<strong>STJERNE:</strong> Jakob Ingebrigtsen (18) er blant Norges største medaljehåp under VM i friidrett i månedsskiftet september/oktober. Foto: NTB Scanpix
STJERNE: Jakob Ingebrigtsen (18) er blant Norges største medaljehåp under VM i friidrett i månedsskiftet september/oktober. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Rodal spår rekord: - Fantastiske muligheter

En gyllen generasjon friidrettsutøvere gir Vebjørn Rodal troa på mye norsk jubel i VM. Der kan Jakob Ingebrigtsen (18) skrive seg inn på en eksklusiv liste.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Fredag blir det satt opp en statue av Vebjørn Rodal i hjembygda Berkåk i Rennebu kommune. Det er ikke mange forunt å havne på sokkel, og få er i live til å oppleve det selv. Motivet er den ikoniske målgangen fra OL i Atlanta i 1996, hvor Rodal tok gull på 800 meter.

Om kort tid reiser 46-åringen til friidretts-VM, hvor det forhåpentligvis skal skapes nye store, norske idrettsøyeblikk.

- Det blir tidenes mest underholdende VM sett med norske øyne, spår Rodal, som skal være ekspertkommentator under mesterskapet for NRK.

MANGE TALENTER: Amalie Iuel er mektig imponert over søster Maja Iuels helt spesielle talent. Programleder: Øyvind Godø. Video/redigering: Kristoffer Løkås Vis mer

Medaljefest?

Norge har bare tatt 15 VM-medaljer gjennom tidene - et gjennomsnitt på under én medalje per mesterskap. På det meste har de norske utøverne tatt to medaljer i ett og samme mesterskap. Medaljene kommer med andre ord ikke av seg selv.

Denne gangen mener imidlertid Rodal at Norge nesten har rekordmange muligheter til å hente hjem edelt metall.

- Vi har tre ganger Ingebrigtsen, der to av de skal doble, samt Warholm på to distanser. Da har vi plutselig medaljemuligheter på seks distanser, mener han.

MOSKVA, RUSSLAND 20130815.
VM friidrett:
Vebjørn Rodal er NRKs ekspertkommentator i forbindelse med VM 2013 i Moskva, Russland.
Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
MOSKVA, RUSSLAND 20130815. VM friidrett: Vebjørn Rodal er NRKs ekspertkommentator i forbindelse med VM 2013 i Moskva, Russland. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix Vis mer

Rodal mener Jakob og Filip Ingebrigtsen har like gode muligheter på 5000 meter som 1500 meter. Torsdag kom beskjeden om at Karsten Warholm skal løpe 400 meter flatt, i tillegg til hoveddistansen 400 meter hekk. Der har den gjennomtrente sunnmøringen vært totalt overlegen denne sesongen.

- Hva kan han klare når det ikke står 10 hekker i veien?, undrer Rodal.

Friidretts-VM arrangeres mellom 27. september og 6. oktober. Sjekk hele den norske VM-troppen her.

- Kan overraske

Rodal mener tidsskjemaet gjør det mulig for Ingebrigtsen-brødrene å gjennomføre toppløp på både 5000 meter og 1500 meter. Finalen på 5000-meteren går fredag 30. september, mens finalen på 1500-meteren er torsdag 5. oktober.

- Det er aldri enkelt å doble, men det skal være mulig å hevde seg på begge distanser.

Rodal mener Warholm har en fordel av at favorittdistansen kommer før 400-meteren.

- Du får noen tøffe trøkker på 400 meter hekk, men når han er ferdig med hoveddistansen, kan han gå inn på 400-meteren uten press og med lave skuldrer.

NRK-eksperten, som snart også kan observeres som statue, mener Warholm må tåle favorittstempelet på langhekken, men presiserer at det ikke bare er å hente hjem gullet. Jakob og Filip er også blant favorittene, men Rodal mener mye uventet kan skje på deres distanser.

- Det er litt mer åpnet for Filip og Jakob. I VM kan det komme noen å melde seg på, som man vanligvis ikke ser helt der framme. Men de kan overraske mange på 5000 meter. De kommer begge fra 1500 meter og er vant til tøffe spurter, sier han.

- Jakob takler det

I VM kan Jakob Ingebrigtsen (18) skrive seg inn på en eksklusiv liste. Det tilhører sjeldenhetene at tenåringer tar VM-medaljer, og i hvert fall gull.

Eliud Kipchoge (34) - tidenes raskeste på maraton - tok VM-gull på 5000 meter som 18-åring. Ghirmay Ghebreslassie ble tidenes yngste maratonvinner i Beijing, bare 19 år gammel. Tidenes mestvinnende kvinnelige langdistanseløper, Tirunesh Dibaba, startet medaljefangsten med gull på 5000 meter i 2003.

Nå kan Sandnes-gutten, som er rangert som verdens nest beste på 1500 meter, bli med i den eksklusive klubben.

- Han har fantastiske muligheter, og har trent som en voksen over lang tid. Det gjelder å utnytte alle muligheter man har. Selv om han er blant de beste nå, er det ikke gitt at han er det om noen år, mener Rodal.

Han mener ikke at det er urimelig å stille høye krav til tenåringen, da trolig ingen stiller høyere krav enn Jakob selv.

- Han er såpass tøff, og takler det. Han forventer nok mye mer av seg selv. Jeg tror også at han trenger det presset.

Allyson Felix (200 meter) og Kirani James (400 meter) har også vunnet VM-gull før fylte 20 år.

- Liker ikke rampelyset

Før turen går til Qatar, skal Rodal altså en tur innom hjembygda for å motta sin hyllest. 46-åringen sier det er med skrekkblandet fryd at han drar hjem for å delta på avdukingen av statuen.

- Det er spesielt, og jeg både gruer og gleder meg. Jeg gruer meg fordi jeg ikke vet hva jeg går til, da jeg ikke har sett statuen ennå. Det er spennende i seg selv.

- Jeg liker egentlig ikke å være i rampelyset, det er derfor du ikke ser meg i noe realityprogram. Men jeg er stolt og glad for at kommunen setter pris på meg.

Identitet og tilhørighet er viktig for Rodal, som mener statuen av han selv først og fremst er en hyllest til noe enda større.

- Jeg tenker at dette er en hyllest til bygda, som gjør det mulig å bli toppidrettsutøver selv om man kommer fra et lite sted. Når jeg kjører sørover fra Trondheim, skal jeg fortsatt «hjem» til Rennebu. Jeg har mye å takke stedet og oppveksten for. Det er et raust samfunn – som mange bygder er – uten at de krever noe tilbake, forteller han.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer