Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Rocka langrenn

Per Elofsson likte ikke konkurranseformen i går. Tore Ruud Hofstad derimot elsket den. Så er han da også framtidas løper.

Langrenns-familien har tradisjonelt vært en konservativ bevegelse. De siste åra har utviklingen gått i rekordfart. Ikke alle har klart å henge med på fellesstart, sprint og jaktstart med innlagt pitstopp og skibytte. I alle fall ikke følelsemessing.

«Jeg føler at dette ikke er vår idrett», sa 25-årige Per Elofsson i går.

Han er sannsynligvis den yngste av den gamle skolen.

For to år yngre Ruud Hofstad, som har vokst opp parallellt med langrenns-revolusjonen, tok klar dissens med svensken og proklamerte uten nøling at dette var en konkurranseform etter hans hjerte.

Ruud Hofstad og hans jevnaldrende vil få det mye moro framover. I FIS-kretser snakkes det stadig hyppigere om mer fellesstart, mer jaktstart og kortere løyper så løperne oftere er innom stadion.

Sentrale FIS-folk jeg snakket med i går hevder det er helt nødvendig å kommersialisere sporten ytterligere. Lage mer show og rock'n roll.

TV- og publikums-interessen for langrenn er, spesielt nedover i Europa, ikke imponerende.

Etter å ha opplevd jaktstarten og den elleville spurten i går, og med den like vanvittig spennende tremils-fellesstarten friskt i minne, er det ikke vanskelig å se at dette er rocka idrett. Langrenn med et langt større kommersielt potensiale enn den tradisjonelle intervallstarten.

Fortsatt tviholder de eldre løperne på enkeltstart. Det er det som er ekte langrenn, sier de. Og i et historisk perspektiv har de selvsagt dundrende rett.

Det hjelper dem neppe.

I takt med friske nykommere som Ruud Hofstad vil innstillingen til nye konkurranseformer endre seg.

FIS bør i framtida ikke bli møtt med protestbrev og løper-aksjoner om de nå gradvis trapper ned på intervall-rennene.

Det vil bli vanskelig å argumentere mot en slik utvikling.

I alle fall om sporten vil prioritere publikumsinteresse framfor tradisjon.

For så langt Val di Fiemme har de to rennene med enkeltstart vært de klart kjedeligste å se på.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling