Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Rodtsjenkov innrømmer russisk doping under Sotsji-OL

Over hundre prøver skal ha blitt tuklet med.

SKAL HA DREVET SYSTEMATISK DOPING: Den tidligere russiske labsjefen innrømmer at prøver skal ha blitt tuklet med under OL i Sotsji. Foto: AP Photo/David J. Phillip
SKAL HA DREVET SYSTEMATISK DOPING: Den tidligere russiske labsjefen innrømmer at prøver skal ha blitt tuklet med under OL i Sotsji. Foto: AP Photo/David J. Phillip Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Etter avsløringene av det russiske statsdopet i friidrett, fryktet flere internasjonale idrettsmiljøer for at russerne også dopet seg under sitt eget OL, i Sotsji 2014.

Ingen russiske utøvere testet positivt for doping under eller etter lekene, men den daværende russiske labsjefen, Grigorij Rodtsjenkov, hevder nå at dette har blitt tuklet med. Det skriver New York Times.

Tidligere har det kommet fram at Russland har drevet systematisk doping av sine egne friidrettsutøvere, men nå skal det altså være snakk om at også russiske langrennsløpere har blitt dopet.

Ifølge den amerikanske avisa skal det dreie seg om 14 langrennsutøvere. Rodtsjenkov sier til avisa at blant annet femmilsvinner Alexander Legkov og 13 andre medlemmer av langrennslaget skal ha vært dopet under lekene. Bobkjøreren Alexander Zubkov og skeletonkjører Alexander Tretjakov navngis også.

- Godt forberedt foran lekene Rodtsjenkov skal ifølge New York Times ha utviklet et ulovlig dopingmiddel, laget av tre forbudte stoffer blandet med sprit. Dette skal ha vært planlagt i flere år, og ble gjort for å sikre russisk dominans under lekene - hvor Russland ble den mestvinnende nasjonen.

Radtsjenko estimerer at så mange som hundre prøver ble tuklet med, i et intervju med den amerikanske filmskaperen, Bryan Fogel, som jobber med en dokumentar som involverer Rodtsjenkov.

Sistnevnte skal ha gitt The Times en e-post med detaljer om hvilke utøvere som skulle dopes under lekene, og omtaler sitt eget arbeid som en «sterk prestasjon».

- Vi var fullt utstyrt, kunnskapsrike, erfarne og godt forberedt foran Sotsji som aldri før, sier Rodtsjenkov til den amerikanske avisa. 

Prøveglassene skal ha blitt byttet ut på natta av russiske antidopingeksperter og medlemmer av sikkerhetstjenesten.

I november suspenderte Verdens antidopingbyrå (WADA) det russiske antidopingbyrået, etter at de skal ha brutt WADAs regler, og Radtsjenko ble identifisert som krumtappen bak den såkalte «statssponsede dopingen».

— Jeg har ikke sett denne saken. Men jeg kan si at jeg er 300 hundre prosent rolig, sier Legkov til Sport Ekspress, ifølge VG.

— Ring til trenerne mine Reto og Isabelle, og spør hvordan vi trente det året, fortsetter den russiske langrennsstjernen og snakker om sine støttespillere med etternavnene Burgermeister og Knaute.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!