FERGUSON TOK SEG TID: Manchester United-manager Alex Ferguson og Liverpool-manager Brendan Rodgers på sidelinja under en kamp i januar 2013. Nesten 26 år tidligere fikk Rodgers vise seg fram i United som 14-åring. Sir Alex ønsket velkommen og fulgte med.Foto: Andrew Yates, AFP / NTB Scanpix
FERGUSON TOK SEG TID: Manchester United-manager Alex Ferguson og Liverpool-manager Brendan Rodgers på sidelinja under en kamp i januar 2013. Nesten 26 år tidligere fikk Rodgers vise seg fram i United som 14-åring. Sir Alex ønsket velkommen og fulgte med.Foto: Andrew Yates, AFP / NTB ScanpixVis mer

Rodgers fikk vise seg fram for sir Alex som 14-åring

Men takker gullrival for suksessen.


(Dagbladet): - Jeg har lært masse av Jose. Han er en stor mann og vi er har fortsatt et nært forhold, men vi er forskjellige typer. Jeg har aldri snakket i store ord offentlig om å vinne tittelen, sa Brendan Rodgers for en drøy måned siden ifølge Mirror.

Liverpools 41-årige manager snakker selvsagt om Jose Mourinho, som hadde sin første managerperiode i Chelsea da Rodgers kom til klubben som ungdomstrener og fikk studere Mourinho på nært hold.

Men selv om han har lært mye, holder Rodgers gjerne en litt lavere profil enn læremesteren.

- De handler ikke om å dempe forventningene eller psykologisk krigføring. Det handler bare om å ha en ydmyk tilnærming til sesongen og hvordan vi har jobbet - og om at spillerne lar beina snakke ute på banen, sa Rodgers.

I begynnelsen Ydmykheten og nøkternheten har han kanskje med seg fra fødselen av.

Samme dag som lille Jose Mourinho feiret tiårsdagen sin i Portugal - 26. januar 1973 - ble Brendan Rodgers født i den lille kystlandsbyen Carnlough, nordøst i Nord-Irland.

Pappa Malachy Rodgers var protestant, mens mamma Christina var katolikk. I et land der konflikten mellom protestanter og katolikker kunne være svært dramatisk på den tida, var det likevel ikke noe stort tema hjemme hos familien Rodgers.

- At den ene var katolikk og den andre protestant spilte ingen stor rolle i livene deres. De lot aldri den religiøse greia påvirke Brendan og brødrene hans, sa Nigel Worthington til irske Independent nylig.

Ingen fotballklubb Worthington er Brendan Rodgers 11 år eldre fetter, manager i York City, har 66 landskamper for Nord-Irland og spilte i en årrekke for Sheffield Wednesday. Selvsagt ble unge Brendan en Wednesday-supporter.

Selv startet han å spille organisert fotball ganske seint. Rett og slett fordi Carnlough ikke hadde noen fotballklubb. I stedet spilte han gælisk fotball og den irske sporten hurling.

- Jeg var en typisk nordirsk guttunge, men jeg spilte aldri en fotballkamp før jeg var 13. Landsbyen min var så liten at det ikke var noe lag der. Det var først da jeg startet på skolen i den nærmeste byen - St Patrick?s i Ballymena, der Liam Neeson også gikk - at en venn introduserte meg til laget sitt, fortalte Rodgers til Daily Express i 2011.

Prøvespilte for United Men når han først kom i gang, ble talentet fort lagt merke til. Han fikk landskamper for Nord-Irland på 15-16-årsnivå. Som 17-åring ble han proffspiller.

LÆREMESTER: Jose Mourinho under kampen mot nettopp Brendan Rodgers Liverpool i romjula. Foto: Glyn Kirk, AFP / NTB Scanpix
LÆREMESTER: Jose Mourinho under kampen mot nettopp Brendan Rodgers Liverpool i romjula. Foto: Glyn Kirk, AFP / NTB Scanpix Vis mer

- Jeg spilte venstre midtbane og prøvespilte for mange klubber, men den første var United.

Rodgers har i ettertid fortalt at han fortsatt husker hvordan Manchester United-manager Alex Ferguson fulgte med selv de unge prøvespillerne. Selv var han bare 14 år da han fikk vise seg fram.

- Sir Alex hadde bare vært der i rundt et år den gangen, men han var på plass for å ønske oss velkommen den første dagen, og hver dag jeg trente der så jeg at han fulgte med. Det viste hvor opptatt han var av ungdom, selv på den tida, sier Rodgers til Mirror.

Men det ble likevel ikke United-spiller av ham.

