MEDALJEHÅPET. Henrik Ingebrigtsen er det eneste norske medaljehåpet i VM i Bejing. Foto: BJØRN LANGSEM
MEDALJEHÅPET. Henrik Ingebrigtsen er det eneste norske medaljehåpet i VM i Bejing. Foto: BJØRN LANGSEMVis mer

Rodals spesielle teori: Tror Ingebrigtsens VM-sjanser stiger for hvert løp

Eksperten vurderer Norges tropp.

(Dagbladet): - Det er bare Henrik Ingebrigtsen i den norske troppen som har en liten medaljesjanse i VM i Beijing.

Vebjørn Rodal har vurdert de ni norske deltakerne for Dagbladet. Han mener at to av de andre kan nå en finale med maksimal klaff. Ellers er det ganske rolig. Han har en original vurdering når det gjelder Henrik Ingebrigtsen. Rodal mener at Ingebrigtsens sjanse til å komme seg videre fra semifinalen faktisk er større enn i forsøket. Går Ingebrigtsen hele veien, avslutter han mesterskapet for de individuelle øvelsene på mesterskapets siste dag, søndag 30. august. Før de to stafettene over 4 x 400 meter.

Her er NRK-ekspertens vurdering, deltaker for deltaker:

Kvinner:
1. Ezinne Okparaebo - 100 m.
- Jeg tror hun skal være godt fornøyd med en semifinaleplass. Det er mange bra sprintere, og hun når ikke den toppfarten som de beste har mot slutten.

2. Isabelle Pedersen - 100 m hekk.
- Hun har forsøkt seg i VM før og har den erfaringen. Men det er knalltøff konkurranse. Jeg mener hun bare må fokusere på egen prestasjon. Hun bør ha årsbeste eller personlig rekord som et mål.

3. Amalie Hammild Iuel - 400 m hekk.
- Hun er litt ny for meg. Hun er nok mest med for å lære. Målet hennes bør være å komme seg videre fra forsøket. Hun kommer fra amerikansk miljø og er i fin rute i forhold til alderen.

4. Karoline Bjerkeli Grøvdal - 5000 m.
- Karoline kan kanskje nå en finale. Om hun er i et felt som holder bra tempo underveis. Da kan hun komme seg videre på tid. Om hun er heldig, kan det være at hun løper i et felt, der samtlige videre på tid befinner seg. Hun er ikke spesielt bra i en spurt.

5. Ida Marcussen - mangekamp.
- Hun kommer neppe på topp ti. Jeg tror heller på topp 15. Det kan være en fordel for henne at mesterskapet går så seint i august. Hun pleier å være best på høsten. Så det er lov å håpe på en formtopp nå.

Menn:
1. Henrik Ingebrigtsen - 1500 m.
- Henrik er definitivt troppens beste. Han er blant dem som er best trent av samtlige deltakere i den beintøffe øvelsen. Derfor tror jeg faktisk at mulighetene hans stiger for hvert løp. Han kan faktisk få størst problem med å komme seg videre fra forsøket. Større problem enn å komme seg gjennom semifinalen og til finalen. Problemet til Henrik er at han mangler toppfarten til de beste. Han er for dårlig på 400 og 800 meter. Han må være våken i forsøket, og selvfølgelig i semifinalen. Henrik må ikke komme mye på etterskudd, når spurten dras opp. Han er nok best trent av alle. Jeg er sikker på at han drar fordel av tre løp. Det er også en fordel av det bare er fire fra Kenya og tre deltakere fra Etiopia med i mesterskapet. Kenya har fire, fordi landet har forrige verdensmester på distansen. Jeg tror kanskje Henrik får problemer med å kvalifisere seg direkte i forsøk og semifinale. Men han har en bra mulighet til å komme seg videre på tid. Dette er Norges medaljehåp i mesterskapet.

2. Sindre Buraas - 5000 m.
- Han kan godt nå en finale. Men jeg tror det bør bli en av plassene som tildeles på god tid, og ikke at han går direkte videre. Han er ingen god spurter, og bør ha jevnt bra tempo underveis.

3. Erik Tysse - 20 km kappgang.
- Han sliter med å nå det nivået han befant seg på før utestengelsen. Selv om jeg ikke kjenner kappgang så veldig godt, tror jeg han får det tøft.

4. Håvard Haukenes - 50 km kappgang.
- Jeg er overrasket over at han ble tatt ut.

Vebjørn Rodal karakteriser det som en liten tropp, og ikke av de beste Norge har sendt til et VM. Norsk friidrett har tradisjoner i å hevde seg i de tekniske øvelsene. Denne gang sender ikke Norge noen slike utøvere til VM.

- Har har vi en utfordring. Det blir å forvalte de talentene vi har til å bli gode eliteutøvere, sier Vebjørn Rodal.

EKSPERT. Vebjørn Rodal har vurdert Norges VM-tropp. Foto: Kristin Svorte/Dagbladet
EKSPERT. Vebjørn Rodal har vurdert Norges VM-tropp. Foto: Kristin Svorte/Dagbladet Vis mer