Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Rodal suverent rikest

SYDNEY (Dagbladet): Vebjørn Rodal er nesten 9 millioner rikere enn nesten samtlige andre norske OL-utøvere. Nå har toppidrettssjef Bjørge Stensbøl en gavepakke til de fattigste utøverne. Etter OL skal en ny sponsor sikre dem jobb og hjelp med en sivil karriere etter endt idrettskarrie.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Likningstallene for 1998, viser at toppidrett ikke er noen lønnsom geskjeft for brorparten av OL-deltakerne. Men nå har Olympiatoppen nettopp sluttført en sponsoravtale med vikarbyrået Adecco. Avtalen gir årlig tre millioner kroner i Stensbøls toppidrettskasse. Men det viktigste er kanskje at avtalen gir vikarbyrået en del forpliktelser overfor utøverne som er under Toppidrettssenterets vinger.

- Sikrer arbeid

- Avtalen består av tre viktige ting. For det første forplikter sponsoren seg til enhver tid å skaffe jobb til 50 utøvere. Og det skal være en jobb som lar seg kombinere med idrettssatsing. I tillegg skal de sørge for at utøverne får karriereplanlegging, og at de får godkjent realkompetanse fra det å være toppidrettsutøver, sier Stensbøl til Dagbladet.

Adecco har allerede ansatt en person på heltid for å ta seg av jobben med de norske toppidrettsutøverne.

- Dette er et stort gjennomslag i arbeidet med å gi utøverne en bedre økonomisk hverdag, mener Stensbøl.

Brannmann Bekken

Og Stensbøl trenger ikke skue langt etter eksempler på hvem som trenger støtte. Allerede en halvtime etter at han hadde tatt OL-sølv, snakket roeren Fredrik Bekken om hvor vanskelig det var å være roer i Norge. Han vurderer sterkt å legge opp. 1998 likningen viste at Norges første medaljevinner i Sydney har ei skattbar årslønn på lusne 10 700 kroner. Formuen er null.

- Det kreves så mye av en utøver på det nivået vi er på i dag, at man skal være fryktelig motivert for å holde det gående. Nå er jeg 25 år, og har ikke noen utdannelse. Akkurat der ligger det en stor utfordring for norsk idrett når man skal rekruttere nye talenter, sier Bekken til Dagbladet.

- Hva vil du bli når du blir stor?

- Jeg vil bli brannmann. Og satser på å ta lastebil-lappen, og dykkerkurs nå det neste halve året.

- Er vikarbyråløsningen et alternativ for deg?

- Det vet jeg ikke. Jeg gidder ikke ta strøjobber. Det må være noe permanent, sier Bekken.

Lobby-Bjørge

Utfordringene er med andre ord store for Stensbøl. Forrige uke gikk Ellen Horn ut i Dagbladet og lovte mindre penger til toppidretts-satsingen i Norge. Det har Stensbøl merket seg.

- Jeg så det, ja. Jeg har tatt det opp med Horn.

- Så du har drevet litt lobbyvirksomhet for å påvirke henne til en motsatt holdning?

- Ja, vi har hatt noen hyggelige middager sammen her nede, ler Stensbøl, som mener han har fått forsikringer om at det ikke vil bli mindre penger til toppidrett.