- Til slutt valgte jeg Reading. De hadde et stort irsk miljø, og jeg ble imponert av manageren Ian Branfoot. Men jeg kom aldri på førstelaget, selv om jeg fikk være med på bussen én gang, mimrer Rodgers.

La opp tidlig Proffkarrieren tok brått slutt da Rodgers var bare 20 år, grunnet et medfødt kneproblem. Han fortsatte å spille på lavt nivå mens han trente yngre lag i Reading. På 20-årsdagen sin - og altså Mourinhos 30-årsdag - fikk Rodgers sønnen Anton, som nå er Oldham-spiller.

For å forsørge den unge familien, jobbet han i et varehus fra klokka seks hver morgen. På kveldene trente han unge, lovende fotballspillere.

På et trenerkurs ble Rodgers kjent med Steve Clarke. I 2004 var Clarke assistentmanager for Jose Mourinho i Chelsea, og da London-klubben trengte en ny ungdomstrener, husket han 31-åringen fra Nord-Irland og anbefalte ham for Roman Abramovitsj. Rodgers fikk jobben, og var i Chelsea i fire år, og rykket gradvis opp til reservelagsmanager.

Så fulgte en kort periode i Watford, der han fikk en svak start men reddet laget fra nedrykk. Men etter bare et halvt år der, fikk han sjansen i gamleklubben Reading, og klarte ikke takke nei. Men etter bare et halvt år i jobben ble han og klubben enige om å skilles. Laget lå da rett over nedrykksstreken i Championship.

Langt nede Det gikk seks måneder, og Rodgers trodde han hadde forspilt sjansene sine som manager. Han regnet med at han måtte gå tilbake til trenerjobben og bygge seg opp på nytt.

På toppen av dette døde moren hans, bare 53 år gammel, av en kreftrelatert sykdom.

SUKSESS: Uansett hvilken plass det blir til slutt, har Liverpools Premier League-sesong vært en suksess sammenliknet med de foregående årene. Her feirer Brendan Rodgers 3-2-scoringen mot Manchester City sist helg. Foto: Peter Powell, EPA / NTB Scanpix
SUKSESS: Uansett hvilken plass det blir til slutt, har Liverpools Premier League-sesong vært en suksess sammenliknet med de foregående årene. Her feirer Brendan Rodgers 3-2-scoringen mot Manchester City sist helg. Foto: Peter Powell, EPA / NTB Scanpix Vis mer

Men lykken snudde mens han satt på McDonalds med ungene sine en sommerdag i 2010 og Swansea plutselig ringte. De var på jakt etter ny manager, og Rodgers dro til Wales.

Swansea og Rodgers ble en suksesshistorie av de sjeldne. Han ledet waliserne til opprykk til Premier League i den første sesongen, og klarte 11. plass det første året.

Og det var ikke bare resultatene som var gode. Også måten Swansea spilte på, begeistret mange. Til tross for lavt transferbudsjett og mange ukjente navn i stallen, spilte de en fotball som minnet om laget som dominerte europeisk fotball fullstendig på den tida.

Sorg og savn Rodgers lag ble kjent som «Swansealona», og det syntes at Rodgers hadde vært mye i Spania for å studere mens han utdannet seg til trener. 

Men også i Swansea-tida led Rodgers et privat tap. Midtveis i de to årene han var der, mistet Rodgers også faren sin til kreft, 59 år gammel. Han var hos faren da livet ebbet ut. Det var bare gått et drøyt år siden moren døde.

- Mamma og pappa hadde jobbet så hardt hele livet. De hadde kommet til et godt punkt, sett sønnen sin lykkes i livet og kunne komme og se kamper og ta del i det jeg hadde fått til. Så var de plutselig borte. Det er en virkelig tom følelse, vet du. Jeg snakket med dem hver dag, noen ganger skal jeg til å ringe dem, i bilen på vei til en kamp, sa Rodgers til Daily Mail høsten 2011.

Til Liverpool Etter to vellykkede sesonger i Swansea, fikk han tilbudet fra Liverpool.

Ansettelsen av Rodgers ble møtt med vekslende entusiasme. Jovisst hadde han gjort en god jobb med Chelsea, men var han klar for en tradisjonsrik og stor klubb som Liverpool?

Men klubben han overtok hadde endt på henholdsvis sjuende-, sjette- og åttendeplass i de foregående sesongene. Dermed ble det ikke noe ramaskrik bare fordi det ble en ny sjuendeplass i den første sesongen.

Det var ingen som fløy over Anfield med et banner om at han var «the wrong one».

Mourinho: - Gi ham tid Jose Mourinho sa allerede i september i Rodgers første sesong at hans gamle undersått trengte tid.

- Brendan kan ikke bli mester med det laget. Han kan ikke utrette mirakler. Og det blir vanskelig fordi forventningene er så høye, sa Mourinho til Sky Sports News ifølge ESPN.

- Realiteten er at Liverpool ikke er det beste laget akkurat nå. Ikke engang i nærheten. Andre klubber investerer mye mer enn de gjør. Jeg håper han får tid til å bygge laget, for om han ikke har de riktige spillerne for hånden, tar det mer tid å bygge. Jeg synes han fortjener det, og med tiden vil han gjøre dem bedre, spådde den daværende Real Madrid-manageren Mourinho.

Rodgers fikk tid. Og Mourinho fikk rett - kanskje til og med fortere enn han trodde. Etter ti strake seirer i ligaen leder Liverpool Premier League fire kamper før slutt. To poeng bak jager Chelsea, ledet av nettopp Jose Mourinho.

Takket Mourinho Da de møttes i romjula, var den gamle eldst. Chelsea vant 2-1 på Stamford Bridge. Rodgers hadde skamrost portugiseren på pressekonferansen et par dager i forveien.

- Jeg hadde trolig ikke sittet her i dag om det ikke var for ham. Han spilte en stor rolle. Han ha meg selvtilliten og tryggheten som har gjort meg i stand til å ha den rollen jeg har i dag, sa Rodgers ifølge Sky Sports.

For han var egentlig ikke den selvsikre typen i oppveksten i Nord-Irland. I en av mange artikler om Rodgers' vei til suksess, snakket irske Independent med den gamle geografilæreren hans, av alle mennesker.

- Jeg underviste Brendan i tre år, og ofte merket du knapt at han var i klasserommet, så stille var han. Han var veldig stille og sjenert på den tida, så det er utrolig å se hvor velartikulert og selvsikker han har blitt, fortalte geografilærer Cormac O'Loan.

- Var en «nobody» Rodgers gir altså Mourinho mye av æren for nettopp det.

- Han var fantastisk for meg. Han tok meg under vingene sine. Jeg var en 30 år gammel «nobody» som jobbet i ungdomsavdelingen, som ble bedt om å komme og jobbe med ham. Fra den første dagen jeg møtte ham, ga han meg selvtilliten og ansvarligheten som trengtes for å jobbe på det nivået. Ikke mange managere ville gjort det. Jeg var i beste mulige posisjon for å lære, og jeg ville ikke sløse bort den sjansen. Jeg håpet at jeg en dag kunne følge i fotsporene hans i en toppklubb, sa Rodgers i desember.

Neste søndag kommer Mourinho til Anfield for å møte Rodgers i det som kan bli en helt avgjørende kamp for hvor ligatittelen ender. 

FRAM FRA SKYGGENE: Når man søker etter Brendan Rodgers i arkivet til det norske bildebyrået NTB Scanpix, er dette  det eldste bildet man finner. Rodgers, som da var Swansea-manager, står i bakgrunnen på et bilde av daværende Wigan-manager Roberto Martinez. Bildet er fra oktober 2010, og Rodgers var relativt ukjent for de fleste nordmenn. Foto: Tim Hales, AP / NTB Scanpix
FRAM FRA SKYGGENE: Når man søker etter Brendan Rodgers i arkivet til det norske bildebyrået NTB Scanpix, er dette det eldste bildet man finner. Rodgers, som da var Swansea-manager, står i bakgrunnen på et bilde av daværende Wigan-manager Roberto Martinez. Bildet er fra oktober 2010, og Rodgers var relativt ukjent for de fleste nordmenn. Foto: Tim Hales, AP / NTB Scanpix Vis mer
OPPRYKK: Det neste bildet i arkivet - etter bildet over - er sendt ut sju måneder seinere, i mai 2011. Brendan Rodgers har tatt Swansea til Premier League etter å ha vunnet playoff-finalen på Wembley mot Reading, klubben han spilte i som ung, og som sparket ham som manager halvannet år tidligere. Foto: Suzanne Plunkett, Reuters / NTB Scanpix
OPPRYKK: Det neste bildet i arkivet - etter bildet over - er sendt ut sju måneder seinere, i mai 2011. Brendan Rodgers har tatt Swansea til Premier League etter å ha vunnet playoff-finalen på Wembley mot Reading, klubben han spilte i som ung, og som sparket ham som manager halvannet år tidligere. Foto: Suzanne Plunkett, Reuters / NTB Scanpix Vis mer