Grigorij Rodtsjenkov om London-OL i 2012

Rodtsjenkov tror briter dopet seg: - London-OL var kaotisk

Bryan Fogel, regissøren av dokumentaren Ikaros, sier at Grigorij Rodtsjenkov tror britiske utøvere dopet seg under sommer-OL i London i 2012.

KRITISK TIL LONDON-OL: Grigorij Rodtsjenkov skal være svært kritisk til antidopingtestingen under London-OL i 2012, ifølge Ikaros-regissør Bryan Fogel. Foto: Netflix/Kobal/REX/Shutterstock.
KRITISK TIL LONDON-OL: Grigorij Rodtsjenkov skal være svært kritisk til antidopingtestingen under London-OL i 2012, ifølge Ikaros-regissør Bryan Fogel. Foto: Netflix/Kobal/REX/Shutterstock. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): - Jeg vil ikke gå ut med navn, men jeg vet at Grigorij basert på graden av forskning - ikke bytting av urinprøver - er ganske sikker på at det forekom doping basert på uregelmessige tester, sier Bryan Fogel til BBC.

Fogels dokumentar Ikaros avslørte Russlands systematiske doping av egne utøvere.

Grigorij Rodtsjenkov var labsjef for antidoping-laboratoriet i Moskva. Russeren utviklet en dopingcocktail kalt Duchess (hertuginne), som besto av tre ulike steroider som ble blandet ut i alkohol.

Blandingen skulle ikke drikkes, men brukes som munnskyll. Steroidene fikk da ønsket effekt, men var vanskeligere å spore i dopingtester.

Under Sotsji-OL ble de dopede russernes prøver byttet ut med rene prøver.

Da detaljer om dopingprogrammet til Russland begynte å lekke ut, flyktet Rodtsjenkov til USA, med hjelp av blant annet Fogel, og fortalte det han visste til myndighetene. ​

Der lever han nå under vitnebeskyttelse.

Aldri sett verre

Ifølge Fogel skal Rodtsjenkov ha beskrevet dopingtestingen i London-OL i 2012 som «kaotisk».

- Han sa til meg spesifikt at testingen under OL i London i 2012, etter hans oppfatning, er den verste testingen han har sett under noen olympiske leker. Han var på laboratoriet og fortalte meg at det var et kaos, sier Fogel.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer