NRK-EKSPERT:  Vebjørn Rodal. Foto: Hans Arne Vedlog
NRK-EKSPERT: Vebjørn Rodal. Foto: Hans Arne VedlogVis mer

Rodal om voldstiltalt Ndure: - De to siste åra har vært trøblete

Har kjent til saken.

(Dagbladet): Sprinteren Jaysuma Saidy Ndure (31) er tiltalt for vold mot en tidligere samboer. Episoden skal ha skjedd natt til lørdag 8. november i fjor.

Ndure er ennå ikke kvalifisert til friidretts-VM i Beijing i slutten av august. Spørsmålet er om han kan komme tilbake på toppnivå nå som en tiltale er tatt ut.

- Det er vanskelig å si. Men jeg kan ikke skjønne annet enn at dette stjeler fokus, sier NRKs friidrettsekspert Vebjørn Rodal til Dagbladet.

Har vært kjent Det var VG som først meldte om tiltalen i dag. At Ndure har vært siktet har vært kjent i friidrettskretser i lang tid, også for Rodal.

- Dette er først og fremst en vanskelig sak for ham (Ndure) og motparten. Nå skal den selvfølgelig gjennom rettssystemet.

Den tidligere 800-meterstjerna fortsetter:

- Jeg husker selv hvor krevende det var å holde internasjonalt nivå - både fysisk og mentalt. Det var ikke rom for mange energityver ved siden av. Det å være tiltalt i en sånn sak kan i høyeste grad klassifiseres som en energityv.

- Hvordan har du opplevd Ndures prestasjoner på 100- og 200-meter de siste åra?

- Han hadde en flott formkurve en del år etter at han ble norsk. Men de siste to åra har vært trøblete. Han sier at skader har vært årsaken. Det har ikke vært spesielt bra. Han har sikkert behov for å rette det opp, for å bevise at han har noe å gjøre i verdenstoppen.

Rodal fortsetter:

- Det er en vesentlig forskjell på å være siktet og tiltalt. Det er først nå prosessen rundt saken starter. Det vil kreve tid og energi.

Fyll I går ble det kjent at det skal ha vært fyll under banketten i lag-EM i Russland. Rodal vil ikke mene noe om norsk friidrett har fått trøbbel med ryktet sitt.

- Du kan ikke sette de to sakene opp mot hverandre, påpeker han.

Ndure har bronse på 100 meter fra friidretts-EM i 2012 som et av høydepunktene i karrieren.

- Dette er en veldig trist sak for friidretten, Ndure og alle parter som er involvert. Han har nå blitt tiltalt. Men det er viktig å understreke at han ikke er blitt dømt, sier friidrettspresident Svein Arne Hansen til NTB.

Erkjenner ikke Hendelsen fant angivelig sted i 03-tida på natta i november.

- Han erkjenner ikke å ha gjort noe straffbart. Han har fortalt at ekssamboeren møtte opp hjemme hos ham, og at det endte med en krangel fordi han ønsket at hun skulle gå. Hun hoppet på ham, slik han opplevde det, sa Ndures advokat, Mette Yvonne Larsen, til Dagbladet i november.

Ifølge NRK mener hun det er ord mot.

Ndure har på sin side anmeldt samboeren for legemsbeskadigelse.

TILTALT: Jaysuma Saidy Ndure. Foto: NTB Scanpix
TILTALT: Jaysuma Saidy Ndure. Foto: NTB Scanpix Vis mer