TIDLIG UTVIST: Manchester Citys belgiske Vincent Kompany ble utvist etter 11 minutter av derbyet for denne taklingen av Manchester Uniteds portugiser Nani.  Foto: Andrew Yates, AFP/Scanpix
TIDLIG UTVIST: Manchester Citys belgiske Vincent Kompany ble utvist etter 11 minutter av derbyet for denne taklingen av Manchester Uniteds portugiser Nani. Foto: Andrew Yates, AFP/ScanpixVis mer

- Rødt kort blir feil og for strengt

Tjærnås og Øvrebø vurderer utvisningen.


(Dagbladet): - Den var vrien, altså, sier tidligere Uefa- og Fifa-dommer Tom Henning Øvrebø om situasjonen der Vincent Kompany fikk rødt kort for ha taklet Nani etter bare 11 minutter av Manchester-derbyet i går.

Belgieren hoppet inn mot ballen og sparket den unna. Spørsmålet dommer Chris Foy dermed måtte stille seg og besvare i løpet av brøkdelen av et sekund, var om City-forsvareren samtidig satte United-vingen i fare med måten kan taklet på.

- Man kan svare ja på grunn av at han har to strake bein. Men dommeren skal også vurdere farten han kommer inn i taklingen med, og om han har mulighet til å nå ballen. Fra én vinkel ser det ut som et klart rødt kort, fra en annen vinkel ser taklingen mer ufarlig ut, sier Øvrebø etter å ha studert reprisene fra mange forskjellige kameraer på Etihad Stadium.

- Jeg forstår at dommeren velger slik han gjør. Men situasjonen ser forskjellig ut fra forskjellige vinkler, sier han.

- For strengt Ekspertkommentator Lars Tjærnås i Canal+ synes avgjørelsen fra Foy var for streng.

- Jeg synes rødt kort blir feil og for strengt, sier Tjærnås til Dagbladet.

Samtidig er han opptatt av at dommerne slår ned på farefullt spill.

- Dommernes viktigste jobb er å beskytte spillerne, og jeg ser heller rødt for stygt spill enn for prating ti av ti ganger.

Tjærnås mener likevel et par faktorer gjør at det røde kortet til Kompany var for strengt idømt:

- Beina er er ikke samlet på en måte som gjør at intensjonen er annet enn å vinne ballen. Og avstanden mellom begge spillerne og ballen - på hver sin side - gjør at jeg mener at Kompany går for å vinne ballen. Jeg vet at det fortsatt er lov til å gi rødt kort til tross for det, men nei - ikke rødt fra meg, sier Tjærnås.

For i motsetning til hva mange tror, er det ikke slik at takleren nødvendigvis «frikjennes» fordi man treffer ballen. Dommeren vurderer uansett om taklingen medfører fare for skade.

- VRIEN: Dommer Tom Henning Øvrebø mener reprisene fra forskjellige vinkler viser hvor vanskelig dommernes jobb kan være noen ganger. Foto: Stian Lysberg Solum, Scanpix
- VRIEN: Dommer Tom Henning Øvrebø mener reprisene fra forskjellige vinkler viser hvor vanskelig dommernes jobb kan være noen ganger. Foto: Stian Lysberg Solum, Scanpix Vis mer

- Du kan bli utvist selv om du tar ballen. Om du kommer hoppende inn i en takling og motstanderen hopper unna, kan du likevel få rødt kort, sier Øvrebø.

- Viser hvor vanskelig det er Han tror også at dommeren vurderer situasjonen strengere fordi Kompany kommer hoppende gjennom lufta i stedet for skliende langs gresset.

- Det vi har som et kriterie, er at om du velger å hoppe inn i en takling, har du mistet kontrollen på taklinga di. Det kan føre til at den vurderes strengere, sier Øvrebø.

Selv etter å ha sett mange repriser, sier altså Nordstrand-dommeren at han synes situasjonen er vrien.

- Jeg skal ikke være overdommer og si at det ene eller det andre er riktig. Det kommer veldig an på vinkelen, og viser hvor vanskelig det kan være noen ganger. Og dommeren skal ta sin vurdering i løpet av et par sekunder, sier Øvrebø.

FOR STRENGT: Lars Tjærnås mener dommer Chris Foy var for streng mot Kompany. Foto: Canal+
FOR STRENGT: Lars Tjærnås mener dommer Chris Foy var for streng mot Kompany. Foto: Canal+ Vis mer