TOPPSCORER: Nå er Colombias James Rodriguez VMs toppscorer, med sine fem mål på fire kamper. Foto: AFP PHOTO / DANIEL GARCIA / NTB Scanpix
TOPPSCORER: Nå er Colombias James Rodriguez VMs toppscorer, med sine fem mål på fire kamper. Foto: AFP PHOTO / DANIEL GARCIA / NTB ScanpixVis mer

Rodriguez' kunstverk startet festen for Colombia

Uruguay ute av VM.

• Colombia - Uruguay 2-0

RIO DE JANEIRO (Dagbladet): Colombia er videre til kvartfinalen i VM etter 2-0 over Uruguay. James Rodriguez ble kampens store spiller med to mål.

Dermed fikk en kaotisk uke for Uruguay - med Suárez-saken - en trist slutt.

Colombia var best. I tillegg til nevnte Rodriguez sto keeper David Ospina strøkent i mål.

Etterpå brøt det ut ville scener blant fansen til Colombia. Laget har aldri vært i VMs kvartfinale tidligere.

- Nå kommer det vanskeligste. Men jeg håper vi når langt, sa Rodriguez etter kampen.

LEKKERT: Rodriguez sin første scoring må sies å være VMs vakreste så langt: Han tok den ned på brystet, vendte og knallet ballen i nettmaskene. Foto: AP Photo / Natacha Pisarenko / NTB Scanpix
LEKKERT: Rodriguez sin første scoring må sies å være VMs vakreste så langt: Han tok den ned på brystet, vendte og knallet ballen i nettmaskene. Foto: AP Photo / Natacha Pisarenko / NTB Scanpix Vis mer

- Alle var viktige for at vi kunne vinne denne kampen. Heia Colombia!

Sterkt gruppespill På forhånd var det mest snakk om Uruguay. Naturligvis på grunn av Luis Suárez. Men Colombia hadde det mest imponerende gruppespillet av lagene.

I tur og orden slo de Hellas (3-0), Elfenbenskysten (2-1) og Japan (4-1). Ikke den tøffeste motstanden, men likevel ei superrekke. Uruguay sto med to seirer, over henholdsvis England og Italia.

Men selve kampen måtte vel bli en nedtur? For hva hadde vi ikke sett timene i forveien? Et fyrverkeri i Belo Horizonte, der Brasil gikk til kvartfinalen på straffespark.

Overtak Kampen åpnet med press til Colombia. Uruguay organiserte seg stramt defensivt. De følte nok også at noen dommeravgjørelser gikk imot dem, og kanskje forsterket følelsen seg i kjølvannet av Suárez-saken:

- Hele verden er imot oss!

Men etter en intens åpning - både på banen og tribunen - roet det seg ned. Kampen trengte en situasjon - en scoring - for å tenne til igjen.

Og det var akkurat det som skjedde etter 28 minutter. James Rodriguez tok ballen nydelig ned på brystkassa utenfor 16-meteren, vendte seg rundt - og dundret ballen i mål.

Det var et kunstverk. Uruguays keeper, Fernando Muslera, hørte bare suset. Dette var Rodriguez' fjerde mål på like mange kamper.

Selv om Diego Forlan og Edinson Cavani jobbet godt på topp for Uruguay, ble det aldri farlig i 1. omgang - bortsett på et frispark fra sistnevnte.

Colombias kveld Colombia var best i 1. omgang, men 1-0 er ikke noe å ri på. Med litt hell til Uruguay kunne kampen endret karakter.

Og det følte nok Uruguay at de fortjente - litt hell, altså - etter alt Suárez-kaoset. At Liverpool-spissen satt og så kampen, skal ikke mye fantasi til for å tenke seg.

Men dette skulle bli Colombias kveld. Fem minutter ut i 2. omgang var James Rodriguez på farta igjen.

Laget kombinerte mesterlig i angrep, før ballen havnet hos Rodriguez på rundt fem meter. Han feilet ikke nå heller. 2-0. Dermed er han VMs toppscorer med fem mål.

Uruguay-fansen i den ene svingen på Maracana ble betydelig mer stille etter dette. Så også laget. Det var ingen kraft igjen, og det luktet stygge sifre.

Men kombinasjonen ingen kraft - og et Colombia som var strålende fornøyd - kom det ingen flere mål. De gule ruslet fornøyd i garderoben.

Kvartfinale neste. Mot Brasil.

- Dette er en drøm for meg. Det blir en ekstraordinær kamp, sier Rodriguez.