Grigorij Rodtsjenkov om London-OL i 2012

Rodtsjenkov tror briter dopet seg: - London-OL var kaotisk

Bryan Fogel, regissøren av dokumentaren Ikaros, sier at Grigorij Rodtsjenkov tror britiske utøvere dopet seg under sommer-OL i London i 2012.

KRITISK TIL LONDON-OL: Grigorij Rodtsjenkov skal være svært kritisk til antidopingtestingen under London-OL i 2012, ifølge Ikaros-regissør Bryan Fogel. Foto: Netflix/Kobal/REX/Shutterstock.
KRITISK TIL LONDON-OL: Grigorij Rodtsjenkov skal være svært kritisk til antidopingtestingen under London-OL i 2012, ifølge Ikaros-regissør Bryan Fogel. Foto: Netflix/Kobal/REX/Shutterstock.Vis mer

(Dagbladet): - Jeg vil ikke gå ut med navn, men jeg vet at Grigorij basert på graden av forskning - ikke bytting av urinprøver - er ganske sikker på at det forekom doping basert på uregelmessige tester, sier Bryan Fogel til BBC.

Fogels dokumentar Ikaros avslørte Russlands systematiske doping av egne utøvere.

Grigorij Rodtsjenkov var labsjef for antidoping-laboratoriet i Moskva. Russeren utviklet en dopingcocktail kalt Duchess (hertuginne), som besto av tre ulike steroider som ble blandet ut i alkohol.

Blandingen skulle ikke drikkes, men brukes som munnskyll. Steroidene fikk da ønsket effekt, men var vanskeligere å spore i dopingtester.

Under Sotsji-OL ble de dopede russernes prøver byttet ut med rene prøver.

Da detaljer om dopingprogrammet til Russland begynte å lekke ut, flyktet Rodtsjenkov til USA, med hjelp av blant annet Fogel, og fortalte det han visste til myndighetene. ​

Der lever han nå under vitnebeskyttelse.

IKAROS-REGISSØR: Bryan Fogel. Foto: Derek Storm / Splash News.
IKAROS-REGISSØR: Bryan Fogel. Foto: Derek Storm / Splash News. Vis mer

Aldri sett verre

Ifølge Fogel skal Rodtsjenkov ha beskrevet dopingtestingen i London-OL i 2012 som «kaotisk».

- Han sa til meg spesifikt at testingen under OL i London i 2012, etter hans oppfatning, er den verste testingen han har sett under noen olympiske leker. Han var på laboratoriet og fortalte meg at det var et kaos, sier Fogel.

Fogel antar at Rodtstjenkov har gitt identitetene til de han mistenker videre til Verdens antidopingbyrå (Wada), Den internasjonale olympiske komité (IOC) og FIFA.

- Jeg tror det er rettferdig å anta at det er utallige andre utøvere involvert i denne skandalen utenom russiske utøvere, sier Fogel videre.

Saken fortsetter under lenken.

29 medaljer fratatt

Mer enn 80 utøvere under London-OL har i ettertid blitt diskvalifisert etter å ha testet positivt på nye analyser av lagrede prøver.

Totalt har 29 medaljer blitt tatt ifra utøvere.

Det var Det britiske antidopingbyrået (Ukad) som gjorde testingen under London-OL.

- Antidopingprogrammet under et OL, inkludert London i 2012, blir styrt av IOC i samarbeid med organisasjonskomiteen, skriver Ukad i en pressemelding.

- Programmet blir overvåket og sanksjonert av Wada. Testingen under London-OL i 2012 ble vurdert i etterkant av Wada, som var positive i deres tilbakemeldinger, skriver de videre.

Skal i høringer

Avsløringene til Rodtsjenkov har ført til at 43 russiske utøvere har blitt utestengt på livstid fra OL av IOC. 42 av disse anket deres saker til Idrettens voldgiftsrett (CAS).

Der kommer Rodtsjenkov høyst sannsynlig til å vitne, selv om livet hans er i fare, ifølge hans advokat Jim Walden.

- Vi vet at Rodtsjenkov er på toppen av hatlista til Russland. Vi vet at minst én myndighetsperson har tatt til orde for en henrettelse av Rodtsjenkov, sa Walden til BBC forrige uke.

Vitalij Mutko, den russiske visestatsministeren og tidligere sportsminister, anker også sin utestengelse til CAS.

- Det forventes at Grigorij vitner i begge rettssakene. Han er fokusert på forberede seg til det. Og når han kommer gjennom dette, er det vår plikt å sørge for at han er trygg, sier advokaten.

De første sakene vil bli behandlet mandag.