Rødt kort til bråkete trenere

Dommerstanden skal være strengere mot utagerende Tippeliga-trenere. Helt greit, sier Tom Nordlie - men han har en oppfordring tilbake.

I den særs jevne fjorårssesongen ble trenernes oppførsel under kampene stadig gjenstand for debatt. Før seriestart 9. april har de norske toppdommerne fått nye retningslinjer, og i år skal de holde et ekstra øye med personene rundt innbytterbenken.

-  Vi skal bli strengere på dette, bekrefter dommeransvarlig i Norges Fotballforbund, Rune Pedersen.

-  Ved å være tydelige og informere i forkant, tror jeg mye løser seg selv. For vi vil selvfølgelig ikke nekte engasjement og lagledelse - og vi skal ikke stå med målebånd og pirke om en trener tråkker på den oppmerkede streken foran innbytterbenken, forklarer han.

-  Det vi vil til livs, er tendensen fra i fjor, hvor det ble brukt stygt kroppsspråk av trenere og andre i såkalt teknisk område. Sånt vil vi ikke ha, uansett om fingeren - eller hva det nå er - blir rettet mot dommer, motstander eller tilskuere, sier Pedersen.

Ikke gult, bare rødt

-  Vi skal heller ikke ha noe av at trenere stormer ut av sitt område for å kjefte på assistentdommeren etter en offsideavgjørelse. Ei heller at noen ødelegger plexiglasset i innbytterbenken i sinne.

Konsekvensene kan bli flere trenere på tribunen.

-  Vi har ingen anledning til å gi gule kort til trenerne. Vi kan gå i dialog med dem - og her er fjerdedommeren viktig - men hvis hoveddommeren finner det nødvendig, vil vi fort se flere utvisninger av trenere enn i fjor.

 UTVIST:  SÅÅ sinne var Kjetil Rekdal da han ble utvist etter å ha sparket til en stol, og senere så VIF tape for IFK Göteborg. Foto: Arnt E. Folvik
UTVIST: SÅÅ sinne var Kjetil Rekdal da han ble utvist etter å ha sparket til en stol, og senere så VIF tape for IFK Göteborg. Foto: Arnt E. Folvik Vis mer

Nordlies oppfordring

Start-trener Tom Nordlie hilser innstrammingen velkommen.

-  Jeg har ikke vært utvist fra en kamp på seks år. Og jeg forstår at de vil slå ned på provoserende oppførsel, sier han.

-  Men jeg har en oppfordring tilbake: Det må være kvalitet på fjerdedommeren. Det er merkbar forskjell når vi har en toppdommer ved benken, og når det dukker opp en lokal fyr med høyeste erfaring fra 3. divisjon. Det finnes noen sånne «politimann for en dag»-typer som holder deg i kragen bare du skal gi en taktisk beskjed til spillerne dine.

Tom Nordlie