Rodal råder Vukicevic til å prioritere EM foran OL

- Hun er ikke bedre.

RÅDVILL: Christina Vukicevic skjønner ikke hvorfor det gikk i sirup på Bislett. Foto: Thomas Rasmus Skaug
RÅDVILL: Christina Vukicevic skjønner ikke hvorfor det gikk i sirup på Bislett. Foto: Thomas Rasmus SkaugVis mer

(Dagbladet): De fleste har OL i London som sesongens store mål og EM i Helsinki som et delmål på veien. Etter blandede norske prestasjon til nå i sesongen og under Bislett Games torsdag, mener Vebjørn Rodal de fleste av våre friidrettshåp bør snu om på prioriteringen.

- Jeg mener flere av de norske utøverne bør tenke mer på EM og mindre på OL. Rett og slett fordi de fleste har et ferdighetsnivå som i øyeblikket best matcher nivået i EM, sier Rodal.

- EM er også et stort og viktig mesterskap. Det bør ikke være noe nederlag for norske friidrettsutøvere at det er der de kan hevde seg, mener den olympiske 800-metermesteren fra 1996.

Kun ett OL-håp - Hvilke av de norske friidrettsutøverne er i dine øyne medaljekandidater i OL?

- Bare Andreas Thorkildsen.

- Hvem er finalekandidater?

- Fortsatt bare Andreas Thorkildsen. Ingvill Måkestad Bovim kan ha en mulighet, mens det for eksempel for Ezinne Okparaebo vil være veldig vanskelig. Klarer Ezinne en semifinale blant verdens aller raskeste jenter, er det i mine øyne en kjempeprestasjon.

- Tror du enkelte er mer opptatt av å kvalifisere seg for OL enn å hevde seg i EM?

- Sånn bør det i hvert fall ikke være. Men det er selvfølgelig veldig stort og en opplevelse i seg selv å få være med i OL. Det kan være motivere og utviklende, så jeg skjønner at de ønsker å kvalifisere seg til London.

- En jobb å gjøre Blant dem Rodal råder til å tenke mest på EM, er hekkehåpet Christina Vukicevic. Hun har hatt en tung start på sesongen, kvalifiserte seg ikke for hekkefinalen — og er for tiden veldig langt unna sin norske rekord på 12,74, satt i Hengelo for over tre år siden.

Etter Bislett Games pekte Vukicevic selv på at hun har mentale utfordringer. Rodal tror det handler om mer enn som så.

- Christina er blant dem som akkurat nå er på et nivå som gjør at EM bør være fokus. Det er ikke små tekniske detaljer som gjør at hun sliter. Hun er ikke bedre for øyeblikket, og har rett og slett en jobb å gjøre, sier Rodal.

- Åpne dører i USA - Har du noen konkrete tips å komme med?

HISTORISK GULL: Vebjørn Rodals OL-gull på 800 meter i 1996 regnes som den største enkeltstående prestasjonen av en norsk idrettsutøver i historien.
HISTORISK GULL: Vebjørn Rodals OL-gull på 800 meter i 1996 regnes som den største enkeltstående prestasjonen av en norsk idrettsutøver i historien. Vis mer

- Nei, jeg vet verken hva hun har gjort på trening eller hvilke planer hun har. Men mange har jo hatt gode erfaringer med å dra ut og lære av verdens beste. Både Ezinne og Jays er eksempler på det, og det ser ut til at i hvert fall Ezinne har hatt et godt utbytte av det. Det er åpne dører i USA, i hvert fall hvis man er villig til å betale litt for det.

- Gjorde du det?

- Nei, jeg gjorde aldri det. Men når jeg ser tilbake på karriéren min og tenker på om det er noe jeg burde gjort annerledes, så er det nettopp det at jeg burde reist ut og fått nye impulser jeg tenker på. Spesielt i de siste årene av karrieren, for det er ingen tvil om at det gikk nedover med meg de siste åra, sier Norges eneste olympiske mester i en løpsøvelse.

Vebjørn Rodal var 23 år da han tok sitt OL-gull i 1996, for øvrig på en tid som fortsatt er gjeldende olympisk rekord på 800 meter. Etter gullsesongen gikk det gradvis nedover, og Rodal trappet ned etter et mislykket OL i Sydney i 2000.

Til sammenlikning er Chritina Vukicevic fyller 25 år 18. juni.

• EM i Helsinki pågår fra 27. juni til 1. juli. Friidretten i OL avvikles fra 3. til 12. august.