Rocker på sidelinja i EM

- Jeg kan fly til månen. Jeg kan snakke med Osama bin Laden, sier Slaven Bilic.

• Direkte 20.45: Kroatia - Tyrkia

(Dagbladet.no) Slaven Bilic (39) skiller seg fra resten av EM-trenerne på mange måter. Kroatia-sjefen har ring i øra, han røyker på innbytterbenken og spiller rock i garderoben.

Og han ser stein gæren ut på sidelinja.

39-åringen har en innlevelse som gjør at han ikke trenger å sykle til jobben for å holde seg i form. 90 minutters kampledelse er ei økt i seg selv.

Bilic har et stort hjerte for Kroatia - og selvtilliten hans sprenger også alle grenser.

Superhelt

- Akkurat nå føler jeg meg kapabel til å fly til månen. Jeg kan snakke med Osama bin Laden. I filmen «Armageddon» kunne jeg vært fyren som hindrer Jorda fra å bli utryddet. Mentalt sett er jeg klar for en hvilken som helst klubbtrenerjobb, sa Bilic før EM.

Men det er ikke slik at han sitter og venter på nye tilbud. Han har akkurat signert en ny kontrakt med det kroatiske forbundet, og planen er å ta laget til VM om to år. Men først skal de fullføre den jobben de har startet på imponerende vis i EM.

AKTIV TRENER: Slaven Bilic er høyt og lavt på sidelinja under EM. Kroatia-treneren viser et engasjement få landslagssjefer kan matche. Foto: AFP
AKTIV TRENER: Slaven Bilic er høyt og lavt på sidelinja under EM. Kroatia-treneren viser et engasjement få landslagssjefer kan matche. Foto: AFP Vis mer

Kroatia plukket ni poeng i gruppespillet, og slo blant annet Tyskland. I kveld venter Tyrkia i kvartfinalen.

For Bilic er ingenting større enn å lede landslaget - og hvis spillerne spiller med hjertet på utsiden av drakta, da leder Bilic dem med hjertet på utsiden av den grå dressen.

Nå er de favoritter til å avansere til semifinalen, hvor Tyskland i så fall vil vente.

- Jeg vet at tyrkerne har slått tilbake to ganger, og det viser hvor sterke de er. De har kvalitet og moral i laget. De gir ikke opp. Men dette er også en svakhet. Ingen har lyst til å ligge under for så å måtte komme tilbake, sa han under gårsdagens pressekonferanse.

Ga ut EM-låt

Bilic er utdannet advokat, men sier han ikke har noen planer om å prosedere i en rettssak. Til det er kjærligheten til fotballen og musikken for stor.

- Med all respekt for kvinner. Fotball er det vakreste som finnes i verden, har han uttalt.

Når han ikke er opptatt med fotballen eller er sammen med sin 11 år gamle sønn Leo, bruker Bilic tida til å lage musikk. Den karismatiske landslagssjefen spiller i bandet Rawbau, og han ble svært entusiastisk da Dagbladet.no brakte dette på banen før treningskampen mot Norge i 2007.

Rocker på sidelinja i EM

- Jeg er egentlig dårlig på gitar, jeg klarer ikke å spille solo. Derfor gjemmer jeg meg bak de andre gitaristene i bandet.

- Hvis du er like god på gitar som du var i fotball, går det vel greit?

- Dessverre så er jeg nok ikke det.

Likevel har han og bandet spilt inn Kroatias offisielle EM-sang - og «Valtreno Ludilo» (Flammende galskap) er selvfølgelig en kjempehit i hjemlandet.

Roer ned med røyk

Det tekniske området - den boksen trenerne kan bevege seg inne i - på Ernst Happel Stadion i Wien er omtrent like stort som en halv fotballbane. Likevel hadde ikke Bilic problemer med å fylle området i åpningskampen mot Østerrike.

I Klagenfurt i de to andre gruppekampene var han like aktiv. Høyt og lavt - med armer og bein.

- Folk sier til meg at de ikke kan skjønne hvor jeg henter all energien fra. Selv er jeg så fanget av kampenes rytme at jeg ikke tenker på det. Men etter kampene kjenner jeg effekten av all spenningen og alle følelsene. Spillerne vinner kampene, og jeg kan ikke gjøre noe annet enn å prøve å påvirke dem med det jeg sier. Samtidig vil jeg vise dem at jeg er med på hvert eneste steg de tar.

Når dommeren blåser i fløyta og kampen er over, stormer Bilic ut på banen hvor han omfavner alle spillerne sine. Så synker han ned på innbytterbenken, hvor han fyrer opp en sigarett.

- Dette er helt normalt. Det er to spillere som røyker også. Men de røyker selvfølgelig ikke i garderoben. De røyker heller ikke foran meg når vi spiser lunsj sammen. Det var annerledes da jeg spilte, da var vi kanskje ti stykker som røykte.

- Som ei fin dame

- Bilic er en perfekt trener for oss. Chelsea-fansen kalte José Mourinho for «The Special One», men for oss er det Slaven Bilic som er «The Special One», sier forsvarsspiller Vedran Corluka.

Bilic gir spillerne sine mye frihet. Mens andre landslagssjefer forbyr spillerne å snakke med agenter og tenke på klubbskifter under mesterskapet, forsøker Bilic å snu på dette. Han mener det bare er topp med denne typen oppmerksomhet.

- Jeg vet ikke om de snakker med agentene sine på rommet, men når jeg ser på spillerne mine, da smiler de. Det er ikke så rart, for jeg leser og hører at mange klubber er interessert i dem.

Etter EM kan nok flere av spillerne hans havne i europeiske storklubber. Og Bilic selv - som har en fortid i blant annet West Ham og Everton - innrømmer at han i framtida har en drøm om å bli Premier League-manager.

- Hvem har ikke lyst til det? England er som ei fin dame. Han som sier han ikke er interessert, er bare redd. Han har ikke baller, eller så lyver han, sa Bilic før mesterskapet.

Men akkurat nå er det bare veien mot den store EM-pokalen - som er ny av året - som opptar ham.

- Jeg har den beste jobben i verden. Det eneste som er sikkert er at du en gang i framtida kommer til å få sparken.

Kilder: Daily Telegraph, The Guardian, Irish Independent, Independent, Sky Sports, Setanta Sports, Wikipedia og Dagbladet.nos tekstarkiv.

RØFF MED RING: Slaven smykker seg med ring i øra.
SØNNEN MED PÅ TRENING: Pappa Slaven hadde med seg sønnen Leo på trening tidligere denne uka. Også spillerne har fått besøk av sine kjære på hotellet under mesterskapet.
BRONSELAGET: Slaven Bilic spilte 44 landskamper som aktiv og i 1998 var den knalltøffe forsvarsspilleren på laget som tok VM-bronse i Frankrike. Her jubler han sammen med Igor Stimac.
ROCKER: Slaven Bilic selv påstår han ikke er noe god på gitar, men EM-sangen bandet hans har spilt inn har i hvert fall blitt en hit i Kroatia.
SPILLERNE BETYR ALT: For Slaven Bilic betyr spillerne alt. Han sier han ikke bruker en kalori på å kjefte på dem under kampene, og at han bare vil bygge dem opp.
STORT HJERTE: Landslagssjefen legger hånda godt innenfor dressjakka når den kroatiske nasjonalsangen spilles før EM-kampene.