti beste hoppet. Og selv om de ble skjøvet noe ned av konkurrentene, preget Norge kvalifiseringen svært fortjent.

- Jeg synes det var bra. Rett og slett. Jeg tok meg sammen og synes jeg gjorde et solid skihopp, sa Robert Johansson til NRK etter sitt hopp.

Til slutt ble Johansson nummer fem.

Forlot bakken i sinne

Daniel André Tande var den siste nordmannen ut fra bommen i kveld, med sitt startnummer 69. Han fikk ikke de beste forholdene, og etter å ha landet på 112,5 meter viste han tydelig hva han følte om det.

For Tande smilte sarkastisk mot kameraet, klappet og viste to tomler opp. Trolig for å ha fått grønt lys i håpløse forhold.

- Nei, nei, nei. Hva er det som skjer her, spurte NRKs kommentator, Christian Nilssen da Tande landet på 112,5 meter.

- Applauderer juryen der, Tande, sa Johan Remen Evensen om skihopperen, og sa like etterpå at det kunne være vinden som gjorde ham ustabil like etter at Tande forlot hoppkanten.

Tande tok så av seg skia og gikk forbanna ut av bakken. Etter å ha gitt fra seg skia stormet han ut, lite villig til å vinke en ekstra gang til kameraet etter sine 111,1 poeng.

– Jeg føler jeg gjør et bra skihopp. Det hjelper ikke når venstreskia plutselig drar ut til venstre. Nå er hele Raw Air ødelagt for meg, sa en svært irritert Tande til NRK.

Fire nordmenn blant de ni beste

For Tom Hilde stemte det heller ikke helt i kveld. Han landet på 124,5 meter og fikk 0,62 minuspoeng for forholdene. Det ga ham en poengsum på 121,1 poeng, men heldigvis kvalifiserte også Hilde seg.

Bak Johansson på femteplassen fulgte Andreas Stjernen som nummer seks, Anders Fannemel nummer sju, Johann Andre Forfang nummer ni, Joakim Aune nummer 23 og Hilde nummer 36. Tande ble nummer 51, men er altså heldigvis forhåndskvalifisert.

Dagens tre beste hoppere var tyskerne Markus Eisenbichler og Richard Freitag, før østerrikske Stefan Kraft.

Morgendagens renn starter klokka 17.00 i Lysgårdsbakken.