Rødt kort til røde dommere

PARIS (NTB-AFP): FIFA er delt i synet på om oppfordringen om strengere dømming virket som ønsket etter torsdagens fem røde kort. Sepp Blatter er fornøyd, mens Joao Havelange samlet dommerne til møte.

- Jeg syns det så ut som et krampaktig forsøk på å følge en ny strengere linje, sier den tidligere norske toppdommeren Svein Inge Thime, som er svært uenig i utvisningene.

VMs organisasjonssjef Michel Platini var blant dem som tidligere i uken ba dommerne være strengere. Nå innrømmer han at det kanskje ikke var så vellykket.

- Først deler de ikke ut nok kort, og så deler de ut for mange. Dommerne må være mer påpasselige, sier Platini.

Blatter fornøyd

Det var påtroppende president i Det internasjonale fotballforbundet (FIFA), Sepp Blatter som krevde at dommerne måtte være tøffere både mot taklinger bakfra og keepere som halte ut spillet.

I torsdagens kamp mot Sør-Afrika fikk Danmarks keeper Peter Schmeichel gult kort for uthaling da han ventet på et spillerbytte, og Morten Wieghorst ble utvist nærmest for å stå bak Sør-Afrikas Benny McCarthy.

- Han var ikke nær meg engang, men likevel ga dommeren ham et idiotisk rødt kort, sa McCarthy etterpå. Ja, McCarthy ba til og med dommeren om å la være å vise ut Wieghorst. Men Blatter mener dommerne har gjort jobben sin.

- Jeg er glad de hørte på meg og skjønte hva jeg mente, sier han.

Mannen han skal avløse, Joao Havelange, syns tydeligvis ikke det er like uproblematisk. Fredag dro han, sammen med FIFAs fungerende generalsekretær Michael Zen-Ruffinen, selv tidligere toppdommer, til dommerhotellet for å holde et møte om hvilken linje dommerne skulle legge seg på.

Pendelen svinger

Og FIFAs offisielle linje heller mer mot Platini og Havelange enn mot Blatters selvros.

- I begynnelsen av turneringen var dommerne for ettergivende, men torsdag hadde pendelen svingt den andre veien, sier FIFA-talsmann Keith Cooper.

Nå venter alle at colombianske John Jairo Toro Rendon ikke får dømme flere kamper enn Sør-Afrika - Danmark. Og Cooper kommer med en dårlig skjult antydning i den retning.

- Det er tydeligvis enkelte dommere som tror det er bra for karrieren deres å prøve å blidgjøre FIFA-sjefene. Men det vil tvert imot ha en negativ virkning på karrieren hvis dommerne ikke opptrer slik de mener er riktig, sier Cooper.

- Holding er verre

Svein Inge Thime var FIFA-dommer i 15 sesonger og dømte over 100 internasjonale kamper. Også han var svært lite fornøyd med dømmingen han så torsdag kveld.

- Skal en kamp fortjene sju gule og tre røde kort, slik Sør-Afrika - Danmark gjorde, da bør det være en skikkelig grisekamp. Og det var det jo på ingen måte, sier Thime.

- Flere av de fem utvisningene torsdag kveld oppfattet jeg knapt som frispark. Og fotballen blir ødelagt hvis dommeren preger kampen. Torsdag var dommerne taperne i kampene, sier Thime, som er ambivalent til regelen om rødt kort for takling bakfra.

- Det er klart, går man etter beina, så skal det være rødt kort. Men hvis man bare bommer på ballen, så er det ingen utvisning. Selv er jeg mer opptatt av sabotasje av spillet. Det verste i fotballen nå er alle som holder hverandre i trøya, bare for å ødelegge. Det bør være rødt kort, mener Thime.