Rødt, hvitt og rått!

ROTTERDAM (Dagbladet): - Det var helt rått. Jeg er helt tatt ut. Nå kan alt skje, skriker Stein Bjertnes med det som er igjen av stemme. Først var han med på å vinne supporterkrigen. Så vant vi fotballkampen.

I går var det rått å være norsk i Rotterdam.

- Dette var overveldende. Det er noe av det største jeg har vært med på. Nå kan alt skje, jubler kultur- og idrettsminister Ellen Horn.

Vant alt

Først og fremst i i den røde svingen der et stort stykke Norge hojet laget fram til seier. De kom fra Kvinesdal, fra Stranda og fra Teisen. Og lenge før avspark var det klart: I supporterkrigen var det ren utklassing i Norges favør. Det gjaldt bare for de elleve ut på grasmatta å gjøre sin jobb. Og det gjorde de! 18 minutter ut i andre omgang ljomet det «Vi taper aldri». To minutter seinere scoret Steffen Iversen.

- Da Spania fikk indirekte frispark, sto hjertet mitt helt stille. De siste minuttene var også nervepirrende. Nå husker jeg nesten ingenting. Jeg er helt tatt ut. Jeg har aldri opplevd maken til stemning, skriker Stein Bjertnes.

Hjemme er han Vålerenga-fan. I går ofret han og kameratene stemmen for Norge. Nå er spørsmålet hvem vi møter i kvartfinalen.

- Vi er videre nå, det er helt klart. Men møter vi Nederland i kvartfinalen, kan det bli tøft, mener Stein. Men nå skal det festes.

Spenningsdrama

Kulturminister Ellen Horn har ikke sett mange fotballkamper i sitt liv. I går var hun sammen med jazzmusiker-ektemann, fotballentusiasten Jon Christensen, lykkelig til stede på en av de største i norsk fotballhistorie. For eks-teatersjefen var det like spennende som et drama på Nathionalteatret.

- Det var usedvanlig spennende å oppleve hvordan kampen bygde seg opp. Det var utrolig, sier Horn, halvt svimmel etter å ha kysset og klemt gutta i garderoben.

- De var utslitte og glade. For en gammel skuespiller gjør det inntrykk å oppleve tomheten etterpå.

- Så fotball er kunst?

- Ja, i enkelte øyeblikk tangerer den kunst, sier kulturministeren.

Scheie tippet 1- 0

Det er sikker NRKs Arne Scheie enig i.

- Det var fantastisk. Jeg tippet faktisk 1- 0 til Norge. Det er det mange som kan bevitne. Men jeg ville ikke si det på lufta, det kunne virke litt dumt, mener Scheie.

Og så måtte idretts- og kulturministeren forklare spansk TV hvorfor vi vant.

- Vi gjorde det vi måtte gjøre, svarer hun.

MED PÅ FESTEN: - Nå kan alt skje, jubler kameratene fra Oslo: Stein Bjertnes, Pål Hagstrøm, Jon T. Kristiansen, Stian Oscarsen og Frode Briskeby